Αναθεωρημένο πακέτο στήριξης Οικονομίας και επιχειρήσεων

Στο  Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Μαρτίου οδηγείται το αναθεωρημένο πακέτο στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού το οποίο ετοιμάστηκε κατά την μαραθώνια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών της Υπουργού Εργασίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τους αρχηγούς των κομμάτων. Το πακέτο μέτρων ανέρχεται σε περίπου 12% του ΑΕΠ αν συνυπολογιστεί και το σχέδιο παραχώρησης εγγυήσεων στις τράπεζες, ύψους €2 δισεκατομμυρίων.

Αναφορικά με τα μέτρα, θα υπάρξουν περαιτέρω προγράμματα στήριξης αυτοεργοδοτουμένων από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ η αρχική απόφαση για μείωση ΦΠΑ αποσύρεται. Ταυτόχρονα, η προσωρινή αναστολή από την καταβολή ΦΠΑ, που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, θα γίνεται χωρίς όρους, αφού απαλείφεται το όριο του κύκλου εργασιών μέχρι €1 εκατομμυρίου ετησίως, αλλά και η απώλεια του 25% του κύκλου εργασιών.
 
Παράλληλα, αποφασίστηκε η απαγόρευση εξώσεων για τρεις μήνες, καθώς και η αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Τμήμα Φορολογίας και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις επίσης για  τρεις μήνες.

Στήριξη εργαζομένων
Στα €462 εκατ. ανέρχεται το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκ των οποίων τα €235 εκατ. να αφορούν την στήριξη εισοδήματος των μισθωτών και των αυτοτελώς εργαζομένων σε μια προσπάθεια οι επιχειρήσεις να  διατηρηθούν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Αναστολή δόσεων
Στην αναστολή καταβολής δόσεων δια νόμου για 9 μήνες φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αν και εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ώστε η αναστολή δόσεων να μην συνεπάγεται και ότι τα δάνεια θα θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα κάτι το οποίο θα φορτώσει το τραπεζικό σύστημα με πρόσθετα κόκκινα δάνεια. 

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα