ΙΑΤΑ: Βοήθεια 200 δισ. δολαρίων χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρίες, λόγω κορωνοϊού

Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους έως 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων (185 δισεκ. ευρώ) χρειάζονται οι αεροπορικές εταιρίες, που υφίστανται σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως εκτίμησε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
 
Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να λάβει τη μορφή "μιας άμεσης οικονομικής βοήθειας" στις εταιρείες που μεταφέρουν επιβάτες και εμπορεύματα ώστε να αντισταθμίσει τα μειωμένα έσοδα και τη ρευστότητα, αλλά εξίσου και με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ή με μειώσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της IATA.
 
Στις 5 Μαρτίου, η IATA εκτίμησε ότι ο ιός θα κοστίσει στις αερομεταφορές έως 113 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων το 2020, αλλά οι συνθήκες επιδεινώθηκαν αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα των ταξιδιωτών από την Ευρώπη, άλλες χώρες επέβαλαν περιορισμούς για την είσοδο στο έδαφός τους ενώ έκλεισε η περιοχή Σένγκεν για τους μη Ευρωπαίους πολίτες.
 
Η IATA, που εκπροσωπεί 290 εταιρείες που αντιστοιχούν στο 82% της παγκόσμιας κίνησης, ζητά ιδιαίτερα από τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να παράσχουν βοήθεια στις εταιρίες τους, των οποίων οι δυσκολίες απειλούν "εκατομμύρια θέσεις εργασίας", άμεσα και έμμεσα.
 
"Η κρίση που πλήττει τον κλάδο είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο εκτεταμένη από (τις επιθέσεις) της 11η Σεπτεμβρίου, την επιδημία του SARS (το 2002-2003) ή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008", προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ σε ανακοίνωση.
 
Οι αεροπορικές εταιρείες μάχονται για την επιβίωσή τους. Πολλά δρομολόγια έχουν ανασταλεί στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και η ζήτηση έχει κάνει βουτιά έως 60% για τα υφιστάμενες συνδέσεις", τόνισε.
 

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι