ΕΤΑΑ: Εταιρείες μπορεί να προσφύγουν σε απολύσεις εργαζομένων

Η εξάπλωση του κορωνοϊού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ - EBRD), αλλά "η ανάκαμψη θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί μετά την πάροδο της επιδημίας", σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Τράπεζας. 

Η ΕΤΑΑ επιφυλάσσεται να εκδώσει λεπτομερέστερες οικονομικές προβλέψεις στα τέλη Μαρτίου, αλλά ήδη σήμερα σημειώνει ότι "ο τελικός οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και από την πολιτική αντίδραση των εθνικών αρχών και των κυβερνήσεων σε βασικές εξαγωγικές αγορές".

Σημειώνεται ότι "οι χώρες επηρεάζονται άμεσα από τα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την καταπολέμηση του ιού καθώς και από τις προφυλάξεις των ατόμων και οι προσπάθειες περιορισμού θα οδηγήσουν σε χαμηλότερη κατανάλωση υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, αναψυχή και, σε κάποιο βαθμό, μεταφορές, ενώ θα επηρεάσουν επίσης αρνητικά την οικιακή κατανάλωση αγαθών". Επιπλέον, "τα νοικοκυριά ενδέχεται να αναβάλουν κάποια κατανάλωση λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε η πανδημία", αναφέρει η ΕΤΑΑ.

Τονίζεται μάλιστα ότι "καθώς η ζήτηση μειώνεται, πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι ΜΜΕ, ενδέχεται να σημειώσουν σημαντική μείωση των εσόδων, περιορίζοντας τη ρευστότητα τους" και "οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα καταγράψουν υψηλότερους περιορισμούς ρευστότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώχευσης".

"Αυτό μπορεί να μετριαστεί από τον τραπεζικό τομέα, που θα μπορούσε να επιτρέψει καθυστέρηση πληρωμών", καθώς και από μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα ανακοινώσουν οι αρχές, σημειώνει η ΕΤΑΑ.

"Σε ένα σοβαρότερο σενάριο μιας παρατεταμένης κρίσης, ορισμένες εταιρείες μπορούν να προσφύγουν σε απολύσεις εργαζομένων", προειδοποιεί. "Αυτό θα επιδεινώσει το σοκ της ζήτησης και μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τους απασχολούμενους με προσωρινές συμβάσεις", ενώ "το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι στιγμιαίο για τους εργαζόμενους με συμβάσεις μηδενικού ωραρίου ή με αυτοαπασχολούμενους. Σε ορισμένες χώρες, η επικράτηση αυτών των μορφών απασχόλησης είναι πολύ υψηλή", καταγράφεται.

Επιπλέον, οι έμμεσες επιπτώσεις στις οικονομίες της ΕΤΑΑ περιλαμβάνουν τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης, τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων και την μεγάλη περιφερειακή πτώση στον τουρισμό και τα ταξίδια.

Η ροή εμβασμάτων σε ορισμένες χώρες της ΕΤΑΑ μπορεί να μειωθεί σημαντικά εάν οι μετανάστες χάσουν τη δουλειά τους ή δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα ωστόσο, με την ΕΤΑΑ, "μακροπρόθεσμα αναμένουμε αναδιοργάνωση και αναπροσανατολισμό των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για χώρες που δεν ήταν παραδοσιακά στην κορυφή των καταλόγων επενδυτών".

"Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν ήδη διακοπές στην προσφορά εισροών λόγω προσωρινών κλεισίματος των κινεζικών εργοστασίων, παρόλο που η επίδραση αυτή μπορεί να μην είναι μεγάλη λόγω της περιορισμένης έκθεσης των περισσότερων χωρών. Συμπεριλαμβάνονται επίσης οι χώρες που είναι ενσωματωμένες στις ιταλικές αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εξαγωγείς πετρελαίου και βασικών προϊόντων πλήττονται από τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα και από την πτώση των τιμών", αναφέρεται.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του τουρισμού, οι αφίξεις τουριστών προς το παρόν μειώνονται παγκοσμίως το 2020, σε σύγκριση με την πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 3-4% πριν από την κρίση COVID-19 (UNWTO). "Αναμένουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα έντονος στις χώρες της Αδριατικής και της Μεσογείου, καθώς και στον SEMED και στον Καύκασο, όπου ο τουρισμός συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση του ΑΕΠ", αναφέρει η ΕΤΑΑ.

Ο τελικός αντίκτυπος της κρίσης θα εξαρτηθεί επίσης από τις πολιτικές που ακολουθούν οι αρχές. Για παράδειγμα, η ανταπόκριση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη εξαρτάται άμεσα από τις δράσεις της ΕΚΤ, σημειώνει η ΕΤΑΑ. Ωστόσο, η τόνωση της νομισματικής πολιτικής στην Πολωνία, την Ουγγαρία ή τη Ρουμανία θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια. "Η αντίδραση της δημοσιονομικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο κάθε χώρας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αναμένουμε ότι η πρόσβαση στην αγορά θα είναι ο μόνος δημοσιονομικός περιορισμός που πρέπει να ληφθεί υπόψη", σημειώνεται.

Η ΕΤΑΑ, η οποία επενδύει σε 38 αναδυόμενες οικονομίες σε τρεις ηπείρους, έχει ξεκινήσει ήδη μια δέσμη επείγουσας αλληλεγγύης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αρχικά για τη στήριξη εταιρειών στις χώρες που υποφέρουν λόγω της κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Υποχωρεί το Bitcoin με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street