COVID-19 και οι επιπτώσεις στην Οικονομία

Επιστολή- έκκληση προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των υγειών επιχειρήσεων εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, απεύθυνε η  Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών δηλαδή οι τράπεζες των χωρών της Ευρώπης,   στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και  στην  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. 

Η Ομοσπονδία προτείνει μια σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ρευστότητας και τη διοχέτευση αυτής στην πραγματική οικονομία, με στόχο, τη στήριξη των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων εταιριών. 

Μεταξύ άλλων…

1) Ζητά να αλλάξουν οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων ένα δάνειο θεωρείται πως πρέπει να καταγγελθεί, ιδιαίτερα σε υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. 

2) Επιθυμεί να αλλάξουν οι κανονισμοί που επιβάλουν στις τράπεζες να διατηρούν τόσο υψηλά κεφαλαιακά αποθεματικά σε μια κρίσιμη περίοδο που θα πρέπει να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία.

Όπως αναφέρει η επιστολή, «…η μόλυνση από τον κορωνοϊό είναι παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.  Έχει εξελιχθεί γρήγορα από το.. να είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας.. σε μια  πηγή σοβαρής πρόκλησης για την οικονομία. Οι επιχειρήσεις και ιδίως οι  μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν ήδη απότομες και σοβαρές κρίσεις ζήτησης και προσφοράς. Οι πελάτες  των τραπεζών αντιμετωπίζουν συνεχείς υποχρεώσεις πληρωμών προς τους παρόχους, τους υπαλλήλους, τις φορολογικές αρχές και τις τράπεζες..»

Οι τράπεζες μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας,  ζητούν, από τις ρυθμιστικές αρχές και τους εποπτικούς φορείς,  τη  βοήθειά τους, ώστε,  να εργάζονται εποικοδομητικά με τους δανειολήπτες και άλλους πελάτες ειδικά στις πληγείσες περιοχές ... Απαιτούνται μεσοπρόθεσμες ενέργειες για τη διασφάλιση της συνέχισης παροχής πιστώσεων από τις τράπεζες, κάτι που  θα επιτρέψει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά να διατηρήσουν την τρέχουσα αξιοπιστία τους κατά τους επόμενους έξι μήνες και εννοείται, για όλα αυτά, ότι, αναγκαία, είναι, η εξομάλυνση των επιπτώσεων εποπτείας στις τράπεζες το επόμενο έτος.

Εφόσον, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, δεσμεύεται πλήρως να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία βοηθώντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να  αντιμετωπίσουν, δυσμενείς καταστάσεις, χωρίς σημαντική διατάραξη των χρηματοδοτικών τους αναγκών, η Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούται να χαράξει πολιτική σε θέματα φόρων, δημοτικά τέλη κ.α καθώς και να έχει τον  συντονισμό μεταξύ των Δημόσιων Αρχών της χώρας , των Ευρωπαϊκών Αρχών, των Ρυθμιστικών Αρχών, των Εποπτικών Αρχών και των Τραπεζών ώστε να ενεργήσουν από κοινού, ταχέως, προς όφελος της Κυπριακής Οικονομίας

Επιβάλλεται να προετοιμαστούμε και να  αξιολογήσουμε την ικανότητα αντιμετώπισης κρίσεων, όπως, είναι η σημερινή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους  ανάγκες, ώστε, να αποφευχθούν οι αναταράξεις και δυσμενείς επιδράσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και στα νοικοκυριά κατά τις προσεχείς εβδομάδες ενόψει των επικείμενων απειλών που θέτει η COVID-19.

Η Μαρία Βασιλείου είναι Νομικός  Σύμβουλος με εξειδίκευση σε θέματα εργασιακών σχέσεων,  Κανονιστικής Συμμόρφωσης όπως GDPR, Τραπεζικά και Αφερεγγυότητα. @CONSULTING ZONE LTD/ Τηλ: 22004666

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;