Ίση Αμοιβή για Ίση Αξία Εργασίας

Εν όψει της ημέρας, για Ίση Αμοιβή για Ίση Αξία Εργασίας, με έκπληξη παρατήρησα, πολιτικούς,  δημόσιους φορείς και όλων των ειδών τις οργανώσεις,  να αναφέρονται σε αυτό το δικαίωμα σαν να πρόκειται για κάτι νεοσύστατο ή ότι θα υιοθετηθεί  από την μία στιγμή στην άλλη.

Κατά την άποψή μου αυτά τα θέματα, θα έπρεπε να είχαν τροχοδρομηθεί μέχρι σήμερα και όχι κάθε λίγο να γίνονται συζητήσεις επί αυτών των θεμάτων!  Και… ΔΥΣΤΥΧΩΣ χωρίς  αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε, ότι, τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Eurostat,  η διαφορά για ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία στην Κύπρο είναι της τάξεως του 14.%.

Ένα κράτος καθαρά ανδροκρατούμενο από τη σύσταση της Δημοκρατίας του, το 1960. Άνδρες κυριαρχούν στην πολιτική , στον επιχειρηματικό κόσμο και σε υψηλά ιστάμενες θέσεις.

Οι γυναίκες μειονότητα!  Και… όσες εξ υμών…έτυχαν να  έχουν κάποιες θέσεις, έχουν κάνει μεγάλο αγώνα για να τις κατακτήσουν σε σύγκριση με τους άνδρες ή τους δωρίστηκε για χάρη του μπαμπά ή του συζύγου, ή διότι χρησιμοποιήθηκαν «αθέμητοι» τρόποι. Όπως και να έχει, όμως,  ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις αμφισβητούνται για τις ικανότητες τους!

Στη πολιτική, η ποσόστωση, χρησιμοποιείται και πάλι, ως μέσο συγκάλυψης της «αδυναμίας» της γυναίκας ώστε να εκλέγονται γυναίκες.  Αλήθεια? Χωρίς ποσόστωση τι θα γινόταν?
 
Μια κοινωνία, που οι άνδρες, αντιμετωπίζουν τις γυναίκες, ως το ασθενές φύλο, ως σεξουαλικό αντικείμενο και περισσότερο ικανές, να γίνουν μητέρες, αφού, δεν μπορούν οι ίδιοι, να έχουν το ρόλο, αυτό.   Μια κοινωνία, όπου δεν δέχεται εύκολα τις δυναμικές και διεκδικητικές  γυναίκες  και που τις γαλουχεί με αυτό τον τρόπο σκέψης!

Μια κοινωνία, με περισσότερο αραβικές καταβολές παρά ευρωπαϊκές. Στο περιτύλιγμα, βέβαια, είμαστε Ευρώπη και το υπερασπιζόμαστε δεόντως, εφόσον, ως  λαός, μας αρέσει η επιφάνεια και η εικόνα ( “shallow”). Ψηφίζουμε νομοθεσίες , κάνουμε “lobbies”, συσκέψεις και κόντρα συσκέψεις επι διαφόρων θεμάτων, ομιλίες, “events”, συνέδρια στις Βρυξέλες ή όπου αλλού χρειαστεί, προβολές, παρουσιάσεις, φωτογραφίες, αναρτήσεις στα  “social media”  κλπ κλπ.  Μια κοινωνία που αφήνεται (!), να  διοικείται από άνδρες και απλά  προθέτονται γυναίκες ώστε να επικαλούμαστε την ισότητα!

Ας αρχίσουμε από τα βασικά και ουσιώδη.  

Παιδεία, Ενημέρωση, Αλλαγές στην Νομοθεσία και Υιοθέτηση κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πραγματικός Εποπτικός Έλεγχος χωρίς χαλαρώσεις, σχολεία που να κρατούν τα παιδιά, να τα διαβάζουν και να τα μορφώνουν χωρίς τη βοήθεια των φροντιστηρίων, ώστε οι μητέρες να μπορούν να εργάζονται χωρίς τύψεις,  εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των φύλων στο Εργασιακό περιβάλλον όπως φιλικές οικογενειακές πρακτικές ( family friendly policies) .

Δημιουργία Κουλτούρας στην Κοινωνία. Αυτό Χρειαζόμαστε!

Η ανισότητα των αμοιβών, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, με δραστικές και πρακτικές μεθόδους, ξεκινώντας… από χθες αλλά με μακροχρόνιο πλάνο και όχι να το θυμόμαστε μια φορά το χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους(!) και έπειτα, πάλι,  τον καιρό των εκλογών(!)  Χρειάζεται αλλαγή  στη νομοθεσία, στους θεσμούς, σε στερεότυπα , σε αντιλήψεις και σε  προκαταλήψεις που έχουμε ως λαός.

Το χάσμα αμοιβών για εργασία ίσης αξίας και μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ στην Κύπρο  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

*Η Μαρία Βασιλείου είναι Νομικός  Σύμβουλος με εξειδίκευση σε θέματα εργασιακών σχέσεων,  Κανονιστικής Συμμόρφωσης όπως GDPR, Τραπεζικά και Αφερεγγυότητα. @CONSULTING ZONE LTD/ Τηλ: 22004666

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;