Μισιρλής: Ιδού ο μαύρος κύκνος της παγκόσμιας οικονομίας

Εδώ και καιρό, και ειδικότερα κατά τους τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς, οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούσαν για μια πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό, σε συνδυασμό με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον των χαμηλών, έως και αρνητικών, επιτοκίων οδηγεί πολλούς αναλυτές να εισηγούνται την στροφή των επενδυτών σε πιο ασφαλείς επενδύσεις. Η εμφάνιση του κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα κάνει τις πιο πάνω θέσεις των αναλυτών ακόμα πιο έντονες.

Ο κορωνοϊός είναι αδιαμφισβήτητα ένα τραγικό γεγονός που, οικονομικά, επηρεάζει όχι μόνο την Κίνα αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ο οίκος Moody’s, σε πρόσφατη παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης του για την παγκόσμια οικονομία, διερωτήθηκε αν η εμφάνιση του κορωνοϊού αποτελεί το φαινόμενο του «μαύρου κύκνου» για την παγκόσμια οικονομία, δηλαδή του φαινομένου που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Οι Financial Times σε άρθρο τους το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέφεραν ότι πλέον η κινεζική οικονομία είναι το 17% της παγκόσμιας, ένα μέγεθος περίπου τετραπλάσιο του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας το 2003 κατά τη διάρκεια του SARS. 

Λόγω της εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας σε αυτήν της κινεζικής, είναι σχεδόν αδύνατο να απομονώσεις την κινεζική οικονομία για πολλές ημέρες χωρίς αυτό να επηρεάσει τις αγορές παγκοσμίως.

Η Chrysler (στους New York Times την προηγούμενη εβδομάδα) και η Tesla (στο CNBC δύο εβδομάδες πριν) ανέφεραν ήδη καθυστερήσεις στις παραδόσεις για την περίοδο της άνοιξης (παραδόσεις Απριλίου). Αυτήν την εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple παρουσιάζει ελλείψεις σε σημαντικά προϊόντα λόγω της ανεπάρκειας κινεζικών εξαρτημάτων. 

Η Κίνα καταναλώνει λιγότερο, οι παγκόσμιες αγορές υποφέρουν. Οι τιμές των πρώτων υλών πέφτουν, το πετρέλαιο έχασε σχεδόν 20%, γεγονός το οποίο είναι αρνητικό για τις μεταφορές εμπορευμάτων και τη ναυτιλία, καθώς τα τέλη μεταφορών μειώνονται. Σύμφωνα με την JP Morgan, ο κλάδος των πολυτελών προϊόντων τρομοκρατείται στην ιδέα της μακράς διακοπής των ταξιδιών των Κινέζων τουριστών προς το εξωτερικό.

Ο οίκος Moody’s, στη εβδομαδιαία αναφορά του για τις παγκόσμιες αγορές, υποδεικνύει ότι η στροφή των επενδυτών από τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε μια ασφαλέστερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, είναι όλο και πιο πιθανή και ότι "ο χρυσός και τα ακίνητα είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση".


*Ο Γιάννης Μισιρλής είναι διευθυντής της Imperio και αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών

Δειτε Επισης

Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ