EY: Ανάγκη για επενδύσεις ψηφιακής τεχνολογίας σε πετρέλαιο και ΦΑ
10:59 - 04 Νοεμβρίου 2020
Ο αντίκτυπος του COVID-19 κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη επενδύσεων ψηφιακής τεχνολογίας στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου; τα κενά δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού εμποδίζουν την απόδοση των επενδύσεων.
- Η ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών είναι μία από τις τρεις κορυφαίες τάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου
- Τρεις στους πέντε εργαζόμενους στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πρέπει να επιμορφωθούν ή να επανεκπαιδευτούν
- Το 92% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η δυνατότητα της επιμόρφωσης θα καθορίσει την επιτυχία της εταιρείας τους τα επόμενα τρία χρόνια
Το 90% των στελεχών του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συμφωνούν ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητες για την επιβίωση των σημερινών συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της EY, Oil and Gas Digital Transformation and the Workforce Survey 2020. Μάλιστα, το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πανδημία COVID-19 κατέστησε κατεπείγουσα την επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία, με την πλειοψηφία να σχεδιάζουν να επενδύσουν μεγάλο (29%) ή μέτριο μερίδιο (51%) του συνολικού τους προϋπολογισμού.
Η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται από μόνη της, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά δεξιοτήτων που συνδέονται με τη μελλοντική επιτυχία
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισές (46%) εταιρείες, κατά μέσο όρο, δεν έχουν τις δεξιότητες στο υπάρχον εργατικό δυναμικό τους για να αξιοποιήσουν την επένδυση στην τεχνολογία. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν την έλλειψη ωριμότητας σε πολλές δεξιότητες γύρω από κρίσιμες ψηφιακές τεχνολογίες – κατά μέσο όρο, το χάσμα μεταξύ σημαντικότητας και ωριμότητας είναι 36%. Για παράδειγμα, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα αναλυτικών στοιχείων και πληροφοριών μεγάλων δεδομένων αναφέρθηκε από το 43% των στελεχών ως μία από τις τρεις κορυφαίες τάσεις που θα επηρεάσουν θετικά την επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας τους τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ στρατηγικής σημασίας και ωριμότητας βασικών δεξιοτήτων ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην ανάλυση δεδομένων, στο 59%.
Οι οργανωτικές και πολιτιστικές προκλήσεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εμποδίων στην επιμόρφωση
Το 92% των στελεχών συμφωνούν ότι οι δυνατότητες επανακατάρτισης των στελεχών της εταιρείας τους θα καθορίσει την επιτυχία τους τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, μόνο το 9% αισθάνονται έντονα ότι έχουν έτοιμο ένα ισχυρό σχέδιο για να εφαρμοστεί, και μόλις το 3% αισθάνονται έντονα ότι η επιχείρησή τους είναι καλή στη διδασκαλία δεξιοτήτων με αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με την έρευνα της EY.
Όταν ρωτήθηκαν για το υπάρχον εργατικό δυναμικό τους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το 60% των εργαζομένων πρέπει να επιμορφωθεί ή να επανακαταρτισθεί και ότι ο μέσος εργαζόμενος θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 10 μήνες επανακατάρτισης, με σχεδόν τα μισά στελέχη (48%) να αναμένουν ότι θα απαιτηθεί ένας χρόνος ή και περισσότερο. Τα στελέχη που ρωτήθηκαν αύξησαν το χρόνο που απαιτείται για επιμόρφωση (97%), καθώς οι αντικρουόμενες προτεραιότητες (95%) και η δυσκολία εκτίμησης της προόδου των εργαζομένων (95%) θεωρούνται ως πρωταρχικά εμπόδια στην αποτελεσματική και έγκαιρη επιμόρφωση. Επιπλέον, τα δύο τρίτα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δομή της επιχείρησής τους εμποδίζει την ικανότητά της να καινοτομεί, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίλυση αυτών και άλλων προκλήσεων.
Ενέργειες με σύνεση — τα στελέχη αναμένουν μελλοντική πρόσβαση σε δεξιότητες με μεγάλη ζήτηση
Τα στελέχη του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προβλέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εργαζόμενους με ψηφιακές δεξιότητες εντός των επόμενων τριών ετών, κάτι που θα μετριάσει την τρέχουσα έλλειψη ταλέντων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με την έρευνα της ΕY. Το ποσοστό των στελεχών των οποίων οι εταιρείες έχουν επαρκή πρόσβαση σε εργαζόμενους με δεξιότητες υπολογιστικού νέφους (cloud computing skills) αναμένεται να βελτιωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τρέχουσα διαθεσιμότητα, μαζί με την ψηφιακή παιδεία (+18), την επιστήμη δεδομένων (+26) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI, +24), αντίστοιχα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Χριστόφορος Σωκράτους, Συνέταιρος και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς ο ρόλος της τεχνολογίας θα επιταχυνθεί, ο όγκος των δεδομένων θα μεγαλώσει και ο ανταγωνισμός για ταλέντα θα αυξηθεί σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο χρόνος υιοθέτησης της τεχνολογίας μειώθηκε από πέντε χρόνια σε τρεις μήνες. Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν εντονότερα στην τεχνολογία, αλλά, το πιο σημαντικό, να επενδύσουν και στην επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Οι εταιρείες πρέπει να βρουν μια ισορροπία αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιέσεις της αγοράς. Διαφορετικά, ο κλάδος κινδυνεύει ενδεχομένως να χάσει κρίσιμα χρόνια και μια γενιά εργαζομένων».