Powered by

Ανάστατες οι επιχειρήσεις, δεν αντέχουν δεύτερο χτύπημα

Αποτελεσματική στήριξη των επιχειρήσεων ζητούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σημειώνοντας ότι αν και αναγκαία, τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν για μερικό lockdown, θα προκαλέσουν αναστάτωση στην ήδη πληγείσα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αναγνωρίζοντας ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι εκ των ουκ άνευ, οι επιχειρηματίες εκφράζουν ανησυχίες για τον ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Mc Donald’s Κύπρου: Έτσι αντιμετωπίζουμε την πανδημία

Τρομάζει ένα δεύτερο χτύπημα στις επιχειρήσεις
Μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκανιστιώτης εξήγησε ότι, εφόσον οι ειδικοί κρίνουν ότι τα μέτρα, τα οποία αναμένεται να εξαγγελθούν, είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, το Επιμελητήριο δεν έχει καμία αντίρρηση.

Διαβάστε ακόμα: Π. Νικολάου: Σε τρία χρόνια η BoCY θα είναι άλλη τράπεζα

Ωστόσο, όπως είπε, τυχόν περαιτέρω μέτρα θα επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία των επιχειρήσεων, κυρίως στην εστίαση και στον τουρισμό και όποια άλλη δραστηριότητα συνδέεται με τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον του επιχειρήσεων στην Κύπρο, με τις επιχειρήσεις ήδη να βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Αγκαστινιώτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις που άρχισαν να ανακάμπτουν μερικώς από τον Ιούλιο πιθανόν να δεχθούν νέο πλήγμα.

Αποτελεσματική στήριξη και κρατικές εγγυήσεις στο τραπέζι
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΒΕ θα ζητήσει από την κυβέρνηση νέα μέτρα στήριξης του επιχειρείν, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. «Σίγουρα η κυβέρνηση σωστά θα εφαρμόσει τα μέτρα που θα εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι, αφού προέχει η υγεία του λαού. Ωστόσο ένα δεύτερο χτύπημα στις επιχειρήσεις, θα αποδειχθεί πολύ δυνατό και γι’ αυτό, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Κύπρο, θα πρέπει να στηριχθούν αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Μεταξύ άλλων, το ΚΕΒΕ προκρίνει άμεση επαναφορά στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις.

Ζητούμενο δεν είναι άλλα μέτρα, αλλά η τήρηση των υφιστάμενων
Τρομερά επίπεδα ανησυχίας για την πορεία των επιχειρήσεων καταγράφει η ΟΕΒ, με τον τουρισμό να έχει δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα, μετά την επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας για όσους Βρετανούς επιστρέφουν από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που, όμως, το 2020 θεωρείται χαμένη χρονιά για τον τουρισμό, εντούτοις οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες ζητούν όπως αφεθούν να λειτουργήσουν κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου επεσήμανε στο InBusinessNews πως οτιδήποτε επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί αρνητική εξέλιξη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στην προτεραιότητα που αποδίδει η Πολιτεία όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και τη λήψη μέτρων που αφορούν την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Κληθείς να σχολιάσει πιθανά νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως το πρόωρο κλείσιμο των χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) σε όλες τις πόλεις, μετά τη Λεμεσό και την Πάφο, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι το ζητούμενο δεν είναι η επιβολή νέων μέτρων, αλλά η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων που προβλέπονται στα πρωτόκολλα.

«Πρόβλημα είναι η μη τήρηση των πρωτοκόλλων, η μη συμμόρφωση με την υλοποίηση των προνοιών των πρωτοκόλλων. Εάν το κράτος, με τους υφιστάμενους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του, επιτύχει την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τότε θα περιοριστεί η διασπορά», σχολίασε σχετικά.

Εύκολο να οδηγηθούμε σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις
Σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ εξήγησε ότι είναι πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. 

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε την οικονομία επειδή κάποιοι δεν τηρούν τα μέτρα που ήδη ισχύουν, καθώς αυτό προκαλεί κόστος και παρενέργειες σε όλα τα πεδία της οικονομικής», επεσήμανε ο Μιχάλης Αντωνίου, υποδεικνύοντας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να είναι συνώνυμη με τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

«Εκείνο που θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη μέγιστη οικονομική δραστηριότητα είναι η τήρησή των πρωτοκόλλων από όλους μας, κάτι για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσει το κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην έχουμε δημοσιονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση. Ούτε τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να κινδυνέψουν, ούτε να δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», διαβεβαίωσε ο κ. Αντωνίου.

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα