Powered by

Επαγγελματικά προσόντα: Να συμμορφωθεί καλεί την Κύπρο η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να απευθυνθεί στην Κύπρο, τη Γερμανία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία σχετικά με τους εθνικούς κανόνες τους για τη μεταφορά των ενωσιακών κανόνων όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2013/55/ΕΕ, καθώς και άρθρα 45 και 49 της ΣΛΕΕ).

Οι εν λόγω κανόνες καθιστούν ευκολότερη την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας τους επαγγελματίες να παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζουν βελτιωμένη προστασία για τους καταναλωτές και τους πολίτες.

Η Επιτροπή απέστειλε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή προς την Κύπρο, στην οποία επισημαίνει τη μη συμμόρφωση ορισμένων εθνικών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2005/36/ΕΚ και με το άρθρο 49 της ΣΛΕΕ όσον αφορά τα επαγγέλματα του κλάδου της μηχανικής, και ιδίως τους αρχιτέκτονες. Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Γερμανία σχετικά με την εθνική νομοθεσία της για την εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Εξάλλου, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση των περιφερειακών κανόνων σε όλα τα ομόσπονδα κράτη όσον αφορά την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών μηχανικού και την αναγνώριση των μηχανικών για σκοπούς εγκατάστασης. Επιπλέον, η Επιτροπή εντόπισε εσφαλμένη μεταφορά των διατάξεων της οδηγίας 2005/36/ΕΚ στην τομεακή νομοθεσία σχετικά με τα επαγγέλματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της βιοτεχνίας και της αρχιτεκτονικής. Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στη Μάλτα, στην οποία επισημαίνει την εσφαλμένη ή ελλιπή μεταφορά διαφόρων διατάξεων της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2013/55/ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, την ελευθερία εγκατάστασης, τις ελάχιστες απαιτήσεις κατάρτισης για ορισμένα τομεακά επαγγέλματα, τις γλωσσικές απαιτήσεις και τα κεκτημένα δικαιώματα. Η Επιτροπή εντόπισε επίσης παραβιάσεις της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2013/55/ΕΕ, καθώς και των άρθρων 45 και 49 της ΣΛΕΕ όσον αφορά διάφορες απαιτήσεις εγγράφων. Η Κύπρος, η Γερμανία και η Μάλτα έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Γερμανίας και της Μάλτας στο Δικαστήριο της ΕΕ. Για την Κύπρο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Σήμερα η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να παραπέμψει τη Σλοβακία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Νίκου Χριστοδουλίδη για την αξιολόγηση Fitch-«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα…»
Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών για αξιολόγηση Fitch-Αναγνώριση της σταθερής δημοσιονομικής πορείας
Γ. Δανός: Ο CSEO εργάζεται συστηματικά για πλήρη ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε Α- με σταθερή προοπτική ο Fitch… Οι κύριοι παράγοντες στους οποίους βασίστηκε
Ημερήσια πτώση την Παρασκευή αλλά εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ
Αισιόδοξος για το μέλλον των ορεινών κοινοτήτων ο Ιωάννου-Ώθηση σε νεαρές οικογένειες να εγκατασταθούν
Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων
Οριακά κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γιώργος Παπαναστασίου: Κάλεσε επενδυτές από το Κατάρ να διερευνήσουν ευκαιρίες στην Κύπρο
Ετήσια αύξηση στις μέσες μηνιαίες απολαβές το δ΄ τρίμηνο του 2024-Τι ισχύει για άνδρες και γυναίκες