Powered by

Κατά 0,3% αυξήθηκε το 2019 ο πληθωρισμός

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Δεκέμβριο 2019 μειώθηκε κατά 0,17 μονάδες και έφτασε στις 101,43 μονάδες σε σύγκριση με 101,60 μονάδες τον Νοέμβριο 2019. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,7%. 

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2019, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 0,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

 

Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018 καταγράφηκε στα Γεωργικά Προϊόντα 4,2%, ενώ αρνητική μεταβολή παρουσίασε ο Ηλεκτρισμός με ποσοστό -4,5%. Επιπλέον, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τη μεγαλύτερη μεταβολή παρουσίασε ο Ηλεκτρισμός με ποσοστό -1,5%.

Συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2018, οι κατηγορίες Επικοινωνίες και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μεταβολή με ποσοστά 2,6% και 1,8% αντίστοιχα. 

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (-0,5%). 

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (3,6%) και Μεταφορές (-3%). 

Ανάλυση επιπτώσεων σε μονάδες

Τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2019 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,34). 

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (-0,06). 

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2019 σε σύγκριση με το δείκτη του Δεκεμβρίου 2018 είχαν τα φρέσκα λαχανικά (0,27). 

Τέλος, το ηλεκτρικό ρεύμα (-0,06) είχε την μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

 

ΠΗΓΗ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Δειτε Επισης

Σε άλλη διάσταση οι επενδυτικές σχέσεις με Ινδία...Κοινό όραμα, μεγάλες ευκαιρίες και τεράστιες προοπτικές σε γερές βάσεις
Ναρέντρα Μόντι: Αρκετές ινδικές εταιρείες έχουν επιλέξει την Κύπρο ως πύλη στην Ευρώπη, απεριόριστες οι δυνατότητες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Φυσικός εταίρος για τις ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν στην Ευρώπη η Κύπρος
Υπογράφουν κοινή διακήρυξη εταιρικής σχέσης Κύπρος και Ινδία-«Μια ιστορική και ουσιαστική εξέλιξη»
Ναρέντρα Μόντι: Εμπόριο, επενδύσεις και άλλοι τομείς… Σημαντική ώθηση στις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου
Μόντι για επίσκεψη στην Κύπρο: Να επεκταθεί η συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η τεχνολογία
Τεχνολογία και καινοτομία στο επίκεντρο της διμερούς ατζέντας με Μόντι-Οι προτάσεις στο τραπέζι για συνεργασία
Όλα τα αναγκαία μέτρα στα αεροδρόμια, διευθετήθηκε το θέμα της διαμονής για όλους...Η αξιολόγηση του ΣΕΑ
Τον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας τόνισε ο Γ. Παναγιώτου σε διεθνές φόρουμ
Απώλειες κατέγραψε την Παρασκευή το ΧΑΚ