Aνδρέας Γιασεμίδης: Ελκυστικός προορισμός για επενδυτικά ταμεία η Κύπρος

Το φάσμα των επενδυτικών προϊόντων που προσφέρει η Κύπρος την έχει εδραιώσει τα τελευταία χρόνια ως έναν ελκυστικό προορισμό για εγγραφή και δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων αλλά και των διαχειριστών αυτών, τονίζει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του ΚυπροΙνδικού Συνδέσμου Partner, In charge of Fund Services Ανδρέας Γιασεμίδης. Ο κ. Γιασεμίδης θα είναι εκ των βασικών ομιλητών στο "The Cyprus Headquartering and Funds Summit που θα γίνει στη Mumbai της Ινδίας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποια η σημασία του συνεδρίου;
 
Η επιλογή το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στην Ινδία σαφώς δεν είναι τυχαία.
Πέρα από το γεγονός ότι η Ινδία είναι από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και έχει μια ισχυρή κοινότητα περίπου 8000 Ινδών υπηκόων που κατοικούν στην Κύπρο, η Ινδία είναι επίσης ένας παραδοσιακά αξιόπιστος εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο σε οικονομικά αλλά και πολιτικά θέματα.


Οι οικονομικές σχέσεις των δυο κρατών παρουσιάζουν ενισχύονται συνεχώς με πολλές προοπτικές για το μέλλον, λαμβάνοντας τις προτεραιότητες των δύο χωρών και τα χαρακτηριστικά των οικονομιών τους. H υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου – Ινδίας είχεως αποτέλεσα την έξοδο της Κύπρου από τη λίστα “Notified JurisdictionalArea” και έθεσε τις βάσεις για περεταίρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
 
Οι δυο χώρες διατηρούν στενές σχέσεις μέσω και της ενεργούς συμμετοχής και συνεργασίας στην Κοινοπολιτεία, στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς ενώ εδράζονται και οι δυο στο αγγλοσαξονικό δικαστικό σύστημα κάτι που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές.
 
Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και κυρίως οι επενδύσεις.
 
Το συνέδριο στόχο έχει να αναδείξει:

-Tις συνεχείς προσπάθειες της επαγγελματικής κοινότητας στην Κύπρο για προώθηση της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο κέντρο για προσέλκυση και εγκαθίδρυση κεντρικών γραφείων (headquarters) επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς,

 -Τη  δραστηριοποίηση συλλογικών επενδυτικών ταμείων (Investment Funds) αλλά και εταιρειών διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων (Fund Managers) στην Κύπρο.

 
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και παρουσιάσεις από επαγγελματίες του κλάδου με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και ανάλυση του παρόντος επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος σε σχέση με τους προαναφερθέν τομείς στην Κύπρο αλλά και των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στο οικονομικό, επιχειρηματικό και νομοθετικό πλαίσιο.
 
 
 Πως αποτιμάτε την προσπάθεια της Κύπρου να γίνει investment funds jurisdiction/ Headquartering Destination;
 
Το φάσμα των επενδυτικών προϊόντων που προσφέρει η Κύπρος την έχει εδραιώσει τα τελευταία χρόνια ως έναν ελκυστικό προορισμό για εγγραφή και δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων αλλά και των διαχειριστών αυτών. Το γεγονός πως τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν σημαντικά από το 2014 και τριπλασιάστηκαν από το 2008 δείχνει την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου.
 
Σημαντικό ρόλο για την εδραίωση της Κύπρου ως ενός ελκυστικού προορισμού για συλλογικές επενδύσεις διαδραματίζει ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), για την μεταρρύθμιση του οποίου έχουν ληφθεί υπόψη βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών που έχουν παράδοση στον τομέα των επενδυτικών ταμείων στον Ευρωπαϊκό χώρο.
 
Δύο καινούργιες νομοθεσίες  βρίσκονται στα σκαριά και αναμένεται να ψηφιστούν εντός του 2020. Πρόκειται για τη νομοθεσία που θα διέπει τους διαχειριστές κάτω των ορίων της Ευρωπαϊκής οδηγίας όπως επίσης και για τη νομοθεσία που θα ρυθμίζει την άδεια και λειτουργία όσων θα παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες στα Επενδυτικά Ταμεία (Fund Administrators).
 
H πρόσφατη αναθεώρηση του σχετικού φορολογικού συστήματος ευνοεί, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση ανώτερων διοικητικών στελεχών Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ) με σκοπό να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου.
 
Ποιες είναι οι προοπτικές, το μέλλον και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου;
 Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής οικονομίας,  οι σταθεροί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις ψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλουν στην μετεξέλιξη  της Κύπρου ως ενός αξιόπιστου και σύγχρονου χώρου για την εγκαθίδρυση και/ή μεταφορά συλλογικών επενδύσεων και των σχετικών διαχειριστικών τους εταιρειών.
 
Tο νομοθετικό πλαίσιο έχει σχεδιαστεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της αγοράς, ενώ παράλληλα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων επωφελούνται από τα "δικαιώματα διαβατηρίου" που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία δίνοντας τους πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
 
Περαιτέρω, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος προορισμός που παρέχει ασφάλεια στα κεφάλαια που τηρούν οι ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και την κατάλληλη χρηματοοικονομική υποδομή για διαχειριστές κεφαλαίων που επιθυμούν να διαμένουν στην Κύπρο ή να δραστηριοποιούνται μέσω της χώρας.
 
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, απαιτεί υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης και διακυβέρνησης βάσει των βέλτιστων πρακτικών, ενώ παράλληλα βρίσκεται στη διάθεση των επενδυτών για παν ενδεχόμενο.
 
Τέλος, η Κύπρος προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών αξιοποιώντας ένα ιδιαιτέρως εξειδικευμένο, πολυεθνικό και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό, με την αγγλική γλώσσα να είναι η κύρια γλώσσα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
Γεωγραφικά ποιες χώρες / regions μας ενδιαφέρουν περισσότερο για προσέλκυση πελατών;
 
Η κομβική θέση ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε Αφρική, Ασία και Ευρώπη, καθιστά την Κύπρο ιδανικό προορισμό για την εγκαθίδρυση αλλά και μεταφορά συλλογικών επενδύσεων και σχετικών διαχειριστών από διάφορες ηπείρους.
 
Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλονται από την Κυπριακή κυβέρνηση για προσέλκυση του σχετικού επιχειρηματικού κοινού/οργανισμών συλλογικών επενδύσεων προερχόμενων κυρίως από την Ασία (Ινδία, Κίνα), Ισραήλ, Αφρική και Μέση Ανατολή.
 
Ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη το Κυπριακό νομοθετικό πλαίσιο που έχει τις ρίζες του στο Αγγλικό κοινό δίκαιο, την αναθεώρηση της σύμβασης προς αποφυγή διπλής φορολογίας και τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Κύπρος στοχεύει στην προβολή της ως εναλλακτικού προορισμού για διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και που επιθυμούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Δειτε Επισης

Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε
Η Bioland Energy Group καθάρισε την παραλία Βορόκληνης
Consulco: Υψηλές αποδόσεις του London Credit Fund και το πρώτο τρίμηνο του 2024
Συζήτηση για ενιαία Εθνική Χρηματοπιστωτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών
Η Λευκωσία υποδέχεται το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα
Pedalion Yachting: Φέρνει στην Κύπρο τα πολυτελή σκάφη της Lilybaeum Yacht