Τεράστια τα οφέλη από επενδύσεις σε έργα αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής

Η επένδυση 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2020 και 2030 σε έργα που θα βοηθήσουν κοινότητες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επιδεινώνονται, μπορεί να έχει οικονομικό όφελος της τάξης των 7,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από μια διεθνή επιτροπή υψηλού επιπέδου. 
 
Όπως μεταδίδει το Reuters η έκθεση προετοιμάστηκε από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή, μια ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην οποία είχε ανατεθεί «η αύξηση της ορατότητας της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια ατζέντα», εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Δράσης για το Κλίμα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 23 Σεπτεμβρίου.
 
Η επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή γιατί είναι κάτι που δεν γίνεται με το ρυθμό και το μέγεθος που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αναφέρει ότι το κέρδος από τις επενδύσεις αυτές θα κυμανθεί από δύο προς ένα έως δέκα προς ένα.

«Η προσαρμογή δεν είναι μόνο το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι και το έξυπνο πράγμα που πρέπει να γίνει για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθεί ένας κόσμος που θα είναι ανθεκτικός στο κλίμα», ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν σε δήλωσή του.

Η έκθεση υπογραμμίζει πέντε τομείς όπου επείγει να γίνουν επενδύσεις, στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, στις ανθεκτικές στο κλίμα υποδομές και τους υδάτινους πόρους, στην καλλιέργεια ξηρών περιοχών, και στην προστασία των ριζοφόρων δασών (mangrove).

Ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος με την σύζυγό του Μελίντα ηγείται του Ιδρύματος Γκέιτς που εστιάζει στη διεθνή ανάπτυξη είπε ότι εκατομμύρια γεωργών μικρών εκτάσεων και οι οικογένειες τους σε αναπτυσσόμενες χώρες συγκαταλέγονται στους πιο ευάλωτους στις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία και τη βροχή που μειώνει τα έσοδά τους από την γεωργία.

«Με μεγαλύτερη υποστήριξη στην καινοτομία, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες και να προωθήσουμε την αλλαγή σε ολόκληρο το παγκόσμιο οικοσύστημα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προσαρμογή στο κλίμα επιφέρει «τριπλάσιο μέρισμα» αποφεύγοντας μελλοντικές απώλειες, προωθώντας την καινοτομία και έχοντας ως αποτέλεσμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
Εξαγόρασε Hadjipieris Dairy και έρχεται στην Κύπρο η ΟΜΗΡΟΣ-Συνολικές επενδύσεις 30 εκατ. την επόμενη πενταετία
Ο Κύπριος Γιάννης Ιωάννου νέος Group CFO στον όμιλο ΤΙΤΑΝ-«Αυτό δεν είναι απλώς ένα επαγγελματικό ορόσημο»
Υποχώρησε το πετρέλαιο με το βλέμμα σε δασμούς και OPEC+
CBN Young Dragon Awards: Ξεκίνησε το open call για τις υποψηφιότητες-Πού και πώς μπορούν να υποβληθούν
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ