PwC: Οι εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποβαίνουν προς όφελος των οικονομιών της Ασίας

  • Το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα μειώθηκαν κατά περίπου 15% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο
  • Οι εισαγωγές από  οκτώ άλλες οικονομίες της Ασίας αυξήθηκαν πέραν του 16%
 
Ο πρώτος γύρος επιβολής δασμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα αρχίζει να επιφέρει σημαντικές και ορατές συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο, διαπιστώνει η έκδοση Global Economy Watch της PwC. Συγκεκριμένα, επισημαίνει την πτώση των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά περίπου 15% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Η μείωση αυτή έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για άλλους εμπορικούς εταίρους της περιοχής, με αποτέλεσμα οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από οκτώ άλλες οικονομίες της Ασίας - Μπαγκλαντές, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ - να έχουν αυξηθεί πέραν του 16%.
 
Η έκδοση Global Economy Watch αξιολογεί επίσης τις ανησυχίες που εκφράζονται αναφορικά με τον κίνδυνο μιας ακόμη παγκόσμιας ύφεσης, καθώς οι εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν τόσο το επιχειρηματικό κλίμα όσο και τη ζήτηση για εξαγωγές.
 
 Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης διανοίγει ευκαιρίες για το μέλλον
 
Παράλληλα, σε ειδική έκθεση για την παγκόσμια ενέργεια, η PwC διαπιστώνει ότι η παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιεί την ενέργεια για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης πολύ πιο αποδοτικά. Το 1990, χρειάζονταν περίπου 181 κιλά σε ισοδύναμο πετρελαίου για να παραχθούν $1,000 παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP). Το 2015, χρειάζονταν 123 κιλά, γεγονός που σηματοδοτεί βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πέραν του ενός τρίτου. Σύμφωνα με την έκθεση η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα έως το 2040 να αρκούν 78 κιλά σε ισοδύναμο πετρελαίου για την παραγωγή $1,000 ΑΕΠ. Οι δύο παράγοντες που τροφοδοτούν την τάση αυτή είναι η διαρθρωτική οικονομική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ενώ διασφαλίζει παράλληλα τη συνέχιση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και τη βελτίωση της ευημερίας του παγκόσμιου πληθυσμού.
 
 

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών