Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει το 24,4% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών

Η Ευρώπη θα μπορούσε να παράγει 680 τεραβατώρες ή το 24,4% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών σε στέγες, αν τοποθετούνταν σε όλα της τα κτήρια. 

Αυτό είναι το πόρισμα επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Science Direct και χρησιμοποίησε στατιστικά δεδομένα και μηχανική μάθηση.

Οι συντάκτες αναγνώρισαν τις χώρες εκείνες όπου τα φ/β στέγης μπορούν να είνα άμεσα ανταγωνιστικά ως προς τις συμβατικές πηγές ηλεκτρισμού. Εκτιμούν ότι ξεχωρίζει η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία με τιμές λιανικής της τάξης των 0,30-0,169 ευρώ/κιλοβατώρα. Αντιθέτως, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Εσθονία οι τιμές λιανικής είναι μόλις 0,095-0,12 ευρώ, άρα τα φ/β δεν μπορούν να είναι το ίδιο ανταγωνιστικά.

Για την περίπτωση της Ελλάδας αναφέρεται το εξής: "Υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία που και οι δύο διαθέτουν εξαιρετικό ηλιακό δυναμικό. Παρά το υψηλό WACC και στις δύο χώρες, οι αυξημένες τιμές λιανικής στην Ελλάδα καθιστούν τα φωτοβολταϊκά ανταγωνιστικά".

Όπως επισημαίνεται, η χώρα μας θα μπορούσε θεωρητικά να καλύψει το 30% των αναγκών της μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας και περιλαμβάνεται στις χώρες που μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από επενδύσεις τέτοιου είδους.

ΠΗΓΗ: energypress.gr 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit