Powered by

Εστιατόρια και ξενοδοχεία ψηλά στις προτιμήσεις των Κυπρίων

Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία πήγαν τα περισσότερα έξοδα των νοικοκυριών στην Κύπρο κατά το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 
 
Όπως διαπιστώνεται, τα νοικοκυριά έχουν διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος, τις πολιτισμικές συνήθειες ή τη γεωγραφική θέση, στην ΕΕ. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2017, το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το ένα τέταρτο) της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών δαπανήθηκε για τη στέγαση (όχι όμως και την αγορά κατοικιών), το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, ενώ οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 13% και τα τρόφιμα το 12%. Η κατηγορία "εστιατόρια και ξενοδοχεία" και "αναψυχή και πολιτισμός" ακολούθησαν με μερίδιο περίπου 9% το καθένα.

Οι υπόλοιπες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών διέθεταν ποσοστά από περίπου 4% έως 6%: "έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης", "είδη ένδυσης και υπόδησης", "αλκοολούχα ποτά και καπνός" και "υγεία", ενώ οι "επικοινωνίες" και "εκπαίδευση" είχαν μικρότερα μερίδια 3% και 1% αντίστοιχα. Οι δαπάνες για νοικοκυριά αφορούσαν κυρίως τη στέγαση σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, όπου τα τρόφιμα ήταν το πιο σημαντικό έξοδο, και την Κύπρο και τη Μάλτα όπου ήταν "τα εστιατόρια και ξενοδοχεία".

Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας για την Κύπρο, με 17,5% του συνόλου, οι κατοικίες, το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα τρόφιμα ακολουθούν με 15,4%, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά στο 13,7%, οι μεταφορές 13% %, ψυχαγωγία  6%, αλκοολούχα ποτά και καπνός 5,6%, υγεία 4,9%, είδη ένδυσης και υπόδησης 4,8%, επίπλωση και οικιακός εξοπλισμός 4,4%, επικοινωνίες 3% και η εκπαίδευση συμπληρώνει τον κατάλογο με 2,6%.
 
Εξάλλου, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ ήταν 12,6% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 12,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ ήταν 9,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με 9,2% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ποσοστό επιχειρηματικών επενδύσεων ήταν 23,6% στη ζώνη του ευρώ, σταθερό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο κέρδους των επιχειρήσεων στη ζώνη του ευρώ ήταν 39,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, έναντι 40,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την πρώτη δημοσίευση των εποχικά διορθωμένων τριμηνιαίων ευρωπαϊκών λογαριασμών της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP