Η θέση των τραπεζών για την αναστολή των εκποιήσεων

Τις θέσεις του και τις μεγάλες ανησυχίες των τραπεζών για το πολύ σοβαρό θέμα των νομοθετημάτων προσωρινής αναστολής των εκποιήσεων προώθησε προς τη Βουλή ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o ΣΤΚ εκφράζει την άποψη πως οι σχετικές τροποποιήσεις δεν ευνοούν την πλειοψηφία των δανειοληπτών, αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τη διαδικασία και τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων. Στέκεται επίσης στο ότι με τη νέα νομοθεσία, επιμηκύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης εκποιήσεων ανυπόθηκων ακινήτων. Επιπλέον, καταργείται το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή για αγορά του ενυπόθηκου ακινήτου, την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
 
Προειδοποιεί για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις
 
Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι, ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας, μειώνεται η αξία που αποδίδουν οι ίδιες στις εξασφαλίσεις όλων των δανείων, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων. Δηλαδή θα δημιουργηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Παράλληλα, μετά και από το καμπανάκι των Moody’s, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου θέλει να ξεκαθαρίσει πως η νέα νομοθεσία αυξάνει το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και απειλεί την οικονομία και τις τράπεζες με υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 
 
Πέραν των πιο πάνω, αρνητική επίδραση θα υπάρξει και στην ελκυστικότητα των τραπεζών όσον αφορά επενδύσεις ενώ και οι επενδύσεις σε κυπριακά χαρτοφυλάκια πιστώσεων από διεθνείς επενδυτές θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές.

Ένας ακόμα λόγος για να μην εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία είναι τα stress test από τα οποία θα περάσουν οι τράπεζες το 2020, υπό τον κίνδυνο, πλέον, να μεταβληθούν αρνητικά οι παραδοχές που εφαρμόζονται.
 
Πλήγμα και στην οικονομία
 
Πέραν των τραπεζών, όμως, αναμένεται να πληγεί και η οικονομία, αφού οι τράπεζες θα ζητούν αυξημένες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων. Την ίδια ώρα, η αξία του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ και ακινήτων που ανήκει στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και κατ’ επέκταση στον φορολογούμενο θα υποστεί σημαντική μείωση.

Για τον Σύνδεσμο Τραπεζών οι τροποποιήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, με μόνους κερδισμένους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.   
 

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ