Σήμα κινδύνου από Moody’s για την αναστολή των εκποιήσεων

InBusinessNews  18/07/2019 09:58
Σήμα κινδύνου από Moody’s για την αναστολή των εκποιήσεων

Σήμα κινδύνου από Moody’s για την αναστολή των εκποιήσεων

InBusinessNews  18/07/2019 09:58
Στον απόηχο της ψήφισης από τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, των νομοθετημάτων που προβλέπουν προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων, η Κύπρος δέχεται την πρώτη διεθνή αντίδραση.

RELATED ARTICLES

 
Καμπανάκι κινδύνου για την ψήφιση των εν λόγω προτάσεων νόμου κρούει ο αμερικανικός Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος στο εβδομαδιαίο του outlook προειδοποιεί ότι οι αλλαγές που προκύπτουν, θα δυσκολέψουν τις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για μείωση των προβληματικών τους δανείων, ενώ οι πωλήσεις ΜΕΔ θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές. Μια αποτυχία μείωσης των κόκκινων δανείων, προσθέτουν οι Moody’s, θα αυξήσει τις ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια.
 
Διαβάστε ακόμα:
 
Όπως εξηγεί ο Οίκος, οι εν λόγω τροποποιήσεις, πιθανότατα, θα καταστήσουν πιο δύσκολο για τις τράπεζες το να εκποιούν τις εξασφαλίσεις έναντι των δανειοληπτών που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, προστίθεται, διευρύνονται οι λόγοι, βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει κατά της διαδικασίας εκποιήσεων και να αμφισβητήσει τη δημοπρασία της περιουσίας του, γεγονός που πιθανόν θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, σε συνδυασμό και με το  δικαστικό σύστημα της Κύπρου, στο οποίο παρατηρούνται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι νέες τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή, ενδέχεται είτε να επηρεάσουν την τιμή των πιθανών πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε να αποτρέψουν δυνητικούς επενδυτές από την απόκτηση τους, λόγω της αβεβαιότητας που θα προκύψει σχετικά με το χρόνο που θα χρειάζεται μια εκποίηση. Εξάλλου, σημειώνεται, μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή πώλησης ΜΕΔ, σε σχέση με το παρελθόν, θα οδηγούσε σε ζημιές και σε αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
 
Επίσης, αναφέρει ο Οίκος, η δυσκολία στις εκποιήσεις,  θα έχει ως αποτέλεσμα το να διστάζουν οι τράπεζες να επεκτείνουν τα ενυπόθηκα δάνεια. Κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων, με περαιτέρω βαρύτητα στις αξίες ανάκτησης και την ευρύτερη οικονομία.
  
Σημειώνεται, τέλος ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα επηρεαστούν όλες τις τράπεζες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνική.
 
Καταλήγοντας, ο Οίκος Moody’s αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι πιθανόν να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή των τροποποιήσεων.
 
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του αμερικανικού Οίκου ΕΔΩ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας