Σήμα κινδύνου από Moody’s για την αναστολή των εκποιήσεων

Στον απόηχο της ψήφισης από τη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, των νομοθετημάτων που προβλέπουν προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων, η Κύπρος δέχεται την πρώτη διεθνή αντίδραση.
 
Καμπανάκι κινδύνου για την ψήφιση των εν λόγω προτάσεων νόμου κρούει ο αμερικανικός Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος στο εβδομαδιαίο του outlook προειδοποιεί ότι οι αλλαγές που προκύπτουν, θα δυσκολέψουν τις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για μείωση των προβληματικών τους δανείων, ενώ οι πωλήσεις ΜΕΔ θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές. Μια αποτυχία μείωσης των κόκκινων δανείων, προσθέτουν οι Moody’s, θα αυξήσει τις ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια.
 
Διαβάστε ακόμα:
 
Όπως εξηγεί ο Οίκος, οι εν λόγω τροποποιήσεις, πιθανότατα, θα καταστήσουν πιο δύσκολο για τις τράπεζες το να εκποιούν τις εξασφαλίσεις έναντι των δανειοληπτών που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, προστίθεται, διευρύνονται οι λόγοι, βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει κατά της διαδικασίας εκποιήσεων και να αμφισβητήσει τη δημοπρασία της περιουσίας του, γεγονός που πιθανόν θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, σε συνδυασμό και με το  δικαστικό σύστημα της Κύπρου, στο οποίο παρατηρούνται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι νέες τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή, ενδέχεται είτε να επηρεάσουν την τιμή των πιθανών πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε να αποτρέψουν δυνητικούς επενδυτές από την απόκτηση τους, λόγω της αβεβαιότητας που θα προκύψει σχετικά με το χρόνο που θα χρειάζεται μια εκποίηση. Εξάλλου, σημειώνεται, μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή πώλησης ΜΕΔ, σε σχέση με το παρελθόν, θα οδηγούσε σε ζημιές και σε αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
 
Επίσης, αναφέρει ο Οίκος, η δυσκολία στις εκποιήσεις,  θα έχει ως αποτέλεσμα το να διστάζουν οι τράπεζες να επεκτείνουν τα ενυπόθηκα δάνεια. Κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων, με περαιτέρω βαρύτητα στις αξίες ανάκτησης και την ευρύτερη οικονομία.
  
Σημειώνεται, τέλος ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα επηρεαστούν όλες τις τράπεζες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνική.
 
Καταλήγοντας, ο Οίκος Moody’s αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι πιθανόν να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή των τροποποιήσεων.
 
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του αμερικανικού Οίκου ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ