CONSTRUCTION COMPANIES - OI ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ & ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
12:07 - 17 Ιουλίου 2019
Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει ο κατασκευαστικός τομέας, όμως παρ’ όλη την ανάπτυξη και τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για σταθεροποίησή του. Την ίδια ώρα, σοβαρά ζητήματα διαδικασιών και καθημερινής πρακτικής καθιστούν απαραίτητη την ανάληψη σειράς δράσεων από το κράτος και τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως είπε ο Κώστας Ρουσιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς συρρικνώθηκαν, ενώ η οικοδομική βιομηχανία και ο κλάδος των κατασκευών δέχθηκαν το βαρύτερο πλήγμα και μόλις την τελευταία περίοδο εμφανίζουν σημαντική ανάκαμψη. Σήμερα διαφαίνεται ότι η στρατηγική που χαράχθηκε όλο αυτό το διάστημα επέφερε καρπούς, όπως επεσήμανε ο κ. Ρουσιάς. Τo 2017 σημειώθηκε αύξηση 6,53%, στον κατασκευαστικό τομέα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ όσον αφορά το 2018, τα στατιστικά δείχνουν πώς η ανοδική αυτή πορεία συνεχίστηκε, χωρίς βέβαια να έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.
Οικιστικά τα 86 στα 100 έργα
Κατά το 2017, από το σύνολο των 5.278 έργων που υλοποιήθηκαν το 86,23% αφορούσαν οικιστικά κτίρια, εκ των οποίων το 56,22% μονοκατοικίες. Σε επίπεδο αδειών οικοδομής η επαρχία Λευκωσίας παρουσίασε το, μεγαλύτερο αριθμό, με μικρή διαφορά να ακολουθεί η Λεμεσός και μετά η Λάρνακα, η Πάφος και η Ελεύθερη Αμμόχωστος.
Το γεγονός αποδίδεται στο ότι τα νέα ζευγάρια προχωρούν, πλέον, δειλά - δειλά στην ανέγερση της πρώτης τους κατοικίας, μετά από μια περίοδο στασιμότητας μεταξύ 2010-2016, εφόσον τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει να παρέχουν τέτοια δάνεια. Φυσικά, κι άλλα πολλά πρέπει να γίνουν για περαιτέρω ανάπτυξη.
Σειρά δυσκολιών και λύσεις
Η ΟΣΕΟΚ, ως ο εκφραστής του εργοληπτικού κόσμου της Κύπρου, εντοπίζει σειρά θεμάτων, που προκύπτουν κατά την εκτέλεση έργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτά προκαλούν επιπλοκές στην αποπεράτωσή τους και στη διασφάλιση των πληρωμών προς τον εργολάβο. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι οι δυσκολίες χρηματοδότησης, η αλλαγή της πολιτικής των πληρωμών προς τους προμηθευτές, η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ.
Για επίλυση των πιο πάνω, η ΟΣΕΟΚ προτείνει λύσεις, όπως, η διασφαλισμένη πληρωμή του εργολάβου με την αποπεράτωση των έργων, η έγκαιρη και ολική επιστροφή του ΦΠΑ και η επιβολή μηδενικού συντελεστή σε περισσότερα προϊόντα και υλικά που σχετίζονται με τη βιομηχανία. Την ίδια ώρα απαιτείται η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν στις δημόσιες συμβάσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Ρουσιάς, μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά κινήσεις, όπως, η σύσταση Υφυπουργείου Ανάπτυξης, η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης στην επίλυση διαφορών, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και η κατάλληλη στελέχωση των κρατικών τεχνικών υπηρεσιών. «Εξάλλου», τόνισε, «οι εμπειρίες του πρόσφατου παρελθόντος δεν επιτρέπουν να επαναπαυθούμε στις σημερινές θετικές ενδείξεις για το μέλλον. Η ανοδική πορεία πρέπει να σταθεροποιηθεί και σίγουρα να διασφαλιστεί».
Νέες απαιτήσεις για ψηλά κτίρια
Τα ψηλά κτίρια αποτελούν, πλέον, μέρος της ανάπτυξης της χώρας μας και ως τέτοιο δημιουργεί κατασκευαστικού τύπου προκλήσεις σε επίπεδο τεχνικό, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων εργατών. Ως εκ τούτου προκύπτει η ανάγκη για εκπαίδευση ντόπιου δυναμικού και εισαγωγή ειδικευμένου από τρίτες χώρες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιες κατασκευές. Επιπλέον, αναδύονται, ανάμεσα σε άλλα, θέματα ασφάλειας και υγείας. «Σε τέτοιου είδους αναπτύξεις χρειάζεται να γίνονται συμπράξεις με ξένες εταιρείες, που διαθέτουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία και σχετική εμπειρία».
Η πρόκληση της ενεργειακής απόδοσης
Μια από τις σημαντικές αλλαγές, που βιώνει ο κλάδος, είναι και η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία για αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μέχρι το 2020. Τις σχετικές εργασίες πρέπει να αναλαμβάνουν εγγεγραμμένοι εργολήπτες.
Σήμερα, για όλες τις καινούργιες άδειες απαιτείται ανάλογη μελέτη, ώστε τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Ανάλογες διαδικασίες και τεχνικές υπάρχουν, ασφαλώς, και για τις περιπτώσεις αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων. Για επίτευξη του στόχου είναι αναγκαίο, σύμφωνα με τον κ. Ρουσιά, να δίδονται τα ανάλογα κίνητρα από το κράτος, όπως είναι για παράδειγμα τα σχετικά σχέδια χορηγιών.
Αναβάθμιση προσόντων
Στο πλαίσιο των πολλών και διάφορων νέων δεδομένων, η ΟΣΕΟΚ φροντίζει ώστε να ενημερώνει και να εκπαιδεύει τα μέλη των συνδέσμων της. Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί το εκπαιδευτικό της κέντρο, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) κι έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί και για αξιολόγηση επαγγελματικών προσόντων.
Η ομοσπονδία έχει προχωρήσει, επίσης, σε κοινοπραξία με τις συντεχνίες οικοδόμων της ΠΕΟ και της ΣΕΚ για λειτουργία με τη νέα χρονιά του κέντρου εκπαίδευσης και πιστοποίησης, Ο Οικοδόμος, για προώθηση των επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.
«Ως ομοσπονδία έχουμε συνεχή επαφή με κυβερνητικά τμήματα και άλλους φορείς σχετικούς με τον κλάδο, καταθέτουμε απόψεις και εισηγήσεις. Σκοπός είναι η επίλυση προβλημάτων και η προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των εργοληπτών», συμπλήρωσε ο κ. Ρουσιάς.
Θέλουμε κι άλλο προσωπικό
Καθώς η οικονομία βελτιώνεται διαρκώς και υπάρχει αυξημένη επενδυτική ζήτηση από ξένα ταμεία και επιχειρηματίες, οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου είναι ευοίωνες, τόνισε ο ίδιος. Και πρόσθεσε: «Η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο για επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις κατασκευές. Σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης είναι το ανθρώπινο δυναμικό και καθώς το εξειδικευμένο εξαντλείται, υπάρχει άμεση ανάγκη για έλευση ξένου. Ωστόσο, πλείστες των ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες αντλούσε δυναμικό η Κύπρος, όπως, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης, με αποτέλεσμα ως χώρα να πρέπει να αναζητήσουμε νέες επιλογές».
Τα μέλη της ΟΣΕΟΚ
Ιδρυτικά μέλη της ομοσπονδίας αποτελούν οι πέντε επαρχιακοί σύνδεσμοι εργολάβων οικοδομών, οι οποίοι μετρούν πέραν των χιλίων μελών αδειούχων εργοληπτών οικοδομικών και τεχνικών έργων. Αυτοί είναι:
• Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΣΕΟΚ) - εκπροσωπεί τους εργολήπτες, κυρίως, της Επαρχίας Λευκωσίας
• Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού (ΣΕΟΛ)
• Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Αμμοχώστου (ΣΕΟΑ)
• Σύνδεσμος Εργοληπτικών Οικοδομικών Εργασιών Πάφου (ΣΕΟIΕΠ)
• Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Λάρνακας (ΣΕΟΛ)