Αναστασιάδης: Η Μέι αντιτίθεται στις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις

H Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε απαντητική της επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζει την αντίθεσή της στις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους, όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης 4 Ιουνίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως ίδιος δεν δίνει σημασία στις όποιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τη θέση αυτή.
 
Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν σε χαιρετισμό του σε δεξίωση που παρέθεσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι, με την ευκαιρία των 93ων γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις στην περιοχή της Δένειας, επισημαίνοντας τη σημασία διατήρησης μιας ήρεμης κατάστασης σε όλο το νησί.
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα αρκετές φορές με την Πρωθυπουργό Μέι και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για την πλήρη στήριξη του ΗΒ και την απτή αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όπως εκφράζεται με σαφήνεια στην επιστολή της κ. Μέι ημερομηνίας 26 Μαΐου 2019, με την οποία αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους", σημείωσε.
 
«Συνεπώς», τόνισε, «αγνοώ και δεν δίνω σημασία σε όποιες δηλώσεις που είναι σε αντίθεση με τα πιο πάνω από όποιο αξιωματούχο του Ηνωμένου Βασιλείου και οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον κοινό στόχο της περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μας»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στην ΑΟΖ, «αποτρέπει τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα, ειδικότερα σε μια περίοδο που ο ΓΓ του ΟΗΕ προσπαθεί να δώσει ανανεωμένη ώθηση στη διαδικασία, μετά το διορισμό της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ».

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει έντονα και πραγματικά δεσμευμένη στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου έξι σημείων που έχει θέσει ο κ. Γκουτέρες.

«Ωστόσο, όλοι εμπλεκόμενοι θα πρέπει ξεκάθαρα να καθορίσουν κατά πόσον διαθέτουν ειλικρινή ετοιμότητα να εμπλακούν εποικοδομητικά σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου επιτέλους να πετύχουμε τις προϋποθέσεις για την επίτευξης διαρκούς ειρήνης».
 
Αναφορικά με τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες, όπως είπε, στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε τη σημασία διατήρησης μιας ήρεμης κατάστασης σε όλο το νησί, προσθέτοντας ότι «στηρίζομαι στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».  

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους στενούς παραδοσιακά δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και στους λαούς τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανδρέας Νεοκλέους: Κατακόρυφη αύξηση της ισότιμης συμμετοχής γυναικών στη διευθυντική ομάδα της Cyta
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Frou Frou: Βλέπει σημαντική μείωση στις τιμές κακάο μέχρι τέλος 2025-Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
Ρευστότητα στην οικονομία με τον νέο δανεισμό στα ύψη-Οι καταθέσεις σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»