powered by

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ απαντά σε Τράπεζες, ΚΤΚ και ΚΕΒΕ

Απάντηση στις θέσεις των Τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας και του ΚΕΒΕ σε σχέση με την επικείμενη τροποποίηση του Νόμου για τις εκποιήσεις δίνει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών. 

«Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η επιμονή και η προσπάθεια όλων των πιο πάνω να διαστρεβλώσουν τα πράγματα και να παρουσιάσουν μια  παραπλανητική εικόνα σπέρνοντας τον φόβο για ενδεχόμενους κινδύνους στην οικονομία του τόπου», αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, προσθέτοντας ότι εύλογα διερωτάται κάποιος λογικός άνθρωπος  αν είναι «αφαίρεση  όπλων»,  το να υπάρχει δικαστικός έλεγχος των τραπεζών, σχετικά με τη συμμόρφωση τους  με τις Οδηγίες της Εποπτικής τους Αρχής,  για να προβαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, πριν προχωρήσουν σε εκποίηση.

«Η εκποίηση περιουσίας κύριοι, είναι το τελευταίο όπλο που ο ίδιος ο Νόμος έδωσε στις τράπεζες για να χρησιμοποιήσουν και όχι το πρώτο όπως αυθαίρετα κάνουν, χωρίς να ελέγχονται από κανένα. Ούτε ξεδόντιασμα του Νόμου επιχειρείται, ούτε αφαίρεση εργαλείων, ούτε προστασία και επιβράβευση των στρατηγικών κακοπληρωτών», προσθέτει. 

«Εκείνο που επιδιώκεται με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι  η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων όλων των πλευρών, αφού το υφιστάμενο νομικό καθεστώς περιείχε πρόνοιες που έρχονται σε  πλήρη αντίθεση με πάγιες νομολογιακές αρχές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άφηνε  εντελώς απροστάτευτους τους δανειολήπτες», αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ.
 
Σημειώνει επίσης ότι «με το υφιστάμενο καθεστώς, παραγνωρίζονται πλήρως οι εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες,  (παραβίαση του δικαιώματος αποτελεσματικής πρόσβασης στο Δικαστήριο), αφού μέχρι το ζήτημα να αποφασιστεί τελεσίδικα , κάποιος μπορεί να χάσει το σπίτι του, την περιουσία του, να καταστραφεί η επιχείρηση του κτλ. Η αδικία ήταν υπερβολική τόσο από ουσιαστικής πλευράς αλλά και από διαδικαστικής πλευράς».

Αυτό  είναι πραγματικά έκδηλο από μια απλή ανάγνωση του υφιστάμενου Νόμου. Δεν χρειάζεται καν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις να το αντιληφθεί κάποιος.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι:
1.    Δεν επιδιώκεται μπλοκάρισμα εκποιήσεων.

2.    Δεν επιδιώκεται  καθυστέρηση στη διαδικασία των εκποιήσεων.

3.    Επιδιώκεται απλά και μόνο η καθιέρωση δικαστικού ελέγχου εάν η τράπεζα πριν προχωρήσει στη λήψη αυτού του ύστατου μέτρου εφάρμοσε τις Οδηγίες της Εποπτικής της Αρχής στο θέμα της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

4.    Επιδιώκεται  επίσης η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δικαστική διαδικασία με την τράπεζα, ώστε αυτή η διαδικασία να μην καταστεί άνευ αντικειμένου.

Καλεί επίσης τράπεζες και ΚΕΒΕ να εξηγήσουν τον λόγο της διαφωνίας τους, διερωτώμενος αν επιδιώκουν να γίνονται  μόνο εκποιήσεις χωρίς αναδιαρθρώσεις.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Θάνος Μιχαηλίδης: Η μεγάλη προοπτική της Πάφου και πώς θα προσελκύσει υψηλότερης εισοδηματικής τάξης τουρίστες
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Κόλαφος για το ΤΟΜ το πόρισμα της Ερευνητικής για τους Τακάτα-Δείχνει ποινικές ευθυνές για λειτουργούς του
Πανέττα (ΕΚΤ): Περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια εάν η αδύναμη ανάπτυξη επηρεάσει τις τιμές
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός
Pendeli Resort: Ανακοινώθηκε το opening-Οι πρώτες φωτογραφίες από το ανανεωμένο ξενοδοχείο των Πλατρών
Καρέ-καρέ η διαδικασία για τον έλεγχο των ΑΞΕ...Οι πληροφορίες που θα ελέγχονται και οι κίνδυνοι που θα αξιολογούνται
Μείωση καταθετικών επιτοκίων για νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αύξηση στα στεγαστικά
Σε νέα εποχή με ΕΜΕΚ η εφαρμογή των κυρώσεων-Βήμα περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας της Κύπρου