Λύση στη διαμάχη για την ΑΟΖ μέσω διαλόγου συστήνει το Λονδίνο

Το Λονδίνο θεωρεί «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος, διενέξεις σαν αυτή να επιλύονται «όχι μέσω βίας, στρατιωτικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είναι η τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την πάγια βρετανική απάντηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, έδωσε σε Βρετανό βουλευτή ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, στην πρώτη κυβερνητική τοποθέτηση μετά από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί πραγματοποίησης γεώτρησης.

Σε γραπτή ερώτηση που είχε υποβάλει προς το Foreign Office ο βουλευτής των Εργατικών Πολ Φάρελι ζητούσε να πληροφορηθεί «ποιες πρόσφατες παραστάσεις έχει κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών προς τον Τούρκο ομόλογό του επί της απόφασης της Τουρκίας να προχωρήσει σε υπεράκτιες επιχειρήσεις γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Στην απάντησή του, με ημερομηνία 18 Ιουνίου, ο σερ Άλαν αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ήθελε να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.

«Έγειρα το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γεώτρησης της Τουρκίας σε ύδατα γύρω από την Κύπρο με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο και ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει συνομιλήσει με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση», συνεχίζει.

«Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι με την Τουρκία, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα στα σχέδιά τους για γεώτρηση. Επίσης συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», σημείωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επαναλαμβάνει ότι το Λονδίνο θεωρεί «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος διενέξεις σαν αυτή να επιλύονται «όχι μέσω βίας, στρατιωτικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η απάντηση συνεχίζει με την επισήμανση ότι θα συνεχιστεί προς αυτό η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και με την ευρύτερη περιοχή.

Ο σερ Άλαν κλείνει με την επαναβεβαίωση ότι η Βρετανία αποδίδει «τη μέγιστη σημασία» στην εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης λύσης επανένωσης στο Κυπριακό, καθώς και ότι «προτρέπει όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος