ΕΥ: Σημαντικές οι προκλήσεις για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην εποχή των δικτύων 5G

Καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες αποτελούν σήμερα τη βασική προτεραιότητα για τους επικεφαλής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αναποτελεσματική ψηφιακή ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή των 10 προκλήσεων για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στη μελέτη της ΕΥ, Top 10 risks for telecommunications operators.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει ως πρόσθετες προκλήσεις τις υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας, λόγω των αυξημένων κανονιστικών ρυθμίσεων για την προστασία των δεδομένων, και την έλλειψη νέων δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών είναι σαφές ότι χρήζει ενός νέου τρόπου προσέγγισης. 
Με τα κρούσματα σκανδάλων έλλειψης προστασίας των δεδομένων να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές αντιδρούν με μια πληθώρα απαιτήσεων συμμόρφωσης. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, καθώς το Internet of Things πολλαπλασιάζει τις συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές και οι δυνατότητες του 5G αυξάνουν δραματικά τις ροές δεδομένων Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στην τελευταία έκθεση της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer, με το 47% των στελεχών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών να αναφέρει τα ρυθμιστικά και τα κανονιστικά ζητήματα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. Η ΕΥ κρίνει ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η «εμπιστοσύνη» αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τους παρόχους και πρέπει να προβάλουν την ασφάλεια και την εναρμόνιση με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις ως βασικό στοιχείο της σχέσης με τους συνδρομητές.


Ο κλάδος αντιμετωπίζει έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και το βάρος των αυξημένων κεφαλαιακών δαπανών 
Παρότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών αναγνωρίζουν ότι οι οργανισμοί τους αντιμετωπίζουν έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, μόλις το 3% θεωρεί την ανάπτυξη και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού ως βασική στρατηγική προτεραιότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη της ΕΥ, μόλις το 57% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ευθυγραμμίζει τη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό με την ατζέντα του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Καθώς οι τεχνολογικοί κύκλοι αυξάνουν διαρκώς ταχύτητα, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον σχεδιασμό αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την επανεκπαίδευσή του σε νέες τεχνολογίες και δεξιότητες, είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας του κλάδου και την εξασφάλιση μιας καλύτερης εμπειρίας για τους πελάτες.


Η αδυναμία αντιμετώπισης των αυξανόμενων κεφαλαιουχικών δαπανών ακολουθεί στην κατάταξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς (όπως 5G, ευρυζωνικά δίκτυα χαμηλής ισχύος, οπτικές ίνες). Ενώ η ποιότητα του δικτύου παραμένει η ειδοποιός διαφορά για τους παρόχους, η έκθεση διαπιστώνει ότι η αύξηση της έντασης κεφαλαίου και ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων δικτύου, καθιστούν δυσκολότερο για τον κλάδο να επιτύχει ισχυρές αποδόσεις στις επενδύσεις του.


Η καινοτομία απαιτεί μετασχηματισμό του μοντέλου λειτουργίας
Καθώς η ανάγκη για «έξυπνη» συνδεσιμότητα (intelligent connectivity) εξακολουθεί να αυξάνεται, η αδυναμία παρακολούθησης των σεναρίων μετασχηματισμού του κλάδου (6η θέση στην κατάταξη των προκλήσεων) και συνεργασίας με στρατηγικούς συνεργάτες για την ενίσχυση της καινοτομίας (10η θέση), επισημαίνονται ως κρίσιμες προκλήσεις για τον κλάδο.
Πρόσθετες προκλήσεις που αναφέρονται στην κατάταξη περιλαμβάνουν – εν συντομία – την ανεπαρκή διαχείριση χαρτοφυλακίου (7η θέση) και την ανεπαρκή συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου και τον δημόσιο τομέα (9η θέση).


Αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έρευνας, ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος και επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, σχολιάζει: «Η ραγδαία ανάπτυξη του 5G και του Internet of Things αυξάνει σημαντικά την ανάγκη επενδύσεων για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργούν ευκαιρίες για την είσοδο νέων παικτών που θα αναταράξουν την αγορά. Συγχρόνως, οι αυξανόμενες ανησυχίες της κοινωνίας για την προστασία της ιδιωτικότητας οδηγούν σε αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να θέσουν τα ζητήματα ασφαλείας και εμπιστοσύνης στο επίκεντρο της ατζέντας τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν στρατηγικές συμμαχίες και στοχευμένες εξαγορές, καθώς και να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων».

Δειτε Επισης

Δημήτρης Σκουρίδης: Προς αξιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη η τεχνητή νοημοσύνη
Πώς το ΑΙ κάνει πιο αποτελεσματικό το ERP
«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova
Google: Αλλάζει τις αναζητήσεις στο ίντερνετ με χρήση AI
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Πόλος έλξης για νεοφυείς εταιρείες η Πάφος-Θα εγκατασταθούν άλλες τρεις
Η άνοδος του cloud CRM
Αδειοδότηση για δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης-Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10 Ιουνίου
Microsoft: Eπένδυση €4 δις στη Γαλλία για κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως