Σώσειλος: Η μεγαλύτερη απειλή για οικογενειακές επιχειρήσεις η διαδοχή
18:25 - 03 Απριλίου 2019

Το ζήτημα της διαδοχής χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη απειλή για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ο συνέταιρος – επικεφαλής επιχειρησιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών της PwC Κύπρου, Φίλιππος Σώσειλος.
Μιλώντας ενώπιον του 3ου Business Leader Summit που παρουσιάζει η Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Σώσειλος υπογράμμισε πως το ζήτημα της διαδοχής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ώστε να προετοιμάζεται μια επιχείρηση για το μέλλον, ενώ η έγκαιρη διαδοχή, είπε, προστατεύει την επιχείρηση από την απώλεια αξίας.
Παράλληλα, ο κ. Σώσειλος σημείωσε πως το όλο ζήτημα της διαδοχής προκαλεί αναστάτωση και στις ίδιες τις επιχειρήσεις, ενώ παρατηρείται, όπως ανέφερε, μια απροθυμία και μια έλλειψη τόλμης από τις οικογενειακές επιχειρήσεις να διαχειριστούν έγκαιρα τα ζητήματα διαδοχής.
Το θέμα της διαδοχής, πρόσθεσε, εξαρτάται από το κλάδο δραστηριοτήτων μιας οικογενειακής επιχείρησης, καθώς επίσης και από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παράλληλα, μεταξύ της πρώτης και της τρίτης γενεάς σε μια οικογενειακή επιχείρηση είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξουν διαφωνίες λόγω των διαφορετικών απόψεων που επικρατούν.
Ο κ. Σώσειλος τόνισε πως η μετεξέλιξη της επιχείρησης βασίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτος άξονας αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο δεύτερος την διακυβέρνηση και ο τρίτος τον επενδυτικό. Σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό άξονα ο κ. Σώσειλος υπογράμμισε πως ο ιδρυτής είναι πολύ επιχειρησιακός, η επόμενη γενιά μπαίνει σε μια λογική επικέντρωσης δραστηριοτήτων και η τρίτη γενικά αρχίζει να εισέρχεται στη λογική της διασποράς ρίσκου και επενδύσεων.
Όλοι οι πιο πάνω άξονες, ανέφερε ο κ. Σώσειλος, εξαρτώνται από το στάδιο ωρίμανσης της κάθε οικογενειακής επιχείρησης.
Ο Φίλιππος Σώσειλος τόνισε πως όταν προκύπτουν θέματα διαδοχής πάντα δημιουργούνται θέματα από τους γονείς. «Ο γονιός καλεί το παιδί να συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά όταν δραστηριοποιείται του λέει πως είναι αρκετά νεαρός για να καταλάβει πως λειτουργούν ορισμένα θέματα. Συχνά λέει πως εγώ είμαι ο ιδρυτής και εγώ θα πρέπει να λάβω τις αποφάσεις».
Επικαλούμενος έρευνα ο κ. Σώσειλος ανέφερε πως μόνο το 15% των οικογενειακών επιχειρήσεων έχουν ένα ξεκάθαρο πλάνο διαδοχής εκ των οποίων μόνο το ένα τρίτο έχει επικοινωνηθεί.