powered by

Ν. Παντελίδη: Τα ξένα funds που προσελκύει η Κύπρος

Τα είδη funds που προσελκύει η Κύπρος από χώρες της πρώην Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας απαριθμεί σε συνέντευξη της στο InBusinessNews η Νικολέττα Κουβαρά Παντελίδη, Partner στο Δικηγορικό Γραφείο Χρυσοστομίδη. 
 
Η κ. Παντελίδη, η οποία θα είναι ομιλήτρια στο The Cyprus Headquartering and Funds Summit που θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου το Tel Aviv, εξηγεί γιατί η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την πύλη πρόσβασης επενδύσεων μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ, ενώ απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας που της επιτρέπουν να φιλοδοξεί να καταστεί investment funds jurisdiction και Headquartering Destination.

Διαβάστε ακόμα: Huawei: Αυξάνει μοντέλα και μερίδια

Διαβάστε ακόμα: Όλη η επιχειρηματική κοινότητα στο 9th Nicosia Economic Congress  
 
Ποια η σημασία του συνεδρίου The Cyprus Headquartering and Funds Summit στο Tel Aviv;
Αυτό το συνέδριο αποτελεί μέρος μια ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας για την προώθηση της Κύπρου ως ιδανικού κέντρου για τη σύσταση και δραστηριοποίηση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και των διαχειριστών τους.
 
Υπάρχει παραδοσιακά μια συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε διάφορους τομείς, όχι μόνο σε δημόσιο / κρατικό επίπεδο, δηλαδή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε ιδιωτικές επενδύσεις και συναλλαγές. Η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου όσον αφορά τη σύσταση και δημιουργία επενδυτικών ταμείων είναι σημαντική για τη στενότερη συνεργασία και ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών. Λόγω της τεράστιας και ταχείας προόδου του Ισραήλ σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την πύλη πρόσβασης επενδύσεων μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ.
 
Ποιες δυνατότητες διαθέτει η Κύπρος προκειμένου να καταστεί investment funds jurisdiction/ Headquartering Destination;
Η Κύπρος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές και υποδομές για να καταστεί ένα διεθνές κέντρο (international hub) για τη δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης και τη σύσταση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, για επενδύσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιστορικά, άλλωστε, η Κύπρος αποτελεί μια  διεθνώς αναγνωρισμένη δικαιοδοσία παροχής υπηρεσιών και συνεπώς, φυσιολογικά μπορεί να μετεξελιχθεί σε κέντρο για τη δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων που είναι η πλέον σύγχρονη μορφή χρηματοδότησης επιχειρήσεων.
Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συλλογική και πολύπλευρη προσπάθεια και κινητοποίηση για την μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου και διαδικασιών,  ούτως ώστε η Κύπρος να διαμορφωθεί σε ένα αξιόπιστο κέντρο  για τη σύσταση και δραστηριοποίηση εντός της, τέτοιων ταμείων.
 

Διαβάστε ακόμα:

 
Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος διαθέτει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, το οποίο διαρκώς εκσυγχρονίζεται ούτως ώστε να ακολουθεί τις τάσεις της διεθνούς αγοράς και να προσφέρει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες στους επενδυτές.  Στα πλαίσια πλήρους εναρμόνισης της με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, η Κύπρος προσφέρει διάφορους τύπους οργανισμών, όπως τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων κινητών αξιών (ΟΣΕΚΑ/UCITS) και οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ/AIF), οι οποίοι αναγνωρίζονται παγκόσμια ως κατάλληλα μέσα προσέγγισης επενδυτών για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, αλλά και τη διοχέτευση ιδιωτικών αποταμιεύσεων.
 
Εκτός αυτού, διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων γεωγραφική θέση, υψηλό βιοτικό επίπεδο, προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και εταιρικά οικονομικά οφέλη, τα οποία όλα μαζί αποτελούν προφανή πλεονεκτήματα για επιλογή της Κύπρου ως έδρα για τη δημιουργία ουσιαστικής παρουσίας (substance) των διαχειριστών επενδυτικών ταμείων.
 
Πού θα επικεντρωθεί η δική σας παρουσίαση/ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου;
Στη διασυνοριακή διάθεση των μεριδίων των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (AIF, UCITS) σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Accessing Europe – Cross Border Distribution of Units of Investment Funds). Συγκεκριμένα, θα γίνει μια γενική παρουσίαση της νομικής βάσης και της διαδικασίας της διασυνοριακής διάθεσης μεριδίων σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρείται σημαντικό προτέρημα και εργαλείο των διαχειριστών των επενδυτικών ταμείων για να προσεγγίσουν επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι η αγορά επενδυτικών κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 14,3 τρισεκατομμύρια Ευρώ.
 
Στη παρουσίαση θα γίνει, επίσης, μια περιγραφή των νέων κανονισμών που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστήσει τη διασυνοριακή  διάθεση των μεριδίων ακόμα πιο εύκολη, γρήγορη και οικονομική για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.  Αναμένεται πως οι νέοι κανονισμοί θα προσφέρουν ευθυγράμμιση της διαδικασίας και των όρων, ιδιαίτερα σε σχέση με την διαδικασία κοινοποίηση της διασυνοριακής διάθεσης και την άρση αυτής. Απώτερος σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να εξαλειφθούν οποιαδήποτε εθνικά εμπόδια, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων μεταξύ των κρατών μελών, δηλαδή να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία, χωρίς να διακυβεύεται η προστασία των επενδυτών.
 
Ποια είδη funds προσελκύει περισσότερο η Κύπρος και από ποιες χώρες;
Τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ/AIF), με μεγαλύτερη προτίμηση στους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων με περιορισμένο αριθμών επενδυτών (ΟΕΕΠΑΠ/AIFLNP). Οι οργανισμοί αυτοί δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, αλλά υπερτερούν οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, μετοχές και άλλες κινητές αξίες.  Οι χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον δημιουργίας ΟΕΕ είναι οι χώρες από την πρώην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Ταυτόχρονα όμως, γίνεται προσπάθεια προώθησης της Κύπρου και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ένα νέο τύπο οργανισμού, τον καταχωρισμένο οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων (KOEE), που θεσμοθετήθηκε το 2018 και είναι μια γρηγορότερη και απλούστερη λύση εγγραφής ΟΕΕ.
 
Περαιτέρω, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει δυναμικά στη δημιουργία περισσότερων ΟΣΕΚΑ στην Κύπρο, που είναι ένας ανοικτός τύπου οργανισμός που επενδύει σε κινητές αξίες και που απευθύνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
 

The Cyprus Headquartering and Funds Summit

Ανάμεσα στους χορηγούς του συνεδρίου είναι οι Bank of Cyprus, Centaur Trust Group, Chrysostomides, Deloitte, Eurobank Cyprus, EY, KPMG, PwC Cyprus και Treppides Funds Services.
Υποστηρικτές είναι οι Ayia Napa Marina, Imperio Group, Kinanis Law Firm και MAP S. Platis.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Cyprus Investment Funds Association (CIFA), τον Invest Cyprus και την IMH. 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: O Prabhat K. Jha Business Leader στην κατηγορία «Ναυτιλία»
Βραβείο Business Leader στον Πανίκο Νικολάου στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Δρ. Νικόλαο Ζαμπόγλου
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου Business Leader στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Business Leader στον πρωτογενή τομέα ο Στυλιανός Πάντζιαρος