Μ. Μιχαήλ: Επενδυτικά κεφάλαια €6,5 δις στην Κύπρο σε πέντε χρόνια

Μεγάλες προοπτικές προσέλκυσης ενδιαφερομένων από το Ισραήλ για τους τομείς των επενδυτικών ταμείων και της μεταφοράς έδρας διαθέτει η Κύπρος.
 
Το The Cyprus Headquartering and Funds Summit» που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ τον Μάιο και το οποίο   διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) και τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), εστιάζει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, μιλά για τους στόχους και τις προσδοκίες του Συνεδρίου,  ενώ τονίζει πως ο τομέας των επενδυτικών ταμείων αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Τα επενδυτικά κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο την τελευταία πέντε χρόνια σημείωσαν αύξηση 70%, ξεπερνώντας τα €6,5 δις.
 
Διαβάστε ακόμα: Best Western: Άλλη μία αλυσίδα ξενοδοχείων έρχεται στην Κύπρο

Διαβάστε ακόμα: PAUL: Γιατί μαγνητίζει τους επισκέπτες του Mall of Cyprus

Πείτε μας λίγα λόγια για το συνέδριο «The Cyprus Headquartering and Funds Summit» που θα διεξαχθεί στο Ισραήλ.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) και τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και είναι μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε σημαντικές πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο. Θα διεξαχθεί στο Intercontinental Tel Aviv και θα προσελκύσει διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, πάροχους υπηρεσιών, τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θεσμικούς επενδυτές και άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα αναλυθούν οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, το επιχειρείν στην Κύπρο, ο τρόπος που λειτουργεί ο κλάδος επενδυτικών ταμείων στη χώρα μας, καθώς και τα όσα έχει να προσφέρει η Κύπρος ως επιχειρηματικό κέντρο αριστείας σε εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί.
 
Ποια είναι η σημασία των funds και του Headquartering για την Κύπρο;
Πρόκειται για δύο από τους τομείς που έχουμε ορίσει στον Invest Cyprus ως τομείς προτεραιότητας. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες για την προσέλκυση εταιρειών που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο ενόψει Brexit, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στην προσέλκυση και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα, με στόχο την ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδυτικών ταμείων, πιστεύουμε ότι είναι αυτήν την στιγμή ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της Κυπριακής οικονομίας, κάτι που πιστοποιούν και οι αριθμοί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο την τελευταία πενταετία σημείωσαν αύξηση 70%, ενώ αλματώδης ήταν και η αύξηση που κατέγραψε και το σύνολο των υπό διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, ξεπερνώντας τα €6,5 δις. Οι αριθμοί δείχνουν τεράστια δυναμική.
 

Διαβάστε ακόμα:

 
Ποιοι είναι οι στόχοι του συνεδρίου και τι προσδοκεί ο Invest Cyprus από το συνέδριο;
Όπως γνωρίζετε, αποστολή του Invest Cyprus είναι η προώθηση της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και η ανάδειξή της ως αξιόπιστου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου. Στόχος είναι να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες που θα συμμετέχουν στο συνέδριο και τους θεσμικούς επενδυτές για τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων και τους λόγους που καθιστούν την Κύπρο ιδανική επιλογή για τους διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά και για τις εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στη χώρα μας. Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λογιστές, ελεγκτές, πάροχους νομικών και οικονομικών υπηρεσιών, διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη εταιρειών από το Ισραήλ όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων. Η προσδοκία μας πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να πείσουμε για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος και να προσελκύσουμε τελικά ενδιαφερόμενους επενδυτές και επιχειρήσεις.
                                                                            
Ποια η σημασία και η προοπτική της Κύπρου σαν regional funds registration jurisdiction/ Headquartering Destination;
Όπως έχω προαναφέρει είναι τεράστια η δυναμική που καταγράφει ο τομέας των επενδυτικών ταμείων, ενώ η Κύπρος διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν επιχειρηματικό κέντρο αριστείας. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τέλη του 2018 ο Κυπριακός Οργανισμός των Επενδυτικών Ταμείων, CIFA, προσεγγίστηκε από το International Funds Association ώστε να καταστεί πλήρες μέλος του, κάτι που αναμένεται να προχωρήσει πολύ σύντομα. Είναι μία εξέλιξη που θα επισφραγιστεί πολύ σύντομα, τοποθετώντας την Κύπρο και τον κυπριακό κλάδο επενδυτικών ταμείων σε σημαντική θέση στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο CIFA είναι πλήρες μέλος του European Fund and Asset Management Association (EFAMA) από το 2016. Για την προοπτική της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν επιλέξει ως έδρα τους το νησί μας εδώ και χρόνια, σε τομείς όπως ο ασφαλιστικός κλάδος, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, η οπτικοακουστική βιομηχανία και ο τομέας της ενέργειας, όπου μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, διανοίγεται μια μεγάλη επενδυτική σελίδα. Χρειάζεται όμως και εμείς από την πλευρά μας να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες και μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστική τη χώρα μας. 
 
Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος;
Η Κύπρος διαθέτει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανικό επενδυτικό προορισμό. Ειδικότερα, η χώρα μας διαθέτει ένα ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, ενώ την ίδια στιγμή βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η πρόσβαση που προσφέρει στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Σημαντικά πλεονεκτήματα θεωρούνται ακόμη οι ποιοτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει σε συνδυασμό με το χαμηλό λειτουργικό κόστος. Ακόμη διαθέτει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής που προσφέρουμε. Η πρόσφατη ένταξη των Κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clearstream, καθώς και η αποδοχή των κυπριακών κεφαλαίων στην πλατφόρμα Thomson Reuters, που προηγήθηκε, είναι εξελίξεις που έχουν διανοίξει νέες δυνατότητες και προοπτικές για την Κύπρο στον κλάδο των επενδυτικών ταμείων και για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Με την ένταξη στην Clearstream ουσιαστικά άνοιξε η πόρτα για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο, ώστε να έχουν πρόσβαση στα κυπριακά ταμεία και τα κυπριακά αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και για να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο.
 
Ποιο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από πλευράς Ισραήλ για την Κύπρο για τους δύο τομείς (funds & headquarterting);
Η επιλογή για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου στο Ισραήλ δεν ήταν τυχαία. Διαβλέπουμε ότι υπάρχει προοπτική προσέλκυσης ενδιαφερομένων και για τους δύο τομείς, των επενδυτικών ταμείων και τη μεταφορά έδρας. Πιστεύουμε ότι η διοργάνωση του «The Cyprus Headquartering and Funds Summit» θα λειτουργήσει πολύ υποβοηθητικά προς αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντας τη δυνατότητα ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η χώρα μας συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα και στην αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων και ως επιχειρηματικό κέντρο.
 
 
The Cyprus Headquartering and Funds Summit
Ανάμεσα στους χορηγούς του συνεδρίου είναι οι Bank of Cyprus, Centaur Trust Group, Chrysostomides, Deloitte, Eurobank Cyprus, EY, KPMG, PwC Cyprus και Treppides Funds Services.
Υποστηρικτές είναι οι Ayia Napa Marina, Imperio Group, Kinanis Law Firm και MAP S. Platis.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Cyprus Investment Funds Association (CIFA), τον Invest Cyprus και την IMH. 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ ΕΔΩ

 
 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;