Ανάπτυξη  με πλάνο

Σταθερά ανοδικές επιδόσεις επιτυγχάνει η ασφαλιστική βιομηχανία. Μάλιστα, το 2018 σημειώθηκε αύξηση 7,2% στα συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα σε σύγκριση με το 2017. Πρόκειται για αποτελέσματα που δεν αποτελούν πυροτέχνημα, αλλά οφείλονται στο πρόγραμμα και το στρατηγικό πλάνο με το οποίο λειτουργούν οι 29 εταιρείες - μέλη του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ), όπως επεσήμανε ο Ανδρέας Αθανασιάδης, γενικός διευθυντής.
 
Διαρκής εξέλιξη χαρακτηρίζει τον ασφαλιστικό τομέα. Καθότι λειτουργεί ως ένας ζωντανός οργανισμός στον απόηχο των ραγδαίων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Σε αυτές, οι τεχνολογικές είναι σίγουρα από τις πιο βασικές.  Ταυτόχρονα, το δημογραφικό είναι αναμφισβήτητα κάτι που απασχολεί την ασφαλιστική βιομηχανία έντονα, η οποία μέσω των συνταξιοδοτικών σχεδίων που προσφέρει καλείται να καλύψει το κενό που διευρύνεται συνεχώς ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της γήρανσης του πληθυσμού, εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης. Στο πλαίσιο όλων αυτών, βασική πρόκληση αποτελούν οι εποπτικές οδηγίες, καθώς και οι κατά καιρούς αλλαγές στη νομολογία.
Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις στις οποίες καλούνται οι ασφαλιστικές να ανταποκριθούν;
Το 2021 θα έχουμε την εφαρμογή του προτύπου IFRS 17, κάτι που αφορά στον λογιστικό χειρισμό των συμβολαίων μας. Το πρότυπο αυτό είχε ως ημερομηνία εφαρμογής την 1/1/2020, αλλά λόγω της πολυπλοκότητας των αλλαγών που απαιτούνται για συμμόρφωση, μετατέθηκε για το 2021, ώστε οι εταιρείες να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για προσαρμογή.
Επίσης, το Motor Insurance Directive (MID) θα έρθει σύντομα με στόχο να ρυθμίσει διάφορα θέματα που αφορούν στην ασφάλιση μηχανοκινήτων, σκοπεύοντας μεταξύ άλλων στο να προστατεύσει ακόμη αποτελεσματικότερα τα θύματα από αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα την πρότασή της και τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο διαβούλευσης. Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το GDPR, ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα, ο οποίος παρόλο που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από σχεδόν ένα χρόνο, αδιαμφισβήτητα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού η διαχείριση δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των βασικών τους εργασιών.
Έτοιμοι για το ΓεΣΥ                                                             
Καθώς τo ΓεΣΥ μπαίνει σε μια πορεία εφαρμογής, πώς διαμορφώνονται τα πράγματα για τις ασφαλιστικές εταιρείες;
Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις αλλαγές που θα επιφέρει το ΓεΣΥ στην ίδια τη βιομηχανία. Αυτό που μπορούμε να πούμε, ωστόσο, είναι ότι ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τα αποτελέσματα για το έτος 2018 δείχνουν μια αύξηση στα σχετικά ασφάλιστρα που φτάνει στο 12,6% σε σχέση με το 2017. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παρέχουν συμβόλαια στον τομέα υγείας, τα οποία θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και τώρα, με όσους ιατρούς και νοσηλευτήρια θα είναι σε θέση να προσφέρουν ιδιωτική ιατρική. Εάν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ προκύψουν ευκαιρίες για δημιουργία και προσφορά νέων ασφαλιστικών προϊόντων, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και να προσφέρουν λύσεις κι επιλογές προς τους πολίτες όταν αυτοί το ζητούν.
 
Προτεραιότητα οι συντάξεις
Πώς αλλάζει γενικότερα το τοπίο αναφορικά με τις διεκδικήσεις του ασφαλιστικού κλάδου;
Η ασφαλιστική βιομηχανία λειτουργεί βλέποντας πάντα το αύριο. Τα ασφαλιστικά συμβόλαια φτιάχνονται για να καλύπτουν περιόδους στο μέλλον, με κάποια από αυτά να επεκτείνονται για δεκαετίες. Συνεπώς, πολλές από τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου αφορούν θέματα τα οποία μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα σε οριακά επίπεδα, αλλά τα ίχνη των επερχόμενων προκλήσεων είναι ορατά στη βιομηχανία μας.
Ένα από αυτά αφορά στο συνταξιοδοτικό.
Πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα των συντάξεων;
Από την πλευρά μας έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη για μια γενναία μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το θέμα της συνταξιοδότησης αποτελεί ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας. Σε συνδυασμό με τις δημογραφικές αλλαγές δημιουργείται ένα σοβαρό θέμα, το οποίο εάν δεν έχουμε τη γενναιότητα να αντιμετωπίσουμε χωρίς ωραιοποιήσεις, θα το βρούμε μπροστά μας με δυσάρεστες συνέπειες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μιλάμε για ποσά που αγγίζουν τα €2 τρισ. ανά έτος - επιπλέον ποσά που πρέπει να αποταμιεύουμε απλώς και μόνο για να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων.
Το πρόβλημα αυτό αγγίζει και την Κύπρο και ευτυχώς τα μηνύματα που παίρνουμε από τους κοινωνικούς εταίρους και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνουν κινήσεις προς τη κατεύθυνση αναχαίτισης των τάσεων αυτών. Μένει να τα δούμε στην πράξη.
Στο πλαίσιο αυτό, ποιο είναι το μεγάλο ζητούμενο;
Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εφαρμογή. Δυστυχώς, υπάρχουν νόμοι που ενώ έχουν ψηφιστεί, δεν εφαρμόζονται. Μια από αυτές είναι η υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζομένων από τους εργοδότες, κάτι το οποίο συνεχίζει να μην ακολουθείται, με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα. Τα έχουμε επισημάνει αρκετές φορές και ελπίζουμε η πολιτεία να κάνει αυτό που πρέπει.
Πώς εργάζεται ο ΣΑΕΚ, ώστε να παραμένει ενεργός έναντι των εξελίξεων στον τομέα του;
Ο ΣΑΕΚ βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τις αρμόδιες Αρχές και με τους αντίστοιχους συνδέσμους στην Ευρώπη, προσπαθώντας να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα στα μέλη του να γνωρίζουν τις αλλαγές που αναμένονται και να προετοιμάζονται κατάλληλα.
Στο πλαίσιο όλων αυτών των εξελίξεων ο σύνδεσμός μας και τα μέλη του εργάζονται συστηματικά για να ανταποκριθούν ανάλογα. Βεβαίως, η ασφαλιστική βιομηχανία είναι εξόχως πελατοκεντρική και απαιτεί καθημερινή προσήλωση στην εξυπηρέτηση του κάθε ασφαλισμένου. Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις επερχόμενες προκλήσεις θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ασφαλισμένων με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.
 
Αισθητή αύξηση στα ασφάλιστρα
Τα στοιχεία για το 2018 φανερώνουν μια αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως του 7,2% για τα συνολικά ακαθάριστα ασφάλιστρα, ποσοστό το οποίο είναι ψηλότερο από το αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς που ήταν 6,4%. Ο Κλάδος Ζωής είχε αύξηση 8,6% και ο Γενικός Κλάδος 6,1% σε σύγκριση με το 2017.
Τα αποτελέσματα προέρχονται από τις 29 εταιρείες - μέλη του ΣΑΕΚ και αντιστοιχούν στο 98% των ασφαλιστικών εργασιών της χώρας μας, αντικατοπτρίζουν μια φυσιολογική εξέλιξη για μια βιομηχανία που σέβεται τον εαυτό της αλλά πάνω απ’ όλα τα μέλη και τους πελάτες της, σημείωσε ο Ανδρέας Αθανασιάδης.
 

 
 

Δειτε Επισης

G.A.P. VASSILOPOULOS GROUP
EUROLIFE
AMERICAN HELLENIC HULL INSURANCE COMPANY LTD
TRUST
ROYAL CROWN
METLIFE EUROPE D.A.C.
AIG EUROPE S.A.
CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
CNP CYPRIALIFE
ΟΜΙΛΟΣ CNP CYPRUS INSURANCE HOLDINGS