Συνωστισμός supermarket στη Λευκωσία

Η κατακόρυφη άνοδος στο συνολικό τζίρο του λιανικού εμπορίου οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες αλλαγές στον τομέα των υπεραγορών που δεν έχουν σταματημό. Από το 2013 έως το 2015 έκλεισαν 28 υπεραγορές Ορφανίδη, 15 Σαρρή και 10 ΕΣΕΛ.
 

Την ίδια ώρα, παρατηρείται την τελευταία πενταετία άνοιγμα νέων καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας από τις αλυσίδες υπεραγορών που εδραιώθηκαν όπως οι ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Lidl, Σκλαβενίτης, Αθηαινίτης, METRO, σύνδεσμος υπεραγορών Mas και discount shops Smart, ενώ την είσοδο της στην Λευκωσία αναμένεται να κάνουν και οι υπεραγορές Παπαντωνίου.

Διαβάστε ακόμα: Προσπαθούν ξανά για το ξενοδοχείο στο Πέρα Πεδί

Από πλευράς καταναλωτών η τάση που παρατηρείται στο λιανικό εμπόριο είναι οι αυξημένες επισκέψεις στα σημεία πώλησης, αλλά με μικρότερο καλάθι. Οι καταναλωτές μπορεί να παραμένουν πιστοί στις μεγάλες υπεραγορές, όμως επισκέπτονται συχνότερα και τους discounters για ορισμένα από τα ψώνια τους και ιδιαίτερα για τις προσφορές.

Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού υπεραγορών εύλογα δημιουργεί το ερώτημα κατά πόσον υπάρχει χώρος για το άνοιγμα κι άλλων σημείων πώλησης τύπου grocery. Οι προσθήκες νέων καταστημάτων αυξάνουν την προσφορά η οποία ενδεχομένως να είναι δυσανάλογη με την ζήτηση κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο τιμών που ναι μεν θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή, αλλά το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να παραμείνουν υγιής και να μην υπάρξει ξαφνικό κλείσιμο υπεραγορών όπως και στο πρόσφατο παρελθόν τύπου Ορφανίδη.

Διαβάστε ακόμα: Κεντρικά γραφεία 3CX στη Λευκωσία


Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας υπάρχουν 40 σημεία πώλησης γνωστών αλυσίδων supermarket και discounters. Στον χάρτη που ετοίμασε το InBusinessNews παρουσιάζονται τα καταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές των Δήμων Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας και Λατσιών.

Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγένθυνση

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού GOLD: Η Λεμεσός ως μια πόλη συνώνυμο της φιλοδοξίας και της δυναμικής εξέλιξης
Η CPO φέρνει την Korres στο Mall of Cyprus-Ποιο είναι το ελληνικό brand που κατέφθασε στο εμπορικό κέντρο
Όμιλος Λεπτός: Οι εξαιρετικές επιδόσεις της αγοράς ακινήτων και η Κύπρος ως ασφαλές λιμάνι εν μέσω αβεβαιότητας
Όλα τα αναγκαία μέτρα στα αεροδρόμια, διευθετήθηκε το θέμα της διαμονής για όλους...Η αξιολόγηση του ΣΕΑ
Αλ. Ιωσηφίδης: Ανήσυχη η ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου-Τα στενά του Ορμούζ και τι θα δημιουργούσε μια πετρελαϊκή κρίση
Ετήσια αύξηση στην αξία κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο και στα οχήματα το α΄ τρίμηνο
Προετοιμάζουν το έδαφος για απότομη αύξηση των τιμών καυσίμων οι πρατηριούχοι-«Απλώς ακολουθούμε τις τιμές»
Ελληνική και Eurobank Κύπρου γίνονται ένα και επαναδιαμορφώνουν τον τραπεζικό χάρτη-Τι αλλάζει για τους πελάτες
Βρίσκει κλειστές πόρτες από τις τράπεζες για δάνειο ο ΑΔΜΗΕ-Ζητά ανάκτηση €250 εκατ. για να συνεχiστει ο GSI
Η συμφόρηση αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου... Αποβιβάστηκαν συνολικά 2427 επιβάτες (pics&vid)