Uber και WeWork κόστισαν στη SoftBank 6,5 δισ. δολάρια

Ο Masayoshi Son (φωτογραφία) αποκαλύπτει επιτέλους το μέγεθος της ζημιάς από τα «πονταρίσματα» της Softbank Group στη WeWork και στην Uber Technologies.

Ο ιαπωνικός επενδυτικός κολοσσός ανακοίνωσε την Τετάρτη λειτουργικές ζημιές τριμήνου για πρώτη φορά στην 14χρονη ιστορία του – ύψους περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αφότου προέβη σε μείωση της αξίας μιας σειράς επενδύσεών της. Ενδεικτικά, προέβη σε διαγραφή 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη WeWork, η κατάρρευση της οποίας έχει προκαλέσει τεράστια αίσθηση στη Silicon Valley.

Οι απώλειες θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή Son αναφορικά με το κλείσιμο συμφωνιών, σε μια στιγμή που ο ίδιος προσπαθεί να στήσει μια ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας διάδοχη κατάσταση για το ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων Vision Fund. Το επενδυτικό αυτό όχημα τροφοδότησε την αύξηση της κερδοφορίας στη SoftBank (14 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τα τελευταία δύο χρόνια).

Πλέον, όμως, η μείωση της αποτίμησης αξίας της Uber και της WeWork – που ήταν κάποτε οι φωτεινότεροι «αστέρες» στον «γαλαξία» της SoftBank – ανοίγει την πόρτα σε ακόμα περισσότερες διαγραφές στο χαρτοφυλάκιο του Vision Fund, το οποίο είναι εκτεθειμένο σε εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της κερδοφορίας.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της SoftBank ανέλαβε ένα μέρος της ευθύνης για τις προβληματικές αποφάσεις του. «Υπήρξε πρόβλημα με την κρίση μου, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετήσω πολύ σοβαρά» είπε ένας ασυνήθιστα σκυθρωπός Son.

Στη συνέχεια, όμως, έσπευσε να υπερασπιστεί τη γενικότερη προσέγγισή του. Κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι συνεχώς παρουσιάζουν τη SoftBank ή τη WeWork – ή και τις δύο – ωσάν να βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Και τόνισε ότι η SoftBank έχει καταφέρει να αποκομίσει χρήματα για τους επενδυτές της. Ακόμα και τα πονταρίσματα στη Slack Technologies και την Uber υπήρξαν κερδοφόρα σε σχέση με το κόστος αγοράς, παρά τη μετέπειτα πτώση της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

Η SoftBank ανακοίνωσε ότι οι 88 επενδύσεις της έχουν αξία 77,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά των σχετικών μεριδίων.

Πάντως, η πτώση της WeWork έχει λάβει συγκλονιστικές διαστάσεις. Η startup των co-working χώρων είχε αξία που αποτιμάτο στα 47 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2019· στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αποτίμηση αυτή είχε μειωθεί κατακόρυφα, στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Στα τέλη Οκτωβρίου, η WeWork εξασφάλισε ένα πακέτο σωτηρίας ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη SoftBank. Βάσει της συμφωνίας, το 80% της εταιρείας πέρασε στον ιαπωνικό επενδυτικό όμιλο.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι