Κ. Φυτιρής: Πιλοτική λειτουργία Μαρίνας Αγίας Νάπας στα τέλη Νοεμβρίου
06:45 - 20 Νοεμβρίου 2019
Πιλοτική λειτουργία τμήματος της Μαρίνας Αγίας Νάπας προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου για διάρκεια δύο μηνών πριν από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews o marina director, Κωνσταντίνος Φυτιρής ο οποίος τονίζει πως στο επόμενο διάστημα εντατικοποιούνται οι επαφές στο εξωτερικό για προβολή της Μαρίνας και προσέλκυση ιδιοκτητών σκαφών.
Παράλληλα, ο κ. Φυτιρής παραθέτει του πυλώνες στους οποίους εδράζεται το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας ώστε η Μαρίνα Αγίας Νάπας να καταστεί ο πλέον ελκυστικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρεται και στις προκλήσεις της μετάβασης του από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε ακόμα:
Αναλαμβάνοντας τα ηνία της διαχείρισης της Μαρίνας Αγίας Νάπας ποιες ήταν οι προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε, δεδομένου ότι η επαγγελματική σας εμπειρία ήταν σε ένα διαφορετικό τομέα;
Μετά από μια πολυετή υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στο Πολεμικό Ναυτικό, παρότι οι αρχές διοίκησης και επίτευξης στόχων δεν διαφέρουν, η μετάβασή μου στον ιδιωτικό τομέα ήταν μεγάλη πρόκληση γιατί υπάρχουν διαφορές κυρίως στον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού, αλλά και τη διαχείριση του χρόνου και την αντίληψη της έννοιας της παραγωγικότητας. Για την επιτυχή αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης χρειάστηκα -ευτυχώς- μια μικρή περίοδο για θετική αναγνώριση του περιβάλλοντος και των απαιτήσεών του, των ιδιαιτεροτήτων του χώρου και κυρίως των στόχων της εταιρείας σε τόπο και χρόνο. Λαμβανομένων υπόψη των παραγόντων αυτών, καθόρισα πλέον τη δική μου πορεία για να συμβάλω από την θέση μου στη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος, ενιαίου πνεύματος, αλληλοκατανόησης και συνέργειας όλου του προσωπικού στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας.
Ποιες είναι οι διαφορές κατά την άποψη σας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πόσο σας βοήθησε η προηγούμενη επαγγελματική σας πορεία να προσαρμοστείτε στα νέα σας καθήκοντα; Εύκολη ή δύσκολη η προσαρμογή;
Πιστεύω ότι όποιος αντιληφθεί σωστά το ρόλο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του συνόλου της κοινωνίας μπορεί να μετακινηθεί από την μια κατηγορία στην άλλη χωρίς προβλήματα. Ο ιδιωτικός τομέας και ο δημόσιος τομέας αποτελούν τα 2 πόδια της κοινωνίας. Αν το ένα πόδι υποφέρει, θα υποφέρει και το άλλο. Συνεπώς η ομαλή και συγχρονισμένη λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα φέρουν, σίγουρα, ανάπτυξη και ευημερία σε όλη την κοινωνία. Ο δημόσιος τομέας έχει την υποχρέωση να προσφερει υπηρεσίες με την ταχύτητα που απαιτεί ο ιδιωτικός τομέας για να διατηρήσει και να αυξήσει την παραγωγικότητα του. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες και για τον λόγο αυτό υπάρχουν και τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι διαφορετικός. Η παραγωγικότητα ρυθμίζει τα πάντα. Είμαι όμως ευτυχής και με βοήθησε αφάνταστα στα νέα μου καθήκοντα η εμπειρία μου σε υπηρεσίες με τις οποίες ανέπτυξα μια πολύ παραγωγική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που είχα την ευθύνη της διαχέιρισης των θεμάτων ασφαλούς εκτέλεσης του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διευθυντής της Μαρίνας Αγίας Νάπας διαπίστωσα ότι είναι απαραίτητα τα ίδια στοιχεία για την επιτυχία. Η γνώση, ο προγραμματισμός, το πείσμα και η θέληση για την επίτευξη των στόχων και εν τέλει η υψηλή αποτελεσματικότητα έχουν το ίδιο πρόσωπο παντού. Η διαφορά είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα συνήθως αναγνωρίζεται και υπάρχει ομαλή ανέλιξη των αρίστων ενώ στον δημόσιο τομέα δυστυχώς στις πλείστες των περιπτώσεων γίνεται το αντίθετο.
Ποιοι είναι στόχοι σας στα νέα σας καθήκοντα και ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για την διαχείριση της Μαρίνας Αγίας Νάπας;
Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κύπρο με επενδυτές την εταιρεία Καραμοντάνη, η οποία εκπροσωπείται από τον Σταύρο Καραμοντάνη, CEO της M.M Makronisos Marina Ltd, και την εταιρεία ORA του μεγαλοεπενδυτή της Μαρίνας Νagib Sawiris, οι οποίοι έθεσαν μεγαλόπνοους στόχους που με σωστό προγραμματισμό και αφοσίωση μπορούμε να τους πετύχουμε. Το όραμα μας είναι να μετατρέψουμε την Μαρίνα Αγίας Νάπας ως τον πλέον ελκυστικό προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο για Κύπριους και ξένους ιδιοκτήτες σκαφών, όπου θα τους παρέχεται το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών. Το στρατηγικό μας πλάνο για την επίτευξη των στόχων μας στηρίζεται σε 4 πυλώνες.
1. Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και παροχές.
2. Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό για κάθε είδους προσφερόμενη υπηρεσία.
3. Εξυπηρέτηση των πελατών στον ελάχιστο χρόνο.
4. Ευπρέπεια προσωπικού, χώρων και εγκαταστάσεων ανά πάσα στιγμή.
Πότε αναμένεται να παραδοθεί η Μαρίνα Αγίας Νάπας για ελλιμενισμό σκαφών; Είσαστε σε επαφή με πλοιοκτήτες σκαφών, ξένες αρχές ή κυπριακές αρχές με βάση τα νέας σας καθήκοντα; Τι περιλαμβάνουν αυτές οι επαφές;
Πιστεύω ότι ένα τόσο μεγάλο έργο όπως της Μαρίνας Αγίας Νάπας που περιλαμβάνει ναυτική, εμπορική και οικιστική ανάπτυξη, σε μια πολύ μεγάλη έκταση με μήκος ακτής περίπου 1.300 μέτρων, απαιτεί τεράστια προσπάθεια για την ομαλή και άρτια λειτουργία του. Τέτοιου είδους έργα απαιτούν περίοδο πιλοτικής λειτουργίας για να δοκιμαστούν όλα τα συστήματα, να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις και να εκπαιδευτεί το προσωπικό κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό προγραμματίζουμε την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας ενός τμήματος της Μαρίνας περί το τέλος Νοεμβρίου 2019, για περίοδο 2 μηνών. Σε αυτή την περίοδο θα φιλοξενηθούν μερικές δεκάδες σκάφη διαφόρων τύπων δωρεάν, από τα οποία το μόνο που θα ζητήσουμε είναι την αξιολόγηση των υπηρεσιών μας, ώστε στη συνέχεια να διορθώσουμε τις ατέλειες και να τελειοποιήσουμε τις διαδικασίες πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας τον Φεβρουάριο του 2020.
Επιπλέον από τώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2020 θα εντατικοποιηθούν οι επαφές μας στην Κύπρο και το εξωτερικο για την προβολή της Μαρίνας και την προσέλκυση ιδιοκτητών σκαφών είτε για ελλιμενισμό είτε για επισκευή στον υπερσύγχρονο και μοναδικό στην Ανατολική Μεσόγειο χώρο ανέλκυσης/επισκευής/καθέλκυσης σκαφών μέχρι επίπέδου SUPERYAGHT. Στον λιμενικό μας χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν 380 σκάφη μέχρι μήκος 65 μέτρων και στον χερσαίο χώρο 220 σκάφη στον πρωτοποριακό αποθηκευτικό χώρο σκαφών (DRYSTACK).
Όσον αφορά στις τιμές ελλιμενισμού σας σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες και τις άλλες Μαρίνες στην Κύπρο τι έχετε να πείτε; Επίσης τι αντίκτυπο θα έχει στην οικονομία της περιοχής η λειτουργία της Μαρίνας;
Όσον αφορά στις τιμές μας για ελλιμενισμό και υπηρεσίες είναι πολύ ελκυστικές σε σχέση με τις επικρατούσες τιμές στην Κύπρο και ιδιαίτερα στις γειτονικές μας χώρες. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί και που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα συνολικά έσοδα στην οικονομία του τόπου και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για την καθημερινή εξυπηρέτηση όλου του φάσματος του ναυτικού τουρισμού στην περιοχή της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Τα σκάφη και οι ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών για να εξυπηρετηθούν χρειάζονται καύσιμα, τροφοδοσία, καθαρισμό, επισκευές, συντήρηση, ανταλλακτικά, διακίνηση και ψυχαγωγία ιδιοκτητών και επιβατών κλπ. Όλα αυτά προφανώς θα δώσουν την ευκαιρία ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων υποστήριξης του ναυτικού τουρισμού στην περιοχή. Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω με ειλικρίνεια αλλά και να υποσχεθώ ότι η ΜΑΡΙΝΑ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ θα αποτελεί στολίδι για όλη την Κύπρο για την εξαιρετική οργάνωση, λειτουργία και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ιδιοκτήτες σκαφών και επισκέπτες. Ελπίζουμε δε ότι με την επίλυση κάποιων ζητημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας που έχουν σχέση με τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται από το κράτος μόνο για τα σκάφη αναψυχής, θα υπάρχει συνεχής αύξηση της ροής σκαφών από διάφορες χώρες προς τις Μαρίνες στην Κύπρο είτε για ελλιμενισμό είτε για επισκευές και ανεφοδιασμό.
Who is Who
O Κωνσταντίνος Φυτιρής γεννήθηκε στο Παραλίμνι Αμμοχώστου στις 28 Δεκεμβρίου 1960. Εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1978 και αποφοίτησε το έτος 1982 με το βαθμό του Σημαιοφόρου (Μ). Eίναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Ελλάδας, της Ανωτάτης Σχολής Εθνικής Αμύνης, Ανωτάτης Ναυτικής Σχολής Πολέμου, της Σχολής Αξιωματικών Υποβρυχίων, του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού.
Από το 1990 μέχρι το 2003 διετέλεσε Διοικητής στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) Από το 2004 μέχρι το 2010 ήταν γενικός συντονιστής της διεθνούς άσκησης πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ». Το 2010 τοποθετήθηκε Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγήθηκε της προσπάθειας για υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος το οποίο περατώθηκε με απόλυτη επιτυχία με το ελάχιστο κόστος για τη Δημοκρατία ενώ από το 2014 μέχρι το Ιούλιο του 2018, παράλληλα με τα καθήκοντα του Διοικητού ΚΣΕΔ, τοποθετήθηκε ως Διευθυντής του Επιτελείου Υπουργού Άμυνας (ΕΠΥΠΑΜ) και Διευθυντής της Εθνικής Αρχής ασφαλείας (ΕΑΑ).
Είναι ο συντάκτης του Βασικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ονομασία «ΖΗΝΩΝ» και έχει συμμετάσχει ως διαλέκτης σε συνέδρια και σεμινάρια στην Κύπρο και το εξωτερικό για θέματα Έρευνας και Διάσωσης, Διαχείρισης Κρίσεων και ασφάλειας δραστηριοτήτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε πλατφόρμες γεωτρήσεων και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Λουκά με την οποία απέκτησε 2 παιδιά τον Ζαννέτο με σπουδές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και την Μαρίνα που είναι φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Παράλληλα, ο κ. Φυτιρής παραθέτει του πυλώνες στους οποίους εδράζεται το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας ώστε η Μαρίνα Αγίας Νάπας να καταστεί ο πλέον ελκυστικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρεται και στις προκλήσεις της μετάβασης του από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε ακόμα:
Olivewood: Στο American Film Market για ταινίες ο Invest Cyprus
Η χαρτογράφηση των πολυτελών κατοικιών της Κύπρου
Αναλαμβάνοντας τα ηνία της διαχείρισης της Μαρίνας Αγίας Νάπας ποιες ήταν οι προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε, δεδομένου ότι η επαγγελματική σας εμπειρία ήταν σε ένα διαφορετικό τομέα;
Μετά από μια πολυετή υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στο Πολεμικό Ναυτικό, παρότι οι αρχές διοίκησης και επίτευξης στόχων δεν διαφέρουν, η μετάβασή μου στον ιδιωτικό τομέα ήταν μεγάλη πρόκληση γιατί υπάρχουν διαφορές κυρίως στον τρόπο διαχείρισης του προσωπικού, αλλά και τη διαχείριση του χρόνου και την αντίληψη της έννοιας της παραγωγικότητας. Για την επιτυχή αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης χρειάστηκα -ευτυχώς- μια μικρή περίοδο για θετική αναγνώριση του περιβάλλοντος και των απαιτήσεών του, των ιδιαιτεροτήτων του χώρου και κυρίως των στόχων της εταιρείας σε τόπο και χρόνο. Λαμβανομένων υπόψη των παραγόντων αυτών, καθόρισα πλέον τη δική μου πορεία για να συμβάλω από την θέση μου στη δημιουργία θετικού περιβάλλοντος, ενιαίου πνεύματος, αλληλοκατανόησης και συνέργειας όλου του προσωπικού στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας.
Ποιες είναι οι διαφορές κατά την άποψη σας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πόσο σας βοήθησε η προηγούμενη επαγγελματική σας πορεία να προσαρμοστείτε στα νέα σας καθήκοντα; Εύκολη ή δύσκολη η προσαρμογή;
Πιστεύω ότι όποιος αντιληφθεί σωστά το ρόλο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του συνόλου της κοινωνίας μπορεί να μετακινηθεί από την μια κατηγορία στην άλλη χωρίς προβλήματα. Ο ιδιωτικός τομέας και ο δημόσιος τομέας αποτελούν τα 2 πόδια της κοινωνίας. Αν το ένα πόδι υποφέρει, θα υποφέρει και το άλλο. Συνεπώς η ομαλή και συγχρονισμένη λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα φέρουν, σίγουρα, ανάπτυξη και ευημερία σε όλη την κοινωνία. Ο δημόσιος τομέας έχει την υποχρέωση να προσφερει υπηρεσίες με την ταχύτητα που απαιτεί ο ιδιωτικός τομέας για να διατηρήσει και να αυξήσει την παραγωγικότητα του. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες και για τον λόγο αυτό υπάρχουν και τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι διαφορετικός. Η παραγωγικότητα ρυθμίζει τα πάντα. Είμαι όμως ευτυχής και με βοήθησε αφάνταστα στα νέα μου καθήκοντα η εμπειρία μου σε υπηρεσίες με τις οποίες ανέπτυξα μια πολύ παραγωγική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που είχα την ευθύνη της διαχέιρισης των θεμάτων ασφαλούς εκτέλεσης του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Διευθυντής της Μαρίνας Αγίας Νάπας διαπίστωσα ότι είναι απαραίτητα τα ίδια στοιχεία για την επιτυχία. Η γνώση, ο προγραμματισμός, το πείσμα και η θέληση για την επίτευξη των στόχων και εν τέλει η υψηλή αποτελεσματικότητα έχουν το ίδιο πρόσωπο παντού. Η διαφορά είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα συνήθως αναγνωρίζεται και υπάρχει ομαλή ανέλιξη των αρίστων ενώ στον δημόσιο τομέα δυστυχώς στις πλείστες των περιπτώσεων γίνεται το αντίθετο.
Ποιοι είναι στόχοι σας στα νέα σας καθήκοντα και ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για την διαχείριση της Μαρίνας Αγίας Νάπας;
Η Μαρίνα της Αγίας Νάπας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κύπρο με επενδυτές την εταιρεία Καραμοντάνη, η οποία εκπροσωπείται από τον Σταύρο Καραμοντάνη, CEO της M.M Makronisos Marina Ltd, και την εταιρεία ORA του μεγαλοεπενδυτή της Μαρίνας Νagib Sawiris, οι οποίοι έθεσαν μεγαλόπνοους στόχους που με σωστό προγραμματισμό και αφοσίωση μπορούμε να τους πετύχουμε. Το όραμα μας είναι να μετατρέψουμε την Μαρίνα Αγίας Νάπας ως τον πλέον ελκυστικό προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο για Κύπριους και ξένους ιδιοκτήτες σκαφών, όπου θα τους παρέχεται το υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών. Το στρατηγικό μας πλάνο για την επίτευξη των στόχων μας στηρίζεται σε 4 πυλώνες.
1. Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και παροχές.
2. Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό για κάθε είδους προσφερόμενη υπηρεσία.
3. Εξυπηρέτηση των πελατών στον ελάχιστο χρόνο.
4. Ευπρέπεια προσωπικού, χώρων και εγκαταστάσεων ανά πάσα στιγμή.
Πότε αναμένεται να παραδοθεί η Μαρίνα Αγίας Νάπας για ελλιμενισμό σκαφών; Είσαστε σε επαφή με πλοιοκτήτες σκαφών, ξένες αρχές ή κυπριακές αρχές με βάση τα νέας σας καθήκοντα; Τι περιλαμβάνουν αυτές οι επαφές;
Πιστεύω ότι ένα τόσο μεγάλο έργο όπως της Μαρίνας Αγίας Νάπας που περιλαμβάνει ναυτική, εμπορική και οικιστική ανάπτυξη, σε μια πολύ μεγάλη έκταση με μήκος ακτής περίπου 1.300 μέτρων, απαιτεί τεράστια προσπάθεια για την ομαλή και άρτια λειτουργία του. Τέτοιου είδους έργα απαιτούν περίοδο πιλοτικής λειτουργίας για να δοκιμαστούν όλα τα συστήματα, να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις και να εκπαιδευτεί το προσωπικό κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό προγραμματίζουμε την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας ενός τμήματος της Μαρίνας περί το τέλος Νοεμβρίου 2019, για περίοδο 2 μηνών. Σε αυτή την περίοδο θα φιλοξενηθούν μερικές δεκάδες σκάφη διαφόρων τύπων δωρεάν, από τα οποία το μόνο που θα ζητήσουμε είναι την αξιολόγηση των υπηρεσιών μας, ώστε στη συνέχεια να διορθώσουμε τις ατέλειες και να τελειοποιήσουμε τις διαδικασίες πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας τον Φεβρουάριο του 2020.
Επιπλέον από τώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2020 θα εντατικοποιηθούν οι επαφές μας στην Κύπρο και το εξωτερικο για την προβολή της Μαρίνας και την προσέλκυση ιδιοκτητών σκαφών είτε για ελλιμενισμό είτε για επισκευή στον υπερσύγχρονο και μοναδικό στην Ανατολική Μεσόγειο χώρο ανέλκυσης/επισκευής/καθέλκυσης σκαφών μέχρι επίπέδου SUPERYAGHT. Στον λιμενικό μας χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν 380 σκάφη μέχρι μήκος 65 μέτρων και στον χερσαίο χώρο 220 σκάφη στον πρωτοποριακό αποθηκευτικό χώρο σκαφών (DRYSTACK).
Όσον αφορά στις τιμές ελλιμενισμού σας σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες και τις άλλες Μαρίνες στην Κύπρο τι έχετε να πείτε; Επίσης τι αντίκτυπο θα έχει στην οικονομία της περιοχής η λειτουργία της Μαρίνας;
Όσον αφορά στις τιμές μας για ελλιμενισμό και υπηρεσίες είναι πολύ ελκυστικές σε σχέση με τις επικρατούσες τιμές στην Κύπρο και ιδιαίτερα στις γειτονικές μας χώρες. Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί και που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα συνολικά έσοδα στην οικονομία του τόπου και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για την καθημερινή εξυπηρέτηση όλου του φάσματος του ναυτικού τουρισμού στην περιοχή της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Τα σκάφη και οι ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών για να εξυπηρετηθούν χρειάζονται καύσιμα, τροφοδοσία, καθαρισμό, επισκευές, συντήρηση, ανταλλακτικά, διακίνηση και ψυχαγωγία ιδιοκτητών και επιβατών κλπ. Όλα αυτά προφανώς θα δώσουν την ευκαιρία ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων υποστήριξης του ναυτικού τουρισμού στην περιοχή. Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω με ειλικρίνεια αλλά και να υποσχεθώ ότι η ΜΑΡΙΝΑ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ θα αποτελεί στολίδι για όλη την Κύπρο για την εξαιρετική οργάνωση, λειτουργία και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ιδιοκτήτες σκαφών και επισκέπτες. Ελπίζουμε δε ότι με την επίλυση κάποιων ζητημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας που έχουν σχέση με τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται από το κράτος μόνο για τα σκάφη αναψυχής, θα υπάρχει συνεχής αύξηση της ροής σκαφών από διάφορες χώρες προς τις Μαρίνες στην Κύπρο είτε για ελλιμενισμό είτε για επισκευές και ανεφοδιασμό.
O Κωνσταντίνος Φυτιρής γεννήθηκε στο Παραλίμνι Αμμοχώστου στις 28 Δεκεμβρίου 1960. Εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1978 και αποφοίτησε το έτος 1982 με το βαθμό του Σημαιοφόρου (Μ). Eίναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Ελλάδας, της Ανωτάτης Σχολής Εθνικής Αμύνης, Ανωτάτης Ναυτικής Σχολής Πολέμου, της Σχολής Αξιωματικών Υποβρυχίων, του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού.
Από το 1990 μέχρι το 2003 διετέλεσε Διοικητής στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) Από το 2004 μέχρι το 2010 ήταν γενικός συντονιστής της διεθνούς άσκησης πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ». Το 2010 τοποθετήθηκε Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγήθηκε της προσπάθειας για υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος το οποίο περατώθηκε με απόλυτη επιτυχία με το ελάχιστο κόστος για τη Δημοκρατία ενώ από το 2014 μέχρι το Ιούλιο του 2018, παράλληλα με τα καθήκοντα του Διοικητού ΚΣΕΔ, τοποθετήθηκε ως Διευθυντής του Επιτελείου Υπουργού Άμυνας (ΕΠΥΠΑΜ) και Διευθυντής της Εθνικής Αρχής ασφαλείας (ΕΑΑ).
Είναι ο συντάκτης του Βασικού Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ονομασία «ΖΗΝΩΝ» και έχει συμμετάσχει ως διαλέκτης σε συνέδρια και σεμινάρια στην Κύπρο και το εξωτερικό για θέματα Έρευνας και Διάσωσης, Διαχείρισης Κρίσεων και ασφάλειας δραστηριοτήτων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σε πλατφόρμες γεωτρήσεων και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Λουκά με την οποία απέκτησε 2 παιδιά τον Ζαννέτο με σπουδές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και την Μαρίνα που είναι φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.