powered by

Γ. Μουσκίδης: Οι νέες αναπτύξεις συγκρατούν τα ενοίκια

Αρκετές νέες, κυρίως οικιστικές, αναπτύξεις αναμένονται μέσα στο 2019, οι οποίες αναμένεται να βάλουν φρένο στην ραγδαία άνοδο των τιμών των ενοικίων, τόνισε στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης.

Διαβάστε ακόμα: Χρωστά €82 εκατ η υπό εκκαθάριση Cobalt
 
Όπως είπε, τα καινούργια κτήρια που θα βγουν στην αγορά εντός της χρονιάς θα συμβάλουν στη διατήρηση των ενοικίων στα σημερινά επίπεδα, τα οποία χαρακτήρισε φυσιολογικά, εξηγώντας ότι οι τιμές ενοικίασης της πλειοψηφίας των ακινήτων, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αρχίζουν από €350-400 τον μήνα για διαμερίσματα ενός υπνοδωματίων, ανεβαίνουν γύρω στα €500 για τα δυάρια, ενώ τα τριάρια διατίθενται προς €600-€650 τον μήνα.

Σταματά η πίεση των ενοικίων προς τα πάνω
«Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και λίγα διαθέσιμα ακίνητα, καθώς επί χρόνια ολόκληρα δεν υπήρχαν νέες αναπτύξεις, με αποτέλεσμα τα καινούργια καλά διαμερίσματα να λιγοστέψουν», ανέφερε ο κ. Μουσκίδης, προβλέποντας ότι με την ολοκλήρωση αναπτύξεων στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020 θα ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση που υπάρχει στην αγορά και θα σταματήσει η πίεση προς τα πάνω για τις τιμές των ενοικίων.

Παρελθόν αποτελούν οι αυξήσεις του 2016-2017
Υγιή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ την αύξηση 6% που καταγράφηκε το 2018 στον αριθμό των πωλήσεων ακινήτων, σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτων, η οποία με τα πωλητήρια έγγραφα κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 5-10% ετησίως.

Διαβάστε ακόμα: Σ. Αχνιώτης: Το 2019 αποτελεί την τελική ευθεία για τους στόχους 2020

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το 2019 δεν αναμένονται οι μεγάλες αυξήσεις στις πωλήσεις που καταγράφηκαν το 2016 και το 2017, οι οποίες είχαν κυμανθεί μεταξύ 24-40%.

Ερωτηθείς για την υποχώρηση των πωλητήριων εγγράφων τον Δεκέμβριο του 2018, ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε οποιαδήποτε μείωση. «Τον Δεκέμβριο του 2017 παρατηρήθηκε μία απότομη, υπερδιπλάσια αύξηση στις πωλήσεις καθώς τον Ιανουάριο του 2018 εφαρμόστηκε η επιβολή ΦΠΑ 19% στις πωλήσεις οικοπέδων, με αποτέλεσμα πολλοί να τρέξουν να προλάβουν τις μεταβιβάσεις», επεσήμανε ο κ. Μουσκίδης, τονίζοντας ότι ο Δεκέμβριος του 2018 ήταν ένας φυσιολογικός μήνας για την αγορά ακινήτων.

Προβλέπεται μείωση στις πωλήσεις σε ξένους
Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι παρόλο που ενδεχομένως να μειωθούν οι πωλήσεις ακινήτων που προκύπτουν από την εξασφάλιση αδειών μόνιμης παραμονής και διαβατηρίων, εντούτοις οι συνολικές πωλήσεις δεν θα επηρεαστούν, καθώς οι ξένοι αγοραστές δεν καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό του αριθμού των πωλητήριων εγγράφων, παρά μόνο από πλευράς αξίας των συναλλαγών.

«Αν δεν υπάρχουν απαγορεύσεις ή αυστηρότεροι κανονισμοί από την ΕΕ και συνεχίσει να επιτρέπεται η παραχώρηση ενός λογικού αριθμού αδειών μόνιμης παραμονής και διαβατηρίου, οι ξένοι θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων της Κύπρου με ένα λογικό ρυθμό», επεσήμανε ο κ. Μουσκίδης, σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει παρατηρηθεί διεθνώς μείωση του ενδιαφέροντος εξασφάλισης διαβατηρίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο παρελθόν οι ξένοι αγοραστές καταλάμβαναν το 25% των συνολικών πωλήσεων ακινήτων, ενώ πρόσφατα άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού από το Κτηματολόγιο των πωλητηρίων εγγράφων με αλλοδαπούς αγοραστές.

Τόνισε επίσης ότι οι ξένοι που ενδιαφέρονται για τα ακίνητα της Κύπρου προέρχονται από Λίβανο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσθέτει νέα γραφεία η Fox
Μικρή επέκταση προγραμματίζει για το 2019 η FOX Smart Estate Agency. Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο διευθυντής της εταιρείας, ενδεχομένως να προστεθούν ένα ή δύο γραφεία παγκύπρια και να προσληφθούν νέοι πωλητές στο πλαίσιο της φυσιολογικής ανάπτυξης της τάξεως του 5-10% που καταγράφεται ετησίως.

Όσον αφορά τα ταμεία εναλλακτικών επενδύσεων για ακίνητα, ο κ. Μουσκίδης τόνισε ότι κάθε έξι μήνες με έναν χρόνο δημιουργείται ένα νέο μικρό fund, διευκολύνοντας επενδύσεις εκατ. ευρώ από το εξωτερικό σε κτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ταμείο εναλλακτικών επενδύσεων για ακίνητα ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2017 η λιβανέζικη Mouflon Real Estate Fund Ltd, σε συνεργασία με τη Fox Property Services.

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Η Κυβέρνηση στηρίζει με δράσεις τον αγροτικό κόσμο-Στοχευμένες δράσεις για ανάπτυξη της Δερύνειας
Εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων-Η πρωτιά Λεμεσού και η «ισοπαλία» Λευκωσίας και Λάρνακας
Επιλεγμένα οικιστικά ακίνητα σε Λεμεσό και Πάφο από την Altamira Real Estate
Τα πολεοδομικά κίνητρα για προσιτή στέγη και όσα πρέπει να ξέρουν οι developers-«Εμφανής η απήχηση του Σχεδίου»
Εκρηκτικό ξεκίνημα για την αγορά καινούργιων διαμερισμάτων και οικιών το 2025-Η ακτινογραφία της Landbank Analytics
Νέα εικόνα για την οδό Τρικούπη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας (photos)
Συζήτησαν αναπτυξιακή πορεία και επενδυτικές προοπτικές της Λάρνακας ΕΒΕ και Κωνσταντίνος Ιωάννου
Γιάννης Μισιρλής: Κινητήριος δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας ο τομέας των ακινήτων
Πράσινο Υπουργικού για συνέχιση σχεδίου επιδότησης εγκλωβισμένων οικογενειών για ανέγερση/επέκταση κατοικίας
Κ. Ιωάννου: Προς μόνιμη λύση για όλους τους εγκλωβισμένους αγοραστές-Ετοιμάζεται τελική πρόταση νόμου