Πάνε για δεύτερο fund ακινήτων Mouflon και Fox

Το πρώτο ταμείο εναλλακτικών επενδύσεων για ακίνητα ολοκλήρωσε η λιβανέζικη Mouflon Real Estate Fund Ltd, σε συνεργασία με τη Fox Property Services, ενώ θέμα ημερών φαίνεται να είναι η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για τη δημιουργία του δεύτερου ταμείου.

Η Mouflon δημιουργήθηκε ως umbrella fund με βάση την νομοθεσία Εναλλακτικών Ταμείων Επενδύσεων του 2014, έχοντας αδειοδοτηθεί από  την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το πρώτο ταμείο, το οποίο αφορούσε κυρίως εμπορικά κτήρια με καλούς μακροπρόθεσμα ενοικιαστές (τράπεζες, κυβέρνηση), προσέλκυσε €16 εκατ.

Βέβαια, δεύτερο ταμείο, για το οποίο εκκρεμεί η έγκριση της ΕΚΚ, αναμένεται να προσελκύσει περισσότερα και θα αφορά τόσο οικιστικά όσο και εμπορικά κτήρια.

Διαβάστε ακόμα: Κερδίζουν έδαφος τα funds για ακίνητα

Το κόστος των κτηρίων που εντάσσονται στα εν λόγω funds ξεκινά από τις €125,00, χωρίς να υπάρχει ανώτατο όριο. Σημειώνεται ότι η συνεργασία των διαφόρων ταμείων που θα δημιουργηθούν αναμένεται να διευκολύνει τις επενδύσεις κτηρίων αρκετών εκατ. ευρώ.

Στόχος των δημιουργών του Mouflon Fund είναι να δημιουργείται ένα ταμείο κάθε 6-12 μήνες. 

Επενδύσεις σε ταμεία, όπως αυτό, επιτρέπουν την ενεργοποίηση του προγράμματος της κυπριακής κυβέρνησης για απόκτηση υπηκοότητας μέσω επενδύσεων.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι υποχρέωση των επενδυτών που συμμετέχουν στο ταμείο είναι να διατηρήσουν την επένδυσή τους τουλάχιστον για πέντε χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις επενδυτών που θα εξασφαλίσουν ακίνητο μόνο για σκοπούς εξασφάλισης διαβατηρίου.

Οι επενδυτές προέρχονται κυρίως από τον Λίβανο, την Αίγυπτο και άλλες γειτονικές χώρες, παρόλο που τα συγκεκριμένα funds απευθύνονται τόσο σε ντόπιους όσο και ξένους αγοραστές.

Η διαφορά του Mouflon Fund με τα υπόλοιπα Ταμεία Εναλλακτικών Επενδύσεων, έγκειται στο ότι το εν λόγω ταμείο επενδύει στον τομέα ακινήτων της Κύπρου, με κεφάλαια επενδυτών του εξωτερικού που προσελκύονται από τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην τοπική αγορά αλλά και το θετικό κλίμα που αναμένεται στην κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο εκ των διευθυντών του Mouflon Fund, Γιώργος Μουσκίδης, το 2017 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 7.000 πωλήσεις ακινήτων, ενώ με τη σταδιακή άνοδο που θα καταγράφεται στα επόμενα 2-3 χρόνια θα φτάσουν τις 12.000, το οποίο, όπως είπε, είναι το φυσιολογικό επίπεδο για την κυπριακή αγορά ακινήτων. 

Την ίδια ώρα, η ετήσια αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι θα είναι σταδιακή και θα κυμαίνεται στο 2-7%.

Από την πλευρά του ο Executive Director της Moufloon Real Estate Fund, Dr. Samir Nasr τόνισε ότι οι προοπτικές για την κυπριακή κτηματαγορά είναι ευοίωνες, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές χρειάζονται σταθερότητα, βιωσιμότητα και προοπτικές, που διαθέτει η Κύπρος. «Η ελκυστικότητα της Κύπρου έχει ενισχυθεί με τη νομοθεσία για τα funds», είπε σχετικά.

Με δεδομένη την ευελιξία των επενδυτικών ταμείων όπως παρέχεται από τον νόμο περί Εναλλακτικών Επενδύσεων (Alternative Investment Funds), το Mouflon Fund είναι σε θέση να προσφέρει σε ιδιώτες αλλά και θεσμικούς επενδυτές την δυνατότητα επένδυσης μέσα από αριθμό επενδυτικών ταμείων, τα οποία είναι αδειοδοτημένα σαν ανεξάρτητες οντότητες, με τις δικές τους συγκεκριμένες στρατηγικές, με στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους σε σχέση με το ρίσκο της επένδυσης.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας