Χρωστά €82 εκατ. η υπό εκκαθάριση Cobalt

Στα €82 εκατ ανέρχονται οι οφειλές της αεροπορικής εταιρείας Cobalt, η οποία έβαλε αιφνίδια λουκέτο τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας, η οποία σήμερα τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, είναι η μητρική της εταιρεία, Cobalt New Age Airlines Group Limited, στην οποία οφείλει ποσό ύψους €66 εκατ. Πάντως, η Cobalt έχει  και εκατοντάδες άλλους, πιο μικρούς πιστωτές, ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews o Στέφανος Μιχαηλίδης, Διευθυντής της Grant Thornton Specialist Services (Cyprus) Limited και εκκαθαριστής της Cobalt.

Διαβάστε ακόμα: Γ. Μουσκίδης: Οι νέες αναπτύξεις συγκρατούν τα ενοίκια
  
Ερωτηθείς σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της Cobalt, η οποία μπήκε σε καθεστώς εκούσιας εκκαθάρισης στις 19 Δεκεμβρίου 2018, ο εκκαθαριστής σημείωσε πως σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση των υποθέσεων της εταιρείας που εκπόνησαν οι Διευθυντές, τα κύρια περιουσιακά στοιχεία της Cobalt αφορούν εξοπλισμό, διάφορα εισπρακτέα και μετρητά στην τράπεζα. H συνολική ρευστοποιήσιμη αξία τους εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.
 
Σε ότι αφορά τη διαδικασία εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως προς το παρόν υπάρχουν αρκετές δικαστικές αποφάσεις, που απαγορεύουν τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. «Βρισκόμαστε», πρόσθεσε, «σε συζητήσεις με τους δικηγόρους μας που μας συμβουλεύουν για το θέμα».
 
Εκκαθάριση σε αρχικά στάδια
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη διαδικασία εκκαθάρισης, τονίζοντας πως βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Στην παρούσα φάση, πρόσθεσε, «συλλέγουμε πληροφορίες από τους Πιστωτές της Εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσουμε τη διαδικασία συμφωνίας των υπολοίπων τους.»

Διαβάστε ακόμα: Σ. Αχνιώτης: Το 2019 αποτελεί την τελική ευθεία για τους στόχους 2020
 
Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας και την προετοιμασία για την έναρξη της διαδικασίας ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων ή / και είσπραξης ποσών που οφείλονται στην Εταιρεία. «Μόλις ολοκληρωθεί η είσπραξη μετρητών και συμφωνηθούν όλοι οι Πιστωτές, θα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το ποσό που μπορεί να λάβει ο κάθε Πιστωτής έναντι της απαίτησής του. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα καθώς ορισμένες απαιτήσεις ενδέχεται να απαιτούν απόφαση Δικαστηρίου. Θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε σχετικά με την πορεία προς τα μέσα του έτους», υπογράμμισε ο εκκαθαριστής, προσθέτοντας πως ανακοινώσεις και ενημερώσεις θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.cobalt.aero)
 
Η εισαγωγή της Cobalt σε καθεστώς εκκαθάρισης ακολούθησε τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της διοίκησης της εταιρείας για εξεύρεση νέου επενδυτή, ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την τελευταία, κυρίως της ανάκλησης της εμπορικής άδειας της αεροπορικής εταιρείας από την αρμόδια αρχή. Στα μέσα Νοεμβρίου είχε γίνει γνωστό το ενδιαφέρον της ελληνικής εταιρείας DIVERSA για εξαγορά της Cobalt, προσπάθεια η οποία ωστόσο δεν ευδοκίμησε.

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων