Powered by

Πεκίνο: Θα αντέξουμε το οικονομικό βάρος των δασμών

Μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις και τα τουιταρίσματα του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι οι ΗΠΑ έχουν το πάνω χέρι στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, το Πεκίνο απαντά μέσω των κρατικών ΜΜΕ ότι το έθνος είναι έτοιμο να αντέξει την οικονομική επιβάρυνση που θα υποστεί. 
 
Η Κίνα είναι έτοιμη για έναν «παρατεταμένο πόλεμο» και δεν φοβάται να θυσιάσει βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα, σύμφωνα με άρθρο των Global Times το βράδυ της Κυριακής. «Λαμβάνοντας υπόψη τα παράλογα αιτήματα των Η.Π.Α., ένας εμπορικός πόλεμος είναι μια πράξη που αποσκοπεί στη συντριβή της οικονομικής κυριαρχίας της Κίνας, προσπαθώντας να αναγκάσει την Κίνα να είναι οικονομικός υποτελής των ΗΠΑ», αναφέρει η εφημερίδα που τρέφει εθνικιστικά πρότυπα.
 
Η ανταλλαγή απειλών μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση αργά την Παρασκευή της είδησης ότι το Πεκίνο επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα προκειμένου να αντιδράσει κατά της απειλής των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιδείνωση της έντασης έρχεται εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας, της υποχώρησης του νομίσματος και της ανόδου των μετοχών.
 
Όπως είπε ο Τραμπ σε ομιλία του το Σάββατο «ξαναχτίσαμε την Κίνα, τώρα είναι η ώρα να ξαναχτίσουμε και τη χώρα μας», ενώ επισήμανε ότι η πτώση της κινεζικής χρηματαγοράς δείχνει ότι η διαπραγματευτική δύναμη της Κίνας σε αυτό τον κλιμακούμενο πόλεμο, μειώνεται.
 
Συνέχεια υπήρξε όμως και την Κυριακή, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο twitter ότι οι δασμοί θα υπάρχουν για μεγάλο διάστημα και ότι τα εισαγόμενα αγαθά θα πρέπει να φορολογούνται ή να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι οι δασμοί θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να μειώσουν μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους που έχει εκτοξευθεί στα 21 τρισ. δολ., αλλά και να χαμηλώσουν οι φόροι που επιβάλλονται στους Αμερικανούς πολίτες.
 
Τι δασμούς έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής ΗΠΑ και Κίνα:
 

 

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές