Αβέρωφ: Το Εστία θα πρέπει να επιβραβεύει τους συνεπείς

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι μπροστά για τη δημιουργία και ενός σχεδίου ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς και αξιόπιστους και συνετούς πολίτες, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Δεν μπορεί μια ζωή να δίνουμε κίνητρα στους ασυνεπείς. Αντίστροφα πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Επιτέλους να ξεκινήσουμε να επιβραβεύουμε τον συνεπή και τον υπεύθυνο και να τιμωρούμε τον ασυνεπή και αυτόν που δημιουργεί τα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Ερωτηθείς κατά πόσο εννοεί ότι θα προωθηθεί ένα παράλληλο πρόγραμμα, με το ΕΣΤΙΑ που προωθεί η Κυβέρνηση για όσους έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της αρχής της ισότητας, ότι έχει τις σκέψεις του και θα τις κουβεντιάσει και με την Κυβέρνηση και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να συνεχίσει να είναι βαγόνι σε μια πολιτική προσέγγιση που κτίστηκε εδώ και δεκαετίες, όποιος δημιουργεί το πρόβλημα, όποιος θορυβεί, όποιος είναι ασυνεπής, αυτή η πολιτεία να τον επιβραβεύει, δημιουργώντας επιπρόσθετο κόστος στους συνεπείς πολίτες που με τα υστερήματά τους πληρώνουν και φόρους και τα δάνειά τους.

Αναφέρθηκε στη «συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, τους συνετούς και συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες» που έμειναν για χρόνια, όπως είπε χωρίς φωνή.

«Μια ζωή προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα για αυτούς που τα δημιουργούν και να τους επιβραβεύουμε και κάναμε τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας να νιώθουν ως οι βλάκες της παρέας. Θέλω να τους ξαναστείλω και σήμερα το μήνυμα. Έχουν τη φωνή που τους εκφράζει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα ακούγεται καθημερινά η δική τους φωνή απέναντι στις πολλές φωνές που μόνη τους έγνοια είναι να επιβραβεύουν αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα.

Ερευνητική Επιτροπή
Ερωτηθείς για πιθανές πολιτικές ευθύνες που ενδεχομένως να προκύψουν μέσα από το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η έρευνα και οι όροι της είναι σαφέστατοι, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το πόρισμα και να πει κατά πόσο υπάρχουν ή όχι ποινικές ή πολιτικές ευθύνες. Αυτό, πρόσθεσε είναι έργο της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Δεν είμαστε ένα κόμμα που αν το πόρισμα είναι αυτό που θέλουμε το στηρίζουμε, αν δεν είναι αυτό που θα μας βόλευε το πετάμε στον κάλαθο. Μην μας συγχύζετε με άλλους και άλλα κόμματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αν μέσα από το πόρισμα θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες για ποινικές ή άλλες ευθύνες και καταλογιστούν από τους αρμόδιους θεσμούς ή τα δικαστήρια, το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ  δεν θα βρεθεί έξω από αίθουσες δικαστηρίων για να μετατρέπει τις καταδίκες σε δήθεν πολιτικές καταδίκες.

Όσον αφορά τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τυγχάνει και της στήριξης του ΔΗΣΥ.

Αισιόδοξη μέρα για την Κύπρο η σημερινή
Ερωτηθείς κατά πόσο μετά την χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου, ο κ. Αβέρωφ ανέφερε ότι δεν κάνει εκτιμήσεις ώστε να διακινδυνεύει να διαψευστούν.

Αναγνώρισε ότι και ο ίδιος έκανε λάθη, εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα μπήκαν στη σωστή τους βάση και πορεία.

Όπως ανέφερε «σήμερα ξημέρωσε για την Κύπρο μια μέρα που σημαίνει ότι επανακτάται η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

«Έφυγαν οι κίνδυνοι, όχι μόνο για το Συνεργατισμό, αλλά για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Έχουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο που από τη μια προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη, από την άλλη διευκολύνει στο να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εξαιτίας της ασυνέπειας τους μεγεθύνθηκε ο όγκος των ΜΕΔ», ανέφερε.  

Σήμερα, είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι μια αισιόδοξη μέρα για την Κύπρο τον κυπριακό λαό και την οικονομία. Πρόσθεσε ότι απέφυγε ο ίδιος και το κόμμα του να μιλήσει για κινδύνους τις τελευταίες μέρες, αλλά πλέον με τη βεβαιότητα των γεγονότων της υπερψήφισης των νομοσχεδίων και της κρατικής εγγύησης, μπορεί να μιλήσεις για την Κύπρο σε περίπτωση που επικρατούσε η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν.

Όπως είπε, σήμερα ο κόσμος θα ήταν έξω από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, οι ουρές θα έφταναν χιλιόμετρα και ο πανικός και η ανασφάλεια θα ήταν για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Η χώρα θα έμπαινε σε μια βαθιά κρίση με το δεύτερο μνημόνιο να μην ήταν απομακρυσμένο σενάριο», ανέφερε.  Ίσως, πρόσθεσε,  «για αυτό κάποιοι με τόσο πάθος προσπαθούσαν τις περασμένες μέρες, ακόμα και ψες στην Ολομέλεια, να μην περάσουν τα μέτρα, οι νομοθεσίες και η εγγύηση».

«Ξέρετε, ένα πιθανό δεύτερο μνημόνιο για κάποιους μπορεί να ήταν και μια χρυσή ευκαιρία να ξεπλύνουν μια περασμένη διακυβέρνηση», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP