ΚΑΝΑΛΙ 6: Η Λεμεσός εκπέμπει, η Κύπρος ακούει

Με άποψη στον λόγο και τη μουσική, το Κανάλι 6 αποτελεί τον σταθμό της Λεμεσού που εκπέμπει παγκύπρια, «πρεσβεύοντας αξίες αναλλοίωτες, χαράσσοντας τη δική του πορεία ποιότητας στα ερτζιανά και εστιάζοντας στην ενεργό δράση του στα κοινωνικά δρώμενα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής, Μιχάλης Παπαευαγόρου. Κι όλα αυτά με τις αναπόφευκτες, λόγω ιδιοσυγκρασίας, δόσεις… λεμεσιανής τρέλας.  
 
Σ’ ένα παλιό διατηρητέο της οδού Ειρήνης, εκεί όπου συναντώνται οι σύγχρονες αναπτύξεις του παραλιακού μετώπου της πόλης με τις παλιές γραφικές γειτονιές της, στεγάζεται το Κανάλι 6.  Παρέα με έναν κυπριακό καφέ, σ’ ένα χώρο γεμάτο αναμνήσεις, ταξιδεύουμε παρέα με τον κ. Παπαευαγόρου σε όσα έθεσαν τα θεμέλια για ένα σταθμό που συνδυάζει το καινούργιο με το παλιό αγαπημένο και διαχρονικό ύφος, διατηρώντας τη μαγεία του καλού ραδιοφώνου.
 
Πρώτη μετάδοση το 1991 
Το 1991 μια ομάδα επιχειρηματιών της Λεμεσού θέλησαν να δημιουργήσουν ένα ραδιοφωνικό σταθμό με πρωταρχικό σκοπό να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης. Το τεχνικό κομμάτι και το πρόγραμμα ανέλαβαν ο Μιχάλης Παπαευαγόρου και ο Βάσος Αργυρίδης. Το φωτάκι του ραδιοθαλάμου για την πρώτη μετάδοση άναψε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1991. Εξ αρχής τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι ήταν: Η συμβολή στην ανάπτυξη της πόλης, η προβολή των επιτευγμάτων των ανθρώπων της, η ανάδειξη των προβλημάτων και η στήριξη όλων των προσπαθειών πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Βεβαίως, πάντοτε επιδιώκοντας την ακροαματικότητα μέσα από την ποιότητα, τόνισε ο κ. Παπαευαγόρου:

«Το 1999, έχοντας γενικά μια πετυχημένη πορεία, θέλαμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας, καταλήγοντας τελικά σ’ αυτό που ξέραμε να κάνουμε καλύτερα: Ραδιόφωνο». Έτσι, το Κανάλι 6 διεκδίκησε τη μοναδική ελεύθερη άδεια που υπήρχε τότε για παγκύπριο ραδιοφωνικό σταθμό, μαζί με πολλούς άλλους. Σε μια στιγμή που δεν ήταν εύκολο ένα τέτοιο εγχείρημα, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να τη δώσει στο Κανάλι 6. «Έτσι, ήταν ο πρώτος παγκύπριος ραδιοσταθμός με έδρα εκτός Λευκωσίας», όπως σημείωσε ο ίδιος. Τότε αγοράστηκε και το ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο σταθμός σήμερα, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή περαιτέρω εξέλιξης.
 
Επιδόσεις ακροαματικότητας
Σήμερα, δεκαεννιά χρόνια μετά, σύμφωνα με την έρευνα που γίνεται για λογαριασμό του Συνδέσμου Παγκύπριων Ραδιοφωνικών Σταθμών - από το 2013 και έπειτα - το Κανάλι 6 είναι τρίτο σε ακροαματικότητα παγκύπρια, σε όλο το κοινό και σε όλες τις ώρες.

Ταυτόχρονα, έχει ψηλή ακροαματικότητα στις ηλικίες 18 -64 και είναι πρώτο στους πτυχιούχους πανεπιστημίου, κάτι το οποίο ο κ. Παπαευαγόρου απέδωσε στα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Σε μια πορεία όπου οι βασικές παράμετροι λειτουργίας του σταθμού παρέμειναν οι ίδιες, αλλά διευρυμένες σε σχέση με το ξεκίνημα, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε ήταν σωστός.

«Προσέγγιση μας είναι ότι συμπεριφερόμαστε σαν προοδευτικοί Κύπριοι κι όχι σαν φανατικοί Λεμεσιανοί. Απλώς, είναι φυσικό - επειδή είμαστε στη Λεμεσό - να ασχολούμαστε περισσότερο από άλλα Μέσα με τοπικά θέματα. Θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως παγκύπριος σταθμός της Λεμεσού, να προβάλλουμε ό,τι γίνεται σε αυτή την πόλη. Ουσιαστικά είμαστε ένας παγκύπριος ραδιοσταθμός, διαποτισμένος με λεμεσιανό πνεύμα ή αν θέλετε, λεμεσιανή τρέλα».
 
Κόντρα στα στερεότυπα
Σύμφωνα με τον κ. Παπαευαγόρου, από πλευράς περιεχομένου, το Κανάλι 6 ακολουθεί μια μοναχική πορεία, ιδιόμορφη και ξεχωριστή, έχοντας έντονη ταυτότητα: «Έχουμε άποψη στον λόγο και τη μουσική. Δεν φοβόμαστε να τοποθετηθούμε σε όλα τα ζητήματα. Θεωρούμε ότι πρέπει να απελευθερώσουμε το μυαλό μας από τα διάφορα στερεότυπα στα οποία μας έχουν τοποθετήσει σ’ αυτόν το τόπο και μας εμποδίζουν τις πλείστες φορές να δούμε την πραγματικότητα και την αλήθεια».

Μέσα από την αμφισβήτηση, οι παραγωγοί του σταθμού καλούν τους ακροατές να μιλούν, να συζητούν και να ασκούν κριτική. Αυτό γίνεται μέσα από την εξυπηρέτηση πρωτίστως οικουμενικών αξιών, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και ο διάλογος.
 
Χέρι - χέρι με την κοινωνία
«Στο Κανάλι 6 θεωρούμε ότι ένας ραδιοσταθμός δεν αρκεί να έχει καλή μουσική και καλά προγράμματα, αλλά πρέπει να δραστηριοποιηθεί στο γίγνεσθαι του τόπου και να αγωνιστεί για την πρόοδο, χέρι-χέρι με την κοινωνία».

Όταν το κανάλι ήταν ακόμη τοπικός σταθμός, είχε κάνει κάποιους σημαντικούς αγώνες για την πόλη, όπως για τη δημιουργία πανεπιστημίου.

«Σε μια στιγμή, μάλιστα, που ούτε οι Λεμεσιανοί δεν το πίστευαν, τελικά το κατορθώσαμε, μαζί με πολλούς άλλους, κι έκτοτε το πανεπιστήμιο αποδείχθηκε ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης της Λεμεσού», συμπλήρωσε. Σημαντικός ήταν επίσης ο αγώνας που έκανε ο σταθμός για την υλοποίηση της Ακτής Ολυμπίων. Το έργο, με την ολοκλήρωσή του, έστρεψε τους κατοίκους προς τη θάλασσα, άλλαξε τη ζωή και τον χαρακτήρα της πόλης. Παράλληλα, το Κανάλι 6 παρέχει στήριξη σε όλες τις προσπάθειες των πολιτιστικών φορέων της πόλης, ενώ είναι χορηγός επικοινωνίας σε πολλές θεατρικές ομάδες και άλλες πολιτιστικές δράσεις ανά την Κύπρο.

Επίσης, στηρίζει όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Κύπρου, προβάλλοντας τις εκδηλώσεις τους. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργήσει το 1996, μαζί με το Roundtable 6, το Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού. Το ίδρυμα αυτό έχει διαθέσει πάνω από €1 εκατ., μέχρι σήμερα, σε χορηγίες που απευθύνονται σε παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία του Γραφείου Ευημερίας, καλύπτοντας, κυρίως, εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
 
Δυνατοί σε όλη την Κύπρο
«Το ζητούμενο στον τομέα μας είναι να ανανεώνεσαι, να φέρνεις νέους ανθρώπους και καινούργιες προσεγγίσεις στη δουλειά και στο ακροατήριό σου, άρα είναι πολύ σημαντική η συνεχής και αέναη ανανέωση», σημείωσε. Σημαντικός στόχος του καναλιού είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, συμβαδίζοντας με την τεχνολογική ανάπτυξη. Παράλληλα, αναβαθμίζεται συνεχώς τεχνικά, δημιουργώντας καινούριους υποσταθμούς, έτσι που το σήμα του να φτάνει δυνατό και καθαρό σε όλη την Κύπρο. Τέλος, πρόσφατα εγκαινίασε δικό του στούντιο στη Λευκωσία, στο κτίριο της Δημοσιογραφικής Εστίας, διανοίγοντας έτσι μια νέα προοπτική αναβάθμισης των προγραμμάτων του. 
 
Μέλλον της πόλης οι άνθρωποί της
Σχολιάζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη στην πόλη της Λεμεσού, ο κ. Παπαευαγόρου ανέφερε: «Μετά την οικονομική καταστροφή και το κούρεμα του 2013, το κράτος χρησιμοποίησε, περίπου, την ίδια συνταγή ‘ανάπτυξης’, όπως και την περίοδο μετά την Εισβολή, χρησιμοποιώντας τη Λεμεσό ως παυσίπονο στην όλη κατάσταση».         

Η ανάπτυξη σίγουρα είναι αναγκαία, ωστόσο, απαιτείται να μπουν κάποιοι περιορισμοί για το πού μπορούν να γίνουν αναπτύξεις, ώστε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της πόλης, επεσήμανε.                                                                             
Η Λεμεσός έχει, ασφαλώς, πολύ μέλλον, είπε, κυρίως λόγω των ανθρώπων της: « Οι Λεμεσιανοί είναι άνθρωποι δυναμικοί, με πρωτοβουλία, φαντασία και δημιουργικότητα. Έμαθαν να δουλεύουν μέσα σε δυσκολίες, όλοι μαζί για την πόλη, κερδίζοντας προβάδισμα στην πρόοδο».
 
Εν συντομία
Ίδρυση: 1991
Συχνότητες: 98.6, 106, 106.9 και 107.
Μερίδια ακροαματικότητας:
Παγκύπρια ≈13%
Λεμεσός ≈20%
Προσωπικό: 20 μόνιμοι και 15 συνεργάτες

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας