Αυτές είναι οι κορυφαίες εξαγωγικές χώρες

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που αρκετά μαζεμένα εμπόδια διαταράσσουν τις εμπορικές σχέσεις, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον αβεβαιότητας στον παγκόσμιο χάρτη εμπορίου. 


Σημαντικοί παράγοντες στην αβεβαιότητα αυτή διαδραματίζουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit αλλά και η επιβολή των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις χώρες τις ΕΕ, του Καναδά και του Μεξικού. 


Ακόμη η ηρεμία του εμπορίου διαταράσσεται από την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ. Οι υψηλοί δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο των εμπορικών σχέσεων. 


Εξάλλου η τεταμένη κατάσταση στις εμπορικές σχέσεις παρατηρήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των G7 στον Καναδά, όπου η κακή ατμόσφαιρα μεταξύ των ηγετών ήταν ευδιάκριτη. 


Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς στον κόσμο;


Καθώς το περιβάλλον γύρω από το εμπόριο μετατοπίζεται, οι χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στο διεθνές εμπόριο αρχίζουν να αναπροσαρμόζονται με βάση τα σημερινά δεδομένα. 


Εδώ είναι οι 10 χώρες με τις περισσότερες εξαγωγές το 2017.

 

 

Η Κίνα οδηγεί την κούρσα, με τα έσοδα από τις εξαγωγές της ετησίως να φτάνουν τα 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η πληθυσμός της όμως αγγίζει περίπου τα 1,4 δισεκατομμύρια. 


Η Γερμανία, ως μεγάλος εξαγωγέας αυτοκινήτων, στέλνει 1,45 τρισεκατομμύρια δολάρια αγαθά στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Αν αναλογιστούμε πως πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 83 εκατομμύρια ανθρώπους, τότε αναλογούν σε κάθε πολίτη $ 18.000.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο. Ωστόσο αν συγκρίνουμε με το κατά κεφαλήν εισόδημα της Γερμανίας, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ βασίζονται λιγότερο στις συνολικές εξαγωγές. Η χώρα εξήγαγε 1.55 τρισ. δολάρια σε αγαθά το 2017, περίπου 4.800 δολάρια ανά άτομο.

Πηγή: HowMuch.net 

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι