EAT: Βασική πρόκληση η κερδοφορία των τραπεζών

Βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαπιστώνει η  Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, με βάση τον περιοδικό επικαιροποιημένο πίνακα κινδύνων στον οποίον συνοψίζονται οι κυριότεροι κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ. Την ίδια ώρα η κυριότερη πρόκληση παραμένει η κερδοφορία των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, οι δείκτες κεφαλαίου των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμειναν υψηλοί, αν και με ελαφρά μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ο δείκτης CET1 παρουσίασε μείωση από 14,9% σε 14,4% το α’ τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης του κεφαλαίου CET1, τα οποία συνδέονται επίσης με την υιοθέτηση του νέου λογιστικού πλαισίου (IFRS9).

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες της ΕΕ συνέχισαν να βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων τους. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) συνέχισε την καθοδική του πορεία και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 4ο τρίμηνο του 2014 (3,9%). Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται από την αύξηση του ανεξόφλητου όγκου των χορηγηθέντων δανείων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά σχεδόν 1/3 σε 3 έτη, από 1,12 τρισεκατομμύρια ευρώ σε 779,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση του όγκου των παλαιών περιουσιακών στοιχείων.

Η κερδοφορία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο μέσος όρος των ROE μειώθηκε σε 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της ετήσιας μείωσης των καθαρών εσόδων από συναλλαγές. Η χαμηλή κερδοφορία και η ευρεία διασπορά σε ορισμένες χώρες, μαζί με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα, εξακολουθεί να επιβραδύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα στο σύνολό του. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων της ΕBA δείχνουν ότι οι τράπεζες, καθώς και οι αναλυτές της αγοράς, αναμένουν μια μικρή βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών στο εγγύς μέλλον. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει εν μέρει στην αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός, φτάνοντας το 118,5%. Ο δείκτης μόχλευσης μειώθηκε από 5,4% (Q4 2017) σε 5,1% (Q1 2018), αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο του νέου λογιστικού πλαισίου (ΔΠΧΑ 9). Τον Μάρτιο, ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ήταν 147,0%, πολύ πάνω από το όριο που ορίστηκε ως απαίτηση κάλυψης της ρευστότητας για το 2018 (100%). Όσον αφορά το μέλλον της χρηματοδότησης των τραπεζών της ΕΕ, τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων της ΕΒΑ υποδηλώνουν ότι οι τράπεζες αναμένουν να επικεντρωθούν κυρίως σε καταθέσεις λιανικής και να αποκτήσουν περισσότερα επιλέξιμα μέσα για MREL.

Τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Κινδύνων δείχνουν επίσης ότι οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια των δεδομένων θεωρούνται ως οι κυριότεροι μοχλοί για την αύξηση του λειτουργικού κινδύνου. Θεωρούνται επίσης ότι είναι οι κύριοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα της αγοράς, καθώς και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία