Ενδυναμώνουν τη νομοθεσία για το πλαφόν

Περισσότερες εξουσίες στον Διευθυντή και εξουσιοδοτημένους λειτουργούς της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού παρέχει νομοσχέδιο σχετικά με τον καθορισμό πλαφόν τιμών σε ειδικές περιπτώσεις.

Το νομοσχέδιο που αφορά στον καθορισμό ανωτάτων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις αποσκοπεί στη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση με τις εξουσίες που παρέχονται στον Διευθυντή της αρμόδιας Υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστώνεται τυχόν παράβαση από την υποχρέωση εφαρμογής των ανώτατων τιμών πώλησης που καθορίζονται δυνάμει του νόμου.

Διαβάστε ακόμα: MIG Vs Δημοκρατία: Πολύ κακό για το τίποτα;

Πιο αναλυτικά, το εν λόγω νομοσχέδιο παρέχει εξουσίες στον Διευθυντή και/ή σε εξουσιοδοτημένους λειτουργούς να εισέρχονται σε οποιοδήποτε χώρο, να επιθεωρούν, να συλλέγουν και να κατάσχουν αναγκαίες πληροφορίες και υλικά από εμπόρους, φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, δημόσιους ή/και ιδιωτικούς φορείς που βρίσκονται σε επαγγελματικούς χώρους, όπως γραφεία, μεταφορικά μέσα και άλλους σχετικούς χώρους. 

Πρόστιμο ή/και φυλάκιση
Την ίδια ώρα, το τροποποιητικό νομοσχέδιο εμπεριέχει πρόνοιες για ποινικά αδικήματα και σχετικές ποινές σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις απορρέουσες υποχρεώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσωπο το οποίο παραλείπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του και/ή το οποίο εκ προθέσεως ή εξ αμελείας παρέχει ψευδείς, ελλιπείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, διαπράττει ποινικό αδίκημα και υπόκειται σε περίπτωση καταδίκης του σε ποινή φυλάκισης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €4,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τονίζεται ακόμα ότι σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης του, το πρόσωπο αυτό υπόκειται σε ποινή φυλάκισης για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €8,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τι αλλάζει
Μεταξύ άλλων, με την προτεινόμενη τροποποίηση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή έχει την αρμοδιότητα να διερευνά τυχόν παραβάσεις σχετικά με την εφαρμογή των ανώτατων τιμών πώλησης, όπως επίσης να υποβάλλει γραπτή έκθεση προς τον αρμόδιο Υπουργό αναφορικά με το αποτέλεσμα της διερεύνησης.

Παράλληλα, θα είναι σε θέση να εισέρχεται σε κάθε γραφείο, χώρο, γήπεδο και μεταφορικό μέσο των εμπόρων, καθώς και σε κάθε άλλο επαγγελματικό χώρο, εξαιρουμένων των κατοικιών, να ελέγχει τα αρχεία, τα βιβλία, τους λογαριασμούς, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως της μορφής αποθήκευσής τους, καθώς επίσης να λαμβάνει ή να αποκτά υπό οποιαδήποτε μορφή αντίγραφο ή απόσπασμα αρχείων, βιβλίων, λογαριασμών και κάθε άλλο έγγραφο επαγγελματικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως της μορφής αποθήκευσής τους και οπουδήποτε και αν αυτά φυλάσσονται.

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi