Powered by

MIG Vs Δημοκρατία: Πολύ κακό για το τίποτα;

Αβέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η έκβαση της υπόθεσης στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στην προσφυγή της Marfin Investment Group εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μεν απόφαση χωρίς να μπορεί να εκτελεστεί.

Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων της MIG, στις 11 Απριλίου 2018 τα δύο μέρη κλήθηκαν από το Δικαστήριο να υποβάλουν τις θέσεις τους επί της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) C-284/16 Slowakische Republikv. Achmea BV, στην οποία το ΔΕΕ κατέληξε ότι η ρήτρα διαιτησίας που περιλαμβάνεται σε διμερή συμφωνία μεταξύ δύο κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ήτοι στη διμερή συμφωνία μεταξύ της Σλοβακίας και των Κάτω Χωρών) θίγει την αυτονομία του δικαίου της Ένωσης και, ως εκ τούτου, δεν είναι συμβατή με το δίκαιο αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Parcel24: Επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις

Η εν λόγω απόφαση του ΔΕΕ, όπως υποστηρίζει η MIG, δεν είναι πάντως δεσμευτική για το Διαιτητικό Δικαστήριο, ενώ στο παρελθόν οι αποφάσεις διαιτητικών δικαστηρίων έχουν απορρίψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκφράζεται, επίσης, η επιφύλαξη κατά πόσον το Διαιτητικό Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση εντός του δευτέρου τριμήνου του 2018.

Πάντως, η Διοίκηση της MIG θεωρεί ότι το θέμα που ανέκυψε από την πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ πρέπει να γίνει δεκτό ότι αφορά προεχόντως το ζήτημα της εκτέλεσης της μελλοντικής απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο έδαφος των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την επιφύλαξη αυτή θεωρεί ότι υφίστανται καλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η προσφυγή της MIG επί της ουσίας, χωρίς να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση ως προς το θέμα της αποζημίωσης που στην περίπτωση αυτή δύναται να επιδικασθεί.

Διαβάστε ακόμα: ​​​​​​​Στρ. Βαμβαλή: 120 χρόνια πορείας για την Schwarzkopf

Αξίζει να σημειωθεί πως η MIG προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από τη διμερή διεθνή σύμβαση σχετικά με την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος με ημερομηνία 30/03/1992, διεκδικώντας την πλήρη αποκατάσταση των δυσμενών συνεπειών, υλικών και άυλων, που υπέστη, κατά τον ισχυρισμό της, ως προς την επένδυσή της στη Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα από τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή διεκδικεί αποζημιώσεις για την επένδυσή της στη Λαϊκή ύψους € 824 εκατ. καθώς επίσης και για κάθε άλλη ζημία που απέρρεε από την επένδυση αυτή.
 
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη διακρατική συμφωνίας έχει προσφύγει και η Λαϊκή Τράπεζα εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Δειτε Επισης

Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έκτακτη Ολομέλεια για το όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά-Αποφασίζει για την αναπομπή του Προέδρου
Ευγένιος Ευγενίου: Η έναρξη του rebranding και ο στόχος για καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού
Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο