Πονοκέφαλο προκαλεί η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στους Ευρωπαίους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας

Πραγματικό πονοκέφαλο προκαλεί στους Ευρωπαίους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των φωτοβολταϊκών στην αγορά και το γεγονός των έντονων διακυμάνσεων των τιμών που προκαλούν στις ενεργειακές αγορές.
 
Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην ημερήσια αγορά ενέργειας. Όπως φαίνεται από τις καμπύλες του σχήματος οι τιμές επηρεάζονται και προσαρμόζονται βάσει της προσφερόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκα. Όσο οι εισροές διαθέσιμης προς πώληση ενέργειας αυξάνονται, κυρίως κατά τις ώρες ηλιοφάνειας όπου τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται στην αιχμή της ενεργειακής τους παραγωγής, τόσο οι τιμές μειώνονται λόγω της αυξημένης προφοράς. Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν άρδην μετά τη δύση του ηλίου.
 

 
Οι έντονες διακυμάνσεις που απεικονίζονται στις καμπύλες του σχήματος φανερώνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές του δικτύου προσπαθώντας να εξομαλύνουν τα σκαμπανεβάσματα στην προσφορά ενέργειας εξαιτίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής όπου η απόδοση τους εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Η επονομαζόμενη στη Γερμανία καμπύλη “Doppel Κnick” έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο οικεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Καθώς τα φωτοβολταϊκά συστήματα αναδείχτηκαν σε δυνατούς παίκτες στην Γερμανία κατά την τελευταία δεκαετία, τα ανώτερα στελέχη του αρμόδιου γερμανικού φορέα αναρωτιούνται αν θα έπρεπε τις ώρες που τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τα μέγιστα, να αποσυνδέονται από το σύστημα αμφότεροι συμβατικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμμοί και οι αντίστοιχοι φυσικού αερίου προκειμένου να εξομομαλύνεται η προσφορά διαθέσιμης ενέργειας.

“Οι θερμοηλεκτικοί σταθμοί δίνουν καθημερινό αγώνα ώστε να ανταποκριθούν στις απότομες αλλαγές του συστήματος”, όπως αναφέρει ο Hanns Koeing, υπεύθυνος του πρότζεκτ Aurora Energy Research, που βρίσκεται στην Οξφόρδη της Αγγλίας και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρείες, κυβερνήσεις και επενδυτές. Ενώ συνεχίζει να εξηγεί πώς “για να αυξηθεί τάχιστα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται η χρήση επιπλέον καυσίμων”.

Τα περσινά στοιχεία φανερώνουν πως το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία παρέχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Γεγονός που δυσκολεύει τη σωστή εκτίμηση για την προσφερόμενη ενέργεια στο δίκτυο ορισμένες ώρες της μέρας καθώς μέρος αυτής τροφοδοτεί και τα τοπικά δίκτυα μεταφοράς. Πρόκειται για τεράστια αλλαγή, αν αναλογιστεί κανείς ότι την προηγούμενη δεκαετία η μεγαλύτερη πτώση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφορούσε τις μεταμεσονύκτιες ώρες ως απάντηση/αντίδραση στη μειωμένη ζήτηση.

 
Η ευρεία χρήση ηλεκτρικών οχημάτων όπως και η εξέλιξη της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας (storage) αναμένεται να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των απότομων διακυμάνσεων, ωστόσο βραχυπρόθεσμα μπορεί να παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία, όπως αναφέρει ο Mmartin Hall, διευθύνων σύμβουλος της Vattenfall AB, δηλαδή της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δειτε Επισης

Xρυσόστομος Κρητιώτης: Οι τράπεζες εισέρχονται σε μια νέα εποχή
Θ. Στεργίου: Η οργανωσιακή κουλτούρα ξεκινά από την ενσυναίσθηση
Πονοκέφαλος για την Ευρώπη, ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός
Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2020 στη Lisko Foodstuff Ltd
Γ. Καδής: Να αδράξουμε την ευκαιρία από το περιφερειακό σχέδιο δράσης
Η τουριστική κίνηση και η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Πάφο
Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το Blockchain
Δέκα μέτρα για διευκόλυνση και επιτάχυνση του επιχειρείν
Κ. Πετρίδης: Κόμματα καταθέτουν προτάσεις που τορπιλίζουν τα θεμέλια της οικονομίας
Guardian: Έτσι απέκτησε κυπριακό διαβατήριο ο Jho Low