Γερμανικές απορίες για τα €2,5 δισ. στον Συνεργατισμό
17:18 - 17 Μαΐου 2018
Καταστρατηγήθηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο; Και τι σημαίνει αυτό για τα σχέδια μιας ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Κάτι το σάπιο υπάρχει στην Κύπρο». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Για να αποφύγει το ξέσπασμα πανικού, η Λευκωσία προχώρησε τον Απρίλιο σε ‘ένεση ρευστότητας‘ 2,5 δις ευρώ για να συνεχίσει η τράπεζα να εκταμιεύει χρήματα. Σκοπός του κυπριακού δημοσίου ήταν η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες της SZ η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε τις σχετικές αποφάσεις χωρίς να πάρει πράσινο φως από την Κομισιόν, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η νομιμότητα χορήγησης κρατικής βοήθειας.
Το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι αν η Κύπρος παραβίασε ευρωπαϊκό δίκαιο. Και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στις διαπραγματεύσεις για την Τραπεζική Ένωση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, στην οποία θα συζητηθεί και η εγγύηση καταθέσεων. Την ώρα που Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες στρέφουν την προσοχή τους στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, όσα συμβαίνουν στην Κύπρο επαναφέρουν στο προσκήνιο τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Τα ‘κόκκινα δάνεια‘ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας φθάνουν στα 6,2 δις, που αντιστοιχούν περίπου στο 33% του κυπριακού ΑΕΠ. Συγκριτικά, τα έσοδα του κυπριακού κράτους έφθασαν το 2017 τα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υπερμεγέθης.
Οι Βρυξέλλες θέλουν να αποτρέψουν μια νέα τραπεζική κρίση
Δεν εκπλήσσει συνεπώς ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιέστηκε να αντιδράσει άμεσα, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη τους κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών. Όταν ένα κράτος χορηγεί οικονομική βοήθεια σε μια τράπεζα τότε σε ακραία περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία εκκαθάρισης ή τουλάχιστον να τεθούν όροι για μια εξυγίανση. Η ΕΚΤ θα έπρεπε ως ανώτατο εποπτικό όργανο να διαπιστώσει σε αυτή την περίπτωση την χρεοκοπία και να παραδώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στο Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης SRB, το οποίο αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την εκκαθάριση ή την αναδιάρθρωση.
Όλα αυτά όμως δεν έγιναν στην περίπτωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν διαμηνύει ότι ‘βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυπριακές αρχές‘. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είναι αρκετά θυμωμένοι με την Λευκωσία. Από την άλλη πλευρά ωστόσο η ΕΕ θέλει να αποτρέψει μια νέα τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη δεν απέχει παρά μόνο μερικά χρόνια».
ΠΗΓΗ: DW