ΑΤΑ: Βόμβα στα θεμέλια του επιχειρείν που πρέπει να αποπυροδοτηθεί
16:48 - 08 Απριλίου 2018
Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης-και όχι μόνο-έχουν προχωρήσει σε κατάργηση ενός ξεπερασμένου από την ιστορία και από τις εξελίξεις θεσμού, όπως είναι αυτός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής(ΑΤΑ), το συνδικαλιστικό κίνημα στην Κύπρο σηκώνει παντιέρα για ολική επαναφορά της, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες μόνο προς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα συνηγορούσαν.
Διαβάστε ακόμα:
- bbf: Το Βερεγγάρια βρίσκει την παλιά αίγλη και αναβαθμίζει το Τρόοδος
- Κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες του Ισραήλ η κυπριακή ναυτιλία
Οι συζητήσεις αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την ΑΤΑ ξεκίνησαν ουσιαστικά την περασμένη Δευτέρα στο πλαίσιο συνάντησης των κοινωνικών εταίρων, υπό τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, και υπό το πρίσμα της λήξης της συμφωνίας η οποία συνάφθηκε και στη βάση της οποίας τα τελευταία χρόνια καταβαλλόταν, το 2017.
Αξίωση των συντεχνιών αποτελεί η πλήρης επαναφορά της, την ώρα που ο εργοδοτικός κόσμος προειδοποιεί πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε εξαιρετικά επιζήμια για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα αποτελέσματα, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν είναι η ώρα για να επανέλθει, αλλά αντιθέτως έχει φθάσει το πλήρωμα του χρόνου για την κατάργησή της. Και αυτό, καθότι είναι ξεκάθαρο πως η ΑΤΑ δεν απαντά αποτελεσματικά, αλλά ουσιαστικά στο τέλος της ημέρας επιδεινώνει το πρόβλημα που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει...Αυτό του πληθωρισμού.
Ενδεικτικό του λανθασμένου χαρακτήρα του συγκεκριμένου μηχανισμού αναπροσαρμογής των μισθών, είναι το γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. προχώρησαν σε κατάργησή του, αντιλαμβανόμενες ακριβώς τις στρεβλώσεις που προκαλούσε στις οικονομίες τους μέσα από τη δημιουργία περαιτέρω πληθωριστικών πιέσεων. Με τις αυξήσεις στους μισθούς να μένουν και μετά την… αποσυμπίεση του πληθωρισμού, αλλά με τις επιχειρήσεις, ταυτόχρονα, ανήμπορες να ανταπεξέλθουν.
Σήμερα η ΑΤΑ, με την μορφή που την γνωρίζουμε στην Κύπρο, εφαρμόζεται επίσης μόνο στη Μάλτα, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχει καταργηθεί κατά τρόπο συναινετικό, με τη σύμφωνο γνώμη δηλαδή και του συνδικαλιστικού κινήματος. Στη χώρα μας, του θεσμού της ΑΤΑ «επωφελείται» το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό των εργαζομένων που «επωφελείται» υπολογίζεται γύρω στο 35%-40%.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ενώ σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν σε σχέση με την εφαρμογή εθνικού κατώτατου μισθού, ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων που οι συντεχνίες ανέπτυσσαν ήταν το γεγονός ότι η Κύπρος βρισκόταν ανάμεσα στα λίγα κράτη της Ε.Ε. που δεν είχαν κατώτατο μισθό, στην προκειμένη περίπτωση παραβλέπουν και προσπερνούν εντέχνως την πραγματικότητα ότι σχεδόν το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. έχουν καταργήσει την ΑΤΑ.
Όπως αρμοδίως τονίζεται στο InBusinessNews, στην Ε.Ε. υπάρχουν βέλτιστα παραδείγματα χωρών, όπως είναι π.χ. η Ολλανδία, η Δανία, η Ιταλία και η Γαλλία, από τα οποία η Κύπρος θα μπορούσε να λάβει τεχνογνωσία και να ακολουθήσει για ένα νέο τρόπο αναθεώρησης των μισθών εκεί και όπου- στους τομείς εκείνους-, υπάρχει σήμερα η ΑΤΑ. Κατά τρόπο δηλαδή, που η όποια αναπροσαρμογή να γίνεται στη βάση κριτηρίων αντίστοιχων με εκείνα βάσει των οποίων γίνεται σε τομείς όπου δεν ισχύει η ΑΤΑ, μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας του κάθε εργαζόμενου, αλλά και λαμβανομένης υπόψη της ανάπτυξης της οικονομίας.
Ζητούμενο, όπως επίσης μας τονίστηκε, είναι και πρέπει να είναι ένα σύστημα που διασφαλίζοντας από την μια την ευημερία των εργαζομένων, θα διασφαλίζει παράλληλα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και δεν θα συνιστά, όπως στην περίπτωση της ΑΤΑ συμβαίνει, βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλιά τους.