Κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες του Ισραήλ η κυπριακή ναυτιλία

Με γεμάτες από θέματα αποσκευές και με σαφή στόχο την προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας και του νησιού μας ως ναυτιλιακού κέντρου στον επιχειρηματικό κόσμο του Ισραήλ, σαλπάρει σήμερα για τη γείτονα χώρα ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

Διαβάστε ακόμα: 

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι σκοπός του ταξιδιού, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ μαζί με το αντίστοιχο επιμελητήριο του Ισραήλ, είναι να γίνει ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την κυπριακή ναυτιλία, τη γαλάζια οικονομία και τον χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ, όπως εκτίμησε, αναμένεται να υπάρξει έντονο επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον από παράγοντες του Ισραήλ.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Ναυτιλίας, θα εξεταστούν τα κοινά προγράμματα που αφορούν την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, τη ψηφιοποίηση του τομέα και την ασφάλεια των πλοίων, με στόχο την διεύρυνση της συνεργασίας, τόσο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε διακρατικό επίπεδο, αλλά το κυριότερο, μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε και να δείξουμε είναι πώς η αγορά της Κύπρου μπορεί να είναι χρήσιμη και αξιοποιήσιμη από επιχειρηματικούς παράγοντες του Ισραήλ. Θα δούμε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού της θάλασσας, το οποίο είναι κομμάτι που θέλουμε να το αναπτύξουμε, τον θαλάσσιο τουρισμό, την απανθρακοποίηση, την ψηφιοποίηση και την ασφάλεια. Είναι ένα ευρύ πακέτο θεμάτων», υπέδειξε.

Μετά το Ισραήλ μάλιστα, τα βλέμματα θα στραφούν στη Γερμανία, και πιο συγκεκριμένα στο Αμβούργο, όπου εκεί το υφυπουργείο Ναυτιλίας θα εντείνει τις προσπάθειες του, μέσα από το υφιστάμενο γραφείο που διαθέτει η Κύπρος, για προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας στους εκεί επιχειρηματικούς παράγοντες.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, εκεί η στόχευση είναι διαφορετική.

«Η Γερμανία είναι μεγάλη ναυτιλιακή χώρα και το Αμβούργο είναι από τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης. Εκεί έχουμε γραφείο. Θα εστιάσουμε στο να προωθήσουμε την Κύπρο ως ναυτιλιακό κέντρο για προσέλκυση νέων επενδυτών».

Αυτό δεν ήταν εφικτό τα τελευταία χρόνια λόγο της πανδημίας του κορωνοϊού. Τώρα ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, τα ταξίδια σε άλλα λιμάνια για προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας είναι αυξημένα. Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει πρόσφατα ταξίδια σε Αυστραλία και Ιαπωνία, όπου και εκεί εγκαινιάστηκε κυπριακό γραφείο.

Ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι οι πιο πάνω επισκέψεις έχουν ως σκοπό την προώθηση του κυπριακού ναυτιλιακού προϊόντος, και δεν είναι διμερείς επισκέψεις σε επίπεδο κυβερνήσεων.

«Για εμάς το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις ή επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέλουμε να το επικοινωνήσουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασιών. Να επικοινωνήσουμε, αν θέλετε, τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο μερών», επισήμανε.

Στοχευμένος προϋπολογισμός

Εξάλλου, κληθείς να αναφερθεί στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για το 2023, ο οποίος συζητήθηκε προ μερικών ημερών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Δημητριάδης υπέδειξε ότι το ύψος του αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022.  

Όπως σημείωσε, οι ελαφρές αυξήσεις που υπάρχουν, αφορούν στοχευμένες ενέργειες. Συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση στις τακτικές δαπάνες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στην ανανέωση του εξοπλισμού παρακολούθησης των πλοίων, ενώ ένα ποσό θα αφορά τη ψηφιοποίηση του Υφυπουργείου.

«Ο προϋπολογισμός θα είναι ακόμα πιο στοχευμένος, διότι εισερχόμαστε σε πορεία υλοποίησης των δράσεων που είχαμε θέσει. Άρα, η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ σημαντική. Κυρίως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τον οποίο η Ε.Ε. έχει θέσει στενότατα χρονοδιαγράμματα να έχει υλοποιηθεί μέχρι τις αρχές του 2024 και επομένως το 2023 θα αρχίσει να φαίνεται το αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ο Βασίλης Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ν.Ε.Π.Ε.) με νομοθεσία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023, στην ενεργοποίηση του δικτύου εποπτών πλοίων για περισσότερους ελέγχους και ασφάλεια στα πλοία, αλλά και στα εγκαίνια του γραφείου στο Τόκιο. «Οπότε η κάθε μικρή αύξηση στο προϋπολογισμό θα είναι πιο στοχευμένη και αφορά αυτά τα σημεία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά