Πρωτιά ΤΕΠΑΚ στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΔΙΔΑΚΤΩΡ»

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ενημερώνει ότι με βάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΔΑΚΤΩΡ» τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), η ερευνητική πρόταση με ακρωνύμιο NITOXILICO και τίτλο «Nickel Leaching from Cardiovascular Stents: Development of an In Silico Toxicokinetic Model» που υποβλήθηκε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Καπνίση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του ΤΕΠΑΚ, έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε σύνολο 193 προτάσεων συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία (14.85 / 15).

Το πρόγραμμα «ΔΙΔΑΚΤΩΡ» στοχεύει στην ένταξη νέων επιστημόνων μεταδιδακτορικού επιπέδου στο σύστημα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) της Κύπρου για την εκπόνηση υψηλού επιπέδου ερευνητικών έργων, επιδιώκοντας την εμπλοκή τους στην ανάπτυξη νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία κρίσιμης μάζας ερευνητών σε τομείς επιστημονικής αιχμής και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης για την εργοδότηση νέων επιστημόνων.

Η ερευνητική πρόταση NITOXILICO που υποβλήθηκε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Καπνίση έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα τοξικοκινητικό μοντέλο για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης μεταλλικών ιόντων (νικελίου) που εκλύονται από τα καρδιαγγειακά εμφυτεύματα (stents) μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Το προτεινόμενο υπολογιστικό μοντέλο θα βελτιώσει σημαντικά τις μεθόδους προκλινικού ελέγχου ιατρικών εμφυτευμάτων, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανάγκη διεξαγωγής πειραματικών δοκιμών σε ζώα. Παράλληλα, θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύνθεση νέων προηγμένων υλικών και στο σχεδιασμό πιο αποδοτικών και βιοσυμβατών συσκευών. Τα παραγόμενα ερευνητικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία διεθνώς ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά συνεισφέροντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας εντός της ερευνητικής κοινότητας και στην ευρύτερη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Το έργο θα συντονίζει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Δρ. Ανδρέας Αναγιωτός, με συνεργαζόμενους φορείς τις εταιρείες NovaMechanics Ltd και Cp. Foodlab Ltd. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου θα είναι 24 μήνες με συνολική χρηματοδότηση ύψους 159,999.00 ευρώ.

Δειτε Επισης

Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)