LOIS BUILDERS

Η LOIS Builders ιδρύθηκε το 1977 από τον κ. Σώτο Λοή και είναι σήμερα μια από τις πιο μεγάλες και καταξιωμένες κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο, με χαρτοφυλάκιο περίπου  220 έργων.  
H εταιρεία είναι εδραιωμένη στις αρχές της ακεραιότητας και αμεροληψίας, της ομαδικότητας, του κοινού οφέλους μέσω της εταιρικής ευμάρειας και της συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης, οι οποίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την αποστολή της LOIS Builders «να προσθέτει αξία και ποιότητα ζωής μέσω της κατασκευής». Η LOIS Builders έχει αναλάβει τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων έργων, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Σαουδική Αραβία.

Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας
Ένα από τα πιο σημαντικά Έργα που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στην Κύπρο είναι η Ανάπλαση της Πλατείας  Ελευθερίας, ένα πολύ πρωτοποριακό Έργο από κατασκευαστικής πλευράς αλλά και σημείο αναφοράς από άποψη αρχιτεκτονικής και αισθητικής, σχεδιασμένο από την παγκοσμίου φήμης Αρχιτέκτονα Zaha Hadid. Σε εξέλιξη είναι επίσης τα νέα γραφεία του Δημαρχείου Λευκωσίας, όπου δόθηκε έμφαση στον ενεργειακό σχεδιασμό και στην αρμονική συνύπαρξη του Έργου με τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν εκεί.

Κατασκευή της λεωφόρου Αγλαντζιάς
Επιπλέον, ένα στάδιο πριν την αποπεράτωση είναι η κατασκευή της λεωφόρου Αγλαντζιάς με προϋπολογισμό περίπου €12 εκατ., που διεκπεραιώνει η LOIS Builders σε κοινοπραξία με την Phoenix Constructions.

Στην Σαουδική Αραβία 
Όσον αφορά στις δραστηριότητες μας στην Σαουδική Αραβία, αυτή την στιγμή  βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Yanbu η κατασκευή ενός καταυλισμού και του ειδικού στρατοπέδου δυνάμεων έκτακτης ανάγκης με προϋπολογισμό €40εκ. Στην περιοχή Dirab, κατασκευάζουμε το κέντρο και τις κτιριακές εγκαταστάσεις για την υποστήριξη και συντήρηση αεροσκαφών της στρατιωτικής αεροπορίας, με προϋπολογισμό €30εκατ. Στο Riyadh, έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει μια βιομηχανική μονάδα παρασκευής, επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων για ιατρικές μονάδες, με προϋπολογισμό €5 εκατ.
Ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να διατηρήσουμε το επίπεδο εργασιών μας στην Κύπρο και στην Σαουδική Αραβία, και να συνεχίσουμε να θέτουμε τα πρότυπα, να καθορίζουμε την Καλή Πρακτική και να κατέχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα κατασκευαστικά δρώμενα του τόπου μας, επεκτείνοντας παράλληλα τον εργασιακό κύκλο μας στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη ακινήτων;
Οι σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη ακινήτων στην Κύπρο έχουν να κάνουν κυρίως με πολυώροφα κτήρια / ουρανοξύστες υψηλών προδιαγραφών, που απευθύνονται σε εκλεκτούς ντόπιους και ξένους αγοραστές αλλά και με την υλοποίηση ανάπλασης αστικών περιοχών που χρησιμοποιούνται και ως μέσο ανάπτυξης αστικού τουρισμού και προώθησης της αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Παραδείγματα των έργων αυτών είναι η Πλατεία Ελευθερίας και διάφορες περιοχές της παλιάς πόλης στην Λευκωσία και η ανάπλαση του Μόλου και η αξιοποίηση της περιοχής του Παλιού Λιμανιού, καθώς και η δημιουργία μεγάλου καζίνο-θέρετρου στην Λεμεσό.
Υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση από  ξένους επενδυτές για αγορά ακίνητων σε ευνοϊκές περιοχές η οποία να αποφέρει και μια ικανοποιητική και σταθερή απόδοση, σε συνάρτηση συνήθως και με την απόκτηση Ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Μεγάλες επενδύσεις γίνονται επίσης στην ανάπτυξη νέων αλλά και στην ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων, κάνοντας την Κύπρο ένα ελκυστικό τουριστικό και επενδυτικό προορισμό.
 
Πόσο εφικτό είναι να αναπτυχθούν στην Κύπρο τα λεγόμενα «πράσινα» ή «οικολογικά» κτίρια;

Τα οφέλη από τη δημιουργία «πράσινων» κτιρίων, είτε νέων είτε παλαιών που ανακατασκευάζονται, είναι πολλά και σημαντικά και διαχέονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Η δημιουργία «πράσινων» κτιρίων έχει πολλά οικονομικά οφέλη στους χρήστες τους, καθώς και στην τοπική και την εθνική οικονομία. Το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή «πράσινων» κτιρίων έχει δημιουργηθεί μετά την έκδοση ευρωπαϊκών οδηγιών και τη μετέπειτα εναρμόνιση της Κυπριακής νομοθεσίας με αυτές.
Εμείς στη LOIS Builders, έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς την κατασκευή σημαντικού αριθμού τέτοιων Έργων ένα εκ των οποίων είναι και οι εγκαταστάσεις της  Ιδιωτικής Σχολής Φόρουμ. Έργο για το οποίο έχει γίνει ειδική μνεία στα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010 για την υπερσύγχρονη και βιοκλιματική του αρχιτεκτονική. Οι έννοιες του διαμπερούς αερισμού, σωστού προσανατολισμού και αξιοποίησης της θερμικής μάζας έχουν ενσωματωθεί στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενώ υπάρχει ψηλό επίπεδο θερμομόνωσης και αξιοποίηση των γκρίζων νερών.
 Σε εξέλιξη είναι και τα νέα γραφεία του Δημαρχείου Λευκωσίας, στα οποία έχουν ενσωματωθεί παθητικές βιοκλιματικές τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η σωστή σκίαση από τον ήλιο, αυτονομία φυσικού φωτός στον χώρο, φυσικός εξαερισμός, υψηλή θερμική μάζα και σωστή μόνωση για ελαχιστοποίηση απώλειας ενέργειας. 

Ο τομέας έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα με την οικονομική ύφεση του 2013. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η αγορά με δεδομένη την ανάκαμψη του τομέα ακινήτων που καταγράφεται;
Η οικονομική κρίση του 2013 σίγουρα επηρέασε αρνητικά όλους τους τομείς της οικονομίας στην Κύπρο και ο τομέας των ακινήτων δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αν λάβουμε ειδικά υπόψη πως ο τομέας ακινήτων και κατασκευαστικών έργων αποτελεί ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες της οικονομίας, είναι επόμενο οι οποιεσδήποτε εξελίξεις να μαρτυρούν την γενικότερη κατάσταση της εγχώριας ευμάρειας.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων κυρίως από Άραβες, Κινέζους και Ρώσους επενδυτές. Αξίζει να αναφερθεί πως ένα σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι η σχετικά εύκολη διαδικασία απόκτησης Κυπριακής υπηκοότητας (και κατ’ επέκταση Ευρωπαϊκού διαβατηρίου), άλλα και επίσης λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που καθιστούν το νησί μας ως ένα πολύ δυνατό επενδυτικό προορισμό, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης μετρά και το τεράστιο πλήγμα του 2013. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση:
Πρίγκιπα Καρόλου 10, Άγιος Δομέτιος, 2373,  Λευκωσία 
Τηλέφωνο: 22778777 
Φαξ: 22773153 
E-mail: info@loisbuilders.com
Ιστοσελίδα: www.loisbuilders.com
 

Δειτε Επισης

LOIS BUILDERS
IACOVOU GROUP
GCC