«Κεραυνοί» κομμάτων κατά Κυβέρνησης για Συνεργατισμό

Ανησυχίες και προβληματισμό προκάλεσε στα κοινοβουλευτικά κόμματα η απόφαση για έναρξη της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών για το Συνεργατισμό. Στον απόηχο της σχετικής ανακοίνωσης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονα τις διαφωνίες τους, ρίχνοντας τα πυρά τους στην κυβέρνηση.

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για ξεπούλημα του Συνεργατισμού, ενώ άλλα κόμματα εγείρουν ερωτήματα για τη χρονική συγκυρία της εν λόγω εξέλιξης και διερωτώνται για ποιο λόγο δεν έγινε σχετική ενημέρωση στη Σύσκεψη στο Προεδρικό για τα ΜΕΔ, την προηγούμενη εβδομάδα. Για επιβεβαίωση των ανησυχιών γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού κάνει λόγο η ΕΔΕΚ, ενώ το Κίνημα Οικολόγων ζήτησε κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος του Συνεργατισμού στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη. Πιο χαμηλούς τόνους  κρατά το ΔΗΚΟ, το οποίο αναμένει τις κυβερνητικές προτάσεις και προθέσεις γα τον Συνεργατισμό, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια παρελκυστικής συμπεριφοράς». «Λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν», είναι η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός α λα καρτ για επενδυτές

ΑΚΕΛ: Ξεπούλημα του Συνεργατισμού 

«Η απόφαση για πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ολοκληρώνει τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού σε ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε ο Εκπρόσωπος  Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου.  «Τελικά», πρόσθεσε, «η Κυβέρνηση έκανε αυτό που προφανώς στόχευε από την αρχή, δηλαδή το ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Δεν το ομολογούσε όμως και έκρυβε τις προθέσεις της πίσω από διάφορες υποσχέσεις». Αρχικά, συμπλήρωσε, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού υποσχέθηκε να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Αργότερα, δεσμεύτηκε να επιστρέψει το Συνεργατισμό στους πολίτες. Ετοίμασε σχέδιο για είσοδο των μετοχών στο ΧΑΚ, αλλά ακόμα κι αυτό δεν το τήρησε. 
«Η Κυβέρνηση, ως ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έχει την αποκλειστική ευθύνη έναντι στην κοινωνία για τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έγιναν και που οδηγούν στην πώληση της ΣΚΤ, φορτώνοντας τις ζημιές στους ώμους των φορολογούμενων πολιτών», κατέληξε ο Εκπρόσωπος  Τύπου του ΑΚΕΛ

ΔΗΣΥ: «Λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν»

«Πρέπει να τολμήσουμε, με συνεργασία και σοβαρότητα, να πάρουμε αποφάσεις και να βρούμε λύσεις», ήταν η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά.  Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρόσθεσε, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις. «Λύσεις χωρίς κόστος δεν υπάρχουν. Θα πρέπει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να πάρουμε το συντομότερο δυνατό τις αποφάσεις για να μειώσουμε κινδύνους και κόστος», τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.  Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που εξέφρασαν κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να αντιμετωπίζεις τις πραγματικότητες. «Και έχει μια μεγάλη διαφορά το ιδεατό από το εφικτό. Δεν αρνήθηκα ποτέ να θέλω το ιδεατό για όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου είτε το Εθνικό είτε την Οικονομία είτε το τραπεζικό πρόβλημα. Από την άλλη, ως υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να κοιτάξω το εφικτό που θα σώσει την χώρα. Και αυτό πράττουμε. Και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε ακόμη μια φορά όλοι, να αντεπεξέλθουμε και από αυτές τις δυσκολίες, με γνώμονα να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσουμε αυτούς που οφείλουμε να προστατεύσουμε», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.
 

ΔΗΚΟ: Καμία πολυτέλεια για παρελκυστική συμπεριφορά

Σε πιο χαμηλούς τόνους η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ, το οποίο δήλωσε ότι αναμένει τις κυβερνητικές προτάσεις και προθέσεις γα τον Συνεργατισμό, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια παρελκυστικής συμπεριφοράς». Επειδή, σημειώνει το ΔΗΚΟ, «η δημόσια συζήτηση για την κατάσταση στον Συνεργατισμό είναι επιζήμια καλούμε τους πάντες να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Η ώρα της κριτικής θα έρθει.  Αυτή τη στιγμή όμως πρέπει όλοι να στηρίξουμε ένα θεσμό με πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά προς τον τόπο». Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένει πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για το παρόν και το μέλλον του Συνεργατισμού.
 

ΕΔΕΚ:  Οι ανησυχίες επιβεβαιώνονται

«Δυστυχώς οι ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού φαίνεται να επιβεβαιώνονται και την ίδια στιγμή, διαψεύδουν τις προ μερικών βδομάδων τοποθετήσεις της κυβέρνησης ότι ο Συνεργατισμός είναι απόλυτα υγιής τραπεζικός τομέας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος σε ότι αφορά τη λειτουργία του», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.
Όμως, προσθέτει η ΕΔΕΚ, «τελικά φαίνεται από την ίδια την πορεία των γεγονότων ότι και η απόφαση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και στην ουσία να βολέψει σε υψηλόμισθες θέσεις αριθμό "ημετέρων", δεν ήταν η καλύτερη επιλογή».

Το κόμμα υποδεικνύει παράλληλα πως την περίπτωση ιδιωτικοποίησης τίθεται και σοβαρό ζήτημα με τον μεγάλο αριθμό οικημάτων σε πόλεις και κυρίως σε κοινότητες τα οποία ανηγέρθησαν με χρήματα των κατοίκων των κοινοτήτων. Τα οικήματα αυτά θα τα απωλέσουν και ενδεχομένως θα περιέλθουν στην κατοχή των νέων επενδυτών μετόχων – επενδυτών του Συνεργατισμού.
«Δυστυχώς με τις λανθασμένες επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων ο φορολογούμενος πολίτης έχει καταβάλει χωρίς αντίκρισμα 3,5 δις ευρώ για την κρατικοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, χωρίς αυτά να ανήκουν πια στο κράτος και τους πολίτες, πέραν των 8,9 δις που κατέβαλαν οι πολίτες για τη διάσωση του τραπεζικού  τομέα και του 1,2 δις που απώλεσαν οι κάτοχοι των αξιογράφων. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα τα λάθη του παρελθόντος θα συνετίσουν τους κυβερνώντες και οι επιλογές τους θα είναι προς την κατεύθυνση προστασίας των πολιτών και σταδιακής αποκατάστασης όλων όσων έχουν πληγεί από την «κρίση» του τραπεζικού τομέα», καταλήγει η ΕΔΕΚ.


Κίνημα Αλληλεγγύη: Για τα μάτια του κόσμου οι συσκέψεις στο Προεδρικό
 
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημόσια ζητά από την αντιπολίτευση ενότητα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά στην πράξη συγκαλεί συσκέψεις στο Προεδρικό όχι για να ακούσει ιδέες, αλλά για το θεαθήναι και τα μάτια του κόσμου. Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την σύσκεψη Αρχηγών στο Προεδρικό για τα ΜΕΔ, όπου δεν έγινε καμία νύξη στο σχέδιο πώλησης του Συνεργατισμού και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Τονίζουμε τα εξής ως πρώτο σχόλιο, με την επιφύλαξη να τοποθετηθούμε ευρύτερα κατόπιν μελέτης των νέων στοιχείων για την πορεία του Συνεργατισμού:
 
Υπάρχει ανακολουθία από πλευράς ΠτΔ να ζητά συναίνεση στα θέματα οικονομίας και οι αρχηγοί να τα μαθαίνουν από τις εφημερίδες
Χρειάζεται προσοχή ώστε τουλάχιστον να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη αλλά και να δοθεί η ευκαιρία να εξευρεθούν λύσεις και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, θύματα των αλόγιστων πρακτικών των τραπεζών και των ελλείψεων των Θεσμών».   «Στόχος μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.


Κατεπείγουσα συζήτηση Συνεργατισμού στη Βουλή ζητούν οι Οικολόγοι

Κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος του Συνεργατισμού στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης κάνοντας λόγο για επανάληψη του φαινομένου της Λαϊκής Τράπεζας στον Συνεργατισμό. Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει ζητήσει όπως γίνει κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος για τον Συνεργατισμό την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο του ήδη εγγεγραμμένου θέματος για τον Συνεργατισμό. «Έχουμε καλέσει τη Διοίκηση του Συνεργατισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, τον Γενικό Ελεγκτή στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη για να ενημερωθούμε για τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση οι οποίες έχουν δημιουργήσει πανικό μέσα στην κοινωνία και την οικονομία».

 
Ο Γιώργος Περδίκης έστειλε μήνυμα αυτοσυγκράτησης, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση πλέον των δηλώσεων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τις καθησυχαστικές δηλώσεις» δήλωσε, σημείωσε ωστόσο πως επιβάλλεται να υπάρχει ψυχραιμία και τα θέματα του Συνεργατισμού να αντιμετωπιστούν με λογική και σύνεση. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε επίσης πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά «και για τον χρόνο που επέλεξε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τα κίνητρα της και για το ποιοι είναι οι πραγματικοί σχεδιασμοί της». Σημείωσε δε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε την ευκαιρία την περασμένη Πέμπτη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα σχέδια της Κυβέρνησης, κάτι που δεν το έκανε εκτός από μια πολύ αδρομερή αναφορά μετά από ερώτηση πολιτικού αρχηγού.
 
Κάθετη διαφωνία από ΕΛΑΜ

«Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του λαού», αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα. Δυστυχώς, προστίθεται, «ενώ η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προσπαθεί να βρει τρόπους εξυγίανσης, στο βωμό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, επιλέγει να μετατρέψει την Κύπρο σε παζάρι ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων».
 

Δειτε Επισης

Σημαντική μείωση στην αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2024-Πόσες εκδόθηκαν
Σφράγισαν το deal οι μέτοχοι της Demetra...Ομόφωνο «ναι» για πώληση στην Eurobank του 21,3% της εταιρείας στην Ελληνική
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και εμπορικά ακίνητα
Ξεκίνησαν οι άμεσες πληρωμές, εκσυγχρονίζονται οι συναλλαγές... Τι σημαίνει για επιχειρήσεις και καταναλωτές
Ελληνική Τράπεζα: Ομιλίες έμπνευσης για τα μέλη του προσωπικού με στόχο την προσωπική ανάπτυξη
Ελληνική Τράπεζα: Διαγραφή μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 1 και 2 από τη ρυθμιζόμενη αγορά του ΧΑΚ
QuickPay: Οι έξυπνες λειτουργίες του κάνουν τις πληρωμές… παιχνίδι
UBS: Η Ελληνική Τράπεζα στηρίζει τα έσοδα και τα κέρδη της Eurobank
CFA Society: Έξι νέα μέλη απέκτησαν τον επαγγελματικό τίτλο CFA Charter
Πτώση καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων-Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου