Powered by

Brexit: Κινητικότητα στις Βρυξέλλες για προσωρινή συμφωνία

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit κάλεσαν το πρωί της Δευτέρας εκτάκτως τους απεσταλμένους των κρατών-μελών και τους δημοσιογράφους ενώ εντείνονται οι εικασίες μεταξύ των διπλωματών για μια προσωρινή συμφωνία που θα προσφέρει μια μεταβατική περίοδο στη Βρετανία – αν και κάποιοι προτρέπουν σε επιφυλακτικότητα.
«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ. Άλλος διπλωμάτης, ωστόσο, υποβάθμισε τις εικασίες ότι η καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία το σαββατοκύριακο είχε φθάσει στο σημείο του να εξασφαλίσει στο Λονδίνο μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.
 
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι η απροθυμία της Βρετανίας να συμφωνήσει στους όρους για τα ιρλανδικά σύνορα, που παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστό τμήμα του προσχεδίου της συνθήκης αποχώρησης, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση.
 
Η Βρετανία ευελπιστεί σε μια προσωρινή συμφωνία για τη μετάβαση προκειμένου να περιορίσει τις ανησυχίες των επιχειρήσεων, πριν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της στη σύνοδο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα, οι υπόλοιποι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν τους όρους για τις συνομιλίες επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων και η Μέι ελπίζει ότι επίσης θα επικυρώσουν την προσωρινή συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.
 
Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες κλήθηκαν σε έκτακτη συνάντηση από τους διαπραγματευτές της ΕΕ, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι. Η σύσκεψη αυτή γίνεται πριν τη συνάντηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες, που είχε προγραμματιστεί για λίγο μετά τις 11 το πρωί (12:00 ώρα Ελλάδας).
 
Η Κομισιόν προγραμμάτισε μια συνέντευξη Τύπου για το Brexit στις 12:45 τοπική ώρα (13:45 ώρα Ελλάδας). Αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν άμεσα ότι η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί από τον Ντέιβις και τον Μπαρνιέ.
 
Οι ομάδες τους βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο για να αποσαφηνίσουν εκκρεμή ζητήματα και – όπως ελπίζει το Λονδίνο- να εξασφαλίσουν μια περίπου διετή περίοδο προσαρμογής μετά το Brexit, το οποίο αναμένεται τον Μάρτιο του 2019.
 
Αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι εντατικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο με στόχο, μεταξύ άλλων, να επιλύσουν τις σοβαρές διαφορές για τα ιρλανδικά σύνορα κατέγραψαν καλή πρόοδο. Εκπρόσωποι του Μπαρνιέ και της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επισήμως.
 
Η μεταβατική περίοδος θεωρείται κρίσιμη για τις επιχειρήσεις και η στερλίνα έχει υποχωρήσει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ενώ ο Μπαρνιέ προειδοποιούσε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με βραδείς ρυθμούς και πως μια μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη. Έκτοτε, ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν ενταθεί και η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι η Βρετανία κάνει υποχωρήσεις για να διασφαλίσει μια συμφωνία για τη μετάβαση. Το βασικό εμπόδιο που απομένει είναι οι διαφορές για το πώς θα αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην ιρλανδική νήσο.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Η IBM σχεδιάζει επενδύσεις $150 δισ. στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Φωνάζουν για τον υπερτουρισμό και παροτρύνουν τους Βρετανούς τουρίστες να «μείνουν σπίτι» οι Ισπανοί
Ανατρέπει τα δεδομένα το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου
Τραμπ: Υπόσχεται νέες μειώσεις φόρων για να αντισταθμίσει το κόστος των δασμών
Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για τους δασμούς ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας… «Ανησυχία για την αβεβαιότητα»
Χρυσός: Επενδυτική φρενίτιδα στην Κίνα-Προβλέψεις ακόμη και για $5.000 ανά ουγγιά
Τρικυμία στη ναυτιλία από τα νέα λιμενικά τέλη των ΗΠΑ-Στο στόχαστρο η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία
DBRS: Επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε AAA
Ε.Ε.: Υπό έρευνα η εξαγορά της Downtown Music από Universal ύψους $775 εκατ.