Ημέρα ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνδιοργανώνουν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 από τις 3:00 μέχρι τις 5:00 το απόγευμα στο Mall of Cyprus εκδήλωση για την Ημέρα Ίσης Αμοιβής μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Η ισότητα στην αμοιβή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, προωθούν δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπισή του ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ.

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί είναι η καθιέρωση ετήσιας Ευρωπαϊκής Ημέρας Ίσης Αμοιβής. Παρά τις παρεμβάσεις ωστόσο, το μισθολογικό χάσμα – η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου των αποδοχών των ανδρών και του μέσου όρου των αποδοχών των γυναικών για το σύνολο της οικονομίας – παραμένει μεγάλο, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη ανισότητα στο σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο μέσος όρος του χάσματος στην ΕΕ ανέρχεται σε 16,2%, ενώ στην Κύπρο το 2016 το ποσοστό ανήλθε στο 13,9%. 

Στην Κύπρο, το Υπουργείο Εργασίας υλοποίησε την περίοδο 2010-2015 το συγχρηματοδοτούμενο Έργο «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», τα μέτρα του οποίου συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του χάσματος. Αρκετά μέτρα του εν λόγω Έργου συνεχίζουν να είναι σε ισχύ, όπως η καθιέρωση της διοργάνωσης εθνικής Ημέρας Ίσης Αμοιβής που σκοπό έχει τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις διάφορες πτυχές του ζητήματος, τις επιπτώσεις του και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και συλλογικής δράσης για καταπολέμηση του.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων