Powered by

Ντομπρόβσκις: Εφικτό το 2024 το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων

Tο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν και είναι εφικτό να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή έως το 2024, απαντά ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του ΕΚ και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ως προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.
 
Η Κομισιόν, δια του κ. Ντομπρόβσκις, υπενθυμίζει ότι έχει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο προτείνει «ιδέες να αντιμετωπιστούν οι αποκλίνουσες απόψεις που διατυπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το EDIS θα μπορούσε να καθιερωθεί περισσότερο βαθμιαία μετά από δύο στάδια», ενώ «στο στάδιο της αντασφάλισης το EDIS θα παρέχει ρευστότητα στα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων που τη χρειάζονται, η οποία θα πρέπει να επιστραφεί από τα αντίστοιχα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων»
 
Τέλος, ο κ. Ντομπρόσβκις αναφέρει πως «η στήριξη της ρευστότητας είναι ουσιώδες στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών» και πως οι νέες προτάσεις της Κομισιόν θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους προβληματισμούς που διατηρούν ορισμένα κράτη-μέλη.
 
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «αποφεύγει να αναφερθεί στην αδιαλλαξία ορισμένων κρατών και πολιτικών δυνάμεων, που στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης δεν έχουν δείξει συναινετική διάθεση, ενώ δεν σχολιάζει πώς αυτή η αδιαλλαξία θα καμφθεί και με ποιον τρόπο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ίδια η Κομισιόν για πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος έως το 2024» σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο κ. Παπαδημούλης.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»