powered by cbn INB-DIGITAL-EDITIONS LOGO-PNG-108
Powered byEurobank - Οικονομία | Κύπρος

ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Επιδείνωση παρουσίασε τον Φεβρουάριο του 2026 το οικονομικό κλίμα λόγω κυρίως της μείωσης του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ αύξηση σημείωσε η οικονομική αβεβαιότητα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, εκτός των κατασκευών, σύμφωνα με τις Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), σύμφωνα με την έρευνα του ΚΟΕ, μειώθηκε κατά 1,3 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, λόγω κυρίως από την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, από την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

«Η αποδυνάμωση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων αξιολογήσεων για την πρόσφατη πορεία των επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα για την οικονομική τους κατάσταση και τον κύκλο εργασιών τους», υπογραμμίζει το ΚΟΕ.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει, οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες τον Φεβρουάριο για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, δίνοντας θετικότερες εκτιμήσεις συγκριτικά με τους προηγούμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας του ΚΟΕ, το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο, στις κατασκευές και στη μεταποίηση ενδυναμώθηκε τον Φεβρουάριο λόγω βελτιωμένων αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και λόγω υψηλότερων εκτιμήσεων για τη δραστηριότητα του επόμενου τριμήνου.

Επιπλέον, το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε πτώση τον Φεβρουάριο, καθώς οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών υποχώρησαν και οι προθέσεις για την πραγματοποίηση μεγάλων αγορών αποδυναμώθηκαν.

«Εντούτοις, οι αξιολογήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρέμειναν εξαιρετικά ευνοϊκές», σημειώνει το ΚΟΕ.

Αυξήθηκε η οικονομική αβεβαιότητα

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΚΟΕ, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας κατέγραψε άνοδο τον Φεβρουάριο, έπειτα από τέσσερις μήνες καθοδικής πορείας, εξαιτίας νέας αύξησης της καταναλωτικής αβεβαιότητας και ενίσχυσης της επιχειρηματικής αβεβαιότητας σε όλους τους τομείς εκτός των κατασκευών.

«Τον Φεβρουάριο, οι καταναλωτές, καθώς και οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς εκτός των κατασκευών, αντιμετώπισαν μεγαλύτερη δυσκολία συγκριτικά με προηγούμενους μήνες στην πρόβλεψη της οικονομικής τους κατάστασης», προσθέτει.

Ωστόσο, το ΚΟΕ αναφέρει ότι «η οικονομική αβεβαιότητα στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, ιδιαίτερα μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών».

Ροή Ειδήσεων

Hellenic Bank Χορηγός Ροής INB
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
;